Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 25-Ιουλ-2021 12:00

  Αγορές: Η μετάλλαξη Δέλτα μολύνει οικονομία-μετοχές

  Αγορές: Η μετάλλαξη Δέλτα μολύνει οικονομία-μετοχές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  H risk-off διάθεση κυριάρχησε στο ξεκίνημα της εβδομάδας στα διεθνή χρηματιστήρια, με την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα να προκαλεί φόβους για νέα lockdown −μετά την επιβολή νέων περιορισμών σε κάποιες χώρες− και για φρένο στην ανάκαμψη. Παράλληλα, εκτός από την COVID, και η παρουσία ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς προκαλεί επίσης έντονους προβληματισμούς στην επενδυτική κοινότητα, σηματοδοτώντας συνέχιση της μεταβλητότητας στις αγορές. Ωστόσο, όπως έδειξαν και οι συνεδριάσεις που ακολούθησαν, το sell-off  ήταν ένα παροδικό φαινόμενο, με τους διεθνείς οίκους να εκτιμούν πως το trade του ανοίγματος της οικονομίας έχει ακόμη πολύ δρόμο και σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει, ενώ συνεχίζουν να εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα σημειώσει ισχυρό ριμπάουντ.

  Σε ό,τι αφορά το Χρηματιστήριο Αθηνών και την ελληνική οικονομία, αν και οι ελληνικές μετοχές δέχτηκαν –όπως... συνηθίζεται– το μεγαλύτερο χτύπημα κατά τη διάρκεια του sell-off, ωστόσο οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι σύντομα θα ακολουθήσουν πολύ καλύτερες μέρες, με το ελληνικό story να έχει να προσφέρει σημαντικά κέρδη στους επενδυτές. Παράλληλα, οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για την ελληνική οικονομία, παρά την έκρηξη της Δέλτα, γεγονός που αναμένεται να στηρίξει τις θετικές προοπτικές των ελληνικών assets.

  Τι βλέπουν BofΑ, UBS, HSBC

  Οι διεθνείς οίκοι δεν... τρομάζουν από την πρόσφατη διόρθωση και συνεχίζουν να είναι bullish για τις προοπτικές των μετοχών παγκοσμίως, και ειδικά της Ευρώπης. 

  Όπως σημειώνει η Bank of America, παραμένει θετική για τις ευρωπαϊκές μετοχές και ειδικά τους κυκλικούς κλάδους. Οι μακροοικονομικές της παραδοχές τοποθετούν την άνοδο του πανευρωπαϊκού δείκτη Euro Stoxx 500 στο 5% έως τον Αύγουστο, ενώ υποδηλώνουν επίσης την επιστροφή των ανοδικών πιέσεων στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Η BofA συνεχίζει να βλέπει 10% υπεραπόδοση των κυκλικών μετοχών έναντι των αμυντικών, και των μετοχών "αξίας" έναντι των μετοχών "ανάπτυξης", καθώς και 15% υπεραπόδοση των μετοχών του χρηματοοικονομικού κλάδου έως στο τέλος του τρίτου τριμήνου. 

  Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως σημαντικό μέρος των ανησυχιών των επενδυτών διεθνώς έχει να κάνει με την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Η ανάπτυξη της Κίνας έχει επιβραδυνθεί λόγω της εξέλιξης του πιστωτικού κύκλου, συμβάλλοντας στις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την εξασθένιση των μακροοικονομικών προοπτικών. Η BofA, ωστόσο, αναμένει ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα επιταχυνθεί εκ νέου, καθώς το παγκόσμιο άνοιγμα των οικονομιών θα ενισχύσει την εξωτερική ζήτηση. Αυτό θα βοηθήσει την παγκόσμια ανάπτυξη να ενισχυθεί ξανά στο τρίτο τρίμηνο, κάτι που εξηγεί και τη θετική στάση της για τις ευρωπαϊκές μετοχές. 

  Παράλληλα, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως η ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, παρά την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα. Τα εμβόλια παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσησης και οι περισσότεροι από τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου είναι τώρα πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό υποδηλώνει ότι οι νοσηλείες θα παραμείνουν χαμηλές, ακόμα και όταν αυξάνονται τα κρούσματα, γεγονός που θα πρέπει να περιορίσει την πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επιβραδύνουν τη διαδικασία του reopening.

  Σύμφωνα και με τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης της BofA στο περιβάλλον των διεθνών fund managers, κανένας δεν βλέπει πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές έως το τέλος του έτους, με τo 82% να αναμένει, μάλιστα, διψήφια ποσοστά ανόδου. Αν και αρκετοί εκτιμούν ότι οι αγορές θα κορυφωθούν στο τρέχον γ’ τρίμηνο του έτους, ωστόσο δεν προβλέπουν υποχώρηση πριν από το επόμενο έτος. Το 45% των θεσμικών δηλώνει overweight στις ευρωπαϊκές μετοχές, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2018. 

  Στις ίδιες γραμμές κινούνται και οι προβλέψεις της UBS. Το πρόσφατο sell-off αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες ότι η εξάπλωση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα θα μπορούσε να καθυστερήσει την επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα, σημειώνει η ελβετική τράπεζα, η οποία, ωστόσο, εκτιμά ότι το momentum γύρω από το reopening θα συνεχιστεί. Έτσι, θεωρεί ότι οι αγορές μετοχών μπορούν να συνεχίσουν το ράλι, με "ηγέτες" των αποδόσεων να αποτελούν τα κυκλικά τμήματα της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών, όπου και εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για βραχυπρόθεσμα κέρδη λόγω και της μεγάλης τους έκθεσης στο "άνοιγμα" της οικονομίας και στην ανάκαμψη.

  Από την πλευρά της, η HSBC επιμένει επίσης στην bullish στάση της για τις μετοχές, και ειδικά των αναδυόμενων αγορών. Από τα μέσα του β’ τριμήνου έχει σημειώσει ότι το reflation trade θα μειώσει ρυθμούς, κάτι που συνέβη. Οι επενδυτές συνδέουν την πρόσφατη υποχώρηση των αγορών με τη μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο, όπως τονίζει η HSBC, υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά στοιχεία που πρέπει κανείς να λάβει υπόψη. Η μείωση του momentum της οικονομίας ήταν αναμενόμενη και το θετικό αυτού είναι ότι η Fed δεν προβλέπεται να γίνει επιθετική σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα του tapering, της σταδιακής απόσυρσης δηλαδή του QE. Για αυτόν τον λόγο συνεχίζει να είναι θετική για τις μετοχές, και ειδικά τις κυκλικές, ενώ έχει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναδυόμενες αγορές. "Οι αναδυόμενες αγορές μπορεί να καταλήξουν να είναι το μεγάλο comeback του β’ εξαμήνου", επισημαίνει.

  Διατηρείται η αισιοδοξία για το Χ.Α.

  Στην τελευταία της έκθεση για τις αναδυόμενες αγορές, η HSBC επανέλαβε τη θετική της στάση για τις ελληνικές μετοχές. "Διατηρούμε την overweight στάση μας για τις ελληνικές μετοχές, καθώς η Ελλάδα αποτελεί ένα ισχυρό play ομαλοποίησης του τουρισμού, ενώ οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι ελκυστικές", όπως τόνισε. Η βρετανική τράπεζα, ωστόσο, επανέλαβε πως βλέπει δύο πολύ σημαντικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, καθώς αυτή βγαίνει από την κρίση της πανδημίας. Αυτές είναι το υψηλό έλλειμμα και το υψηλό χρέος. Όπως, πάντως, σημείωσε η HSBC, είναι λίγο πιο αισιόδοξη για την καλοκαιρινή σεζόν του τρέχοντος έτους, ενώ επισήμανε πως το trade των ελληνικών μετοχών έχει ελκυστικά σημεία από πλευράς ρευστότητας, καθώς δεν είναι ένα "συνωστισμένο" (crowded) trade και αυτός είναι ένας βασικός λόγος για την overweight στάση της.

  Το Χρηματιστήριο Αθηνών χτυπήθηκε περισσότερο από όλες τις αγορές διεθνώς κατά το sell-off των αρχών της περασμένης εβδομάδας, λόγω, εκτός της ρηχότητάς του, και της υψηλής εξάρτησης της χώρας από τον τουρισμό, ο οποίος ήταν και ο λόγος που οδήγησε την αγορά σε κατάρρευση κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2020. Οι αναλυτές, ωστόσο, εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Εκτιμούν πως η διόρθωση που προηγήθηκε ήταν υπερβολική, ενώ τονίζουν πως σύντομα θα αρχίσει να ξετυλίγεται και πάλι το θετικό αφήγημα, αν και δεν αποκλείουν νέες πιέσεις βραχυπρόθεσμα.

  Παρά το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί αναταράξεις σε όλες τις διεθνείς αγορές, καθώς μεταφέρει χρονικά τα σενάρια υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης στην παγκόσμια οικονομία, το βραχύβιο lockdown ενός ελληνικού νησιού δεν διαταράσσει το θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή.

  Όπως τονίζει ο κ. Τζάνας, οι θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία συνεχίζουν να "τρέχουν": Η Fitch αποδέχεται πλέον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ ύψους 4,3% για το 2021 και 5,3% για το 2022, οπότε θα τρέχουν τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και τα ύψους 26,2 δισ. ευρώ έργα του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027, ενώ οι πωλήσεις από τα σχέδια που πετυχαίνει η Lamda στο Ελληνικό επιβεβαιώνουν τη θετική ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του έργου, η Εγνατία Οδός κατακυρώνεται στη ΓΕΚ Τέρνα με τίμημα-ρεκόρ, ο Προκοπίου αναφέρεται σε κατασκευή πλοίων υψηλής προστιθέμενης αξίας στον Σκαραμαγκά, η Prodea άντλησε 300 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση πράσινων επενδύσεων, η Hines πλειοδότησε για το Capsis Resort στην Κρήτη και ο Θεοδωρόπουλος απέκτησε ποσοστό στη ΜΕΒΓΑΛ προσβλέποντας στην εξωστρέφειά της, ενώ από το φθινόπωρο 4 νέες εταιρείες θα εισαχθούν στην κύρια και στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α.

  Η απότομη, λοιπόν, οπισθοδρόμηση του Γενικού Δείκτη, σε συνέχεια μιας παρατεταμένης συσσώρευσης με συναλλακτική καχεξία και απωλειών για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, είναι πιθανό να αποτελεί μια αρνητική υπερβολή.

  Όπως παρατηρεί ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, οι ξένοι επενδυτές πολύ στοχευμένα τοποθετούνται στην αγορά σε επιλεκτικές εταιρείες, δίνοντας παράλληλα ρευστότητα από επενδυτές που είναι πωλητές και αποφασίζουν να τοποθετηθούν σε άλλους τίτλους. Είναι λογικό πως κάθε κύμα της ελληνικής αγοράς προσελκύει και νέα κεφάλαια που αποφασίζουν να τοποθετηθούν, παρ’ όλα αυτά πάντα χρειάζονται και χρονικές ανάσες από την ίδια την αγορά.

  Από την πλευρά τους, οι ξένες αγορές μπορεί να φαίνεται ότι βραχυπρόθεσμα έχουν "βαρύνει", παρ’ όλα αυτά η εικόνα της ελληνικής αγοράς βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη φάση βραχυπρόθεσμα από τους υπόλοιπους και ψάχνει μια καλή ανοδική συνεδρίαση πάνω από το 880 για να πάρει τάση προς τα υψηλά και πάλι.

  "Η περίοδος που βιώνουμε είναι η κατάλληλη για να κάνουμε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίου. Αν κάποιος δεν δει το βραχυπρόθεσμο της υπόθεσης και κοιτάξει πιο μεσοπρόθεσμα, μόνο καλές αποδόσεις μπορεί να έχει", καταλήγει ο αναλυτής.

  Αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στην Ελλάδα παρά τη Δέλτα

  Το πολύ θετικό (και) για το Χ.Α. είναι πως, παρά τις εξελίξεις με τη μετάλλαξη Δέλτα, οι διεθνείς οίκοι δεν μειώνουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις προχωρούν σε αναβάθμισή τους, κρατώντας ωστόσο τον… αστερίσκο τού ποιες θα είναι οι απτές τελικές επιπτώσεις της Δέλτα στον τουρισμό. Άλλωστε, και η Fitch τόνισε πως βασικός κίνδυνος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι η μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο, ο οίκος αύξησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος στο 4,3%, από 3%, λόγω της καλής πορείας του α’ τριμήνου.

  Την περασμένη εβδομάδα και η Citi ανέβασε τον πήχη για την ελληνική οικονομία για να ενσωματώσει την πολύ καλή πορεία που προβλέπει για τον τουρισμό στο β’ εξάμηνο, παρά τις όποιες ανησυχίες έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Δέλτα. Συγκεκριμένα, αύξησε την εκτίμηση για ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 στο 5,3%, από 4,1% που προέβλεπε πριν από έναν μήνα, ενώ "διόρθωσε" την πρόβλεψή της για το 2022, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 5%, από 6,5% πριν, λόγω του ισχυρότερου σημείου εκκίνησης. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι οι τουριστικές εισροές το 2021 θα είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με το 2020, κάτι που θα ωθήσει το ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο του 2021, τη στιγμή που και οι άφθονοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την ανάπτυξη φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια.

  Πριν από μερικές ημέρες και η Capital Economics ανέβασε τις εκτιμήσεις της, εκτιμώντας πως φέτος η ανάπτυξη της Ελλάδας θα κινηθεί στο εκρηκτικό 8%, πριν μειώσει ρυθμούς στο 2% το 2022. Κατά τον οίκο, η ελληνική οικονομία είναι απίθανο να ανακτήσει τα προ πανδημίας επίπεδα φέτος, ωστόσο, επειδή η τουριστική περίοδος θα είναι πολύ αδύναμη, προβλέπει την πλήρη ανάκαμψη του τουρισμού στην Ελλάδα το επόμενο έτος, με βάση την υπόθεσή της ότι η πανδημία θα έχει τεθεί υπό έλεγχο. Επίσης τονίζει ότι η συνεχής στήριξη της ΕΚΤ θα διατηρήσει χαμηλές τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, και συνεπώς την πορεία της οικονομίας. Όπως εκτιμά, όταν λήξει το έκτακτο πρόγραμμα PEPP, η ΕΚΤ θα δώσει νέο waiver στην Ελλάδα και θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μέσω του "κανονικού" προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

  Αν και η τουριστική σεζόν αναμένεται να επιδεινώσει την επιδημιολογική κατάσταση, η ING δεν εκτιμά από την πλευρά της πως, προς το παρόν τουλάχιστον, η οικονομία της Ευρωζώνης, όπως και της Ελλάδας, απειλούνται από σημαντική επιβράδυνση. Συγκεκριμένα, η ING, σύμφωνα με τις νέες της προβλέψεις, αναμένει ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 8,5% στο β’ τρίμηνο του 2021, μετά και την ανάπτυξη-έκπληξη του α’ τρίμηνου, ενώ, παρά την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει στον τουρισμό, η ολλανδική τράπεζα βλέπει πως και στο γ’ τρίμηνο η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται με ισχυρούς ρυθμούς της τάξης του 7%. 

  Εμμένει στην πρόβλεψή της για εκρηκτική ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, της τάξης του 6,5%, και η Scope Ratings, παρά την όποια απειλή μπορεί να θέσει η μετάλλαξη Δέλτα στον τουρισμό. Η απελευθέρωση της συσσωρευμένης ζήτησης, η συνέχιση της νομισματικής και δημοσιονομικής τόνωσης, καθώς και η εκταμίευση των πόρων της Ε.Ε., διασφαλίζουν για την Ελλάδα ισχυρή οικονομική ανάκαμψη φέτος αλλά και την επόμενη χρονιά, όπως τόνισε ο οίκος αξιολόγησης. Οι οικονομικές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μπορεί, από μόνες τους, να είναι επαρκείς για να εξασφαλίσουν αρκετά σημαντική αύξηση του ΑΕΠ συνολικά φέτος, ενώ όλα δείχνουν πως και το β’ τρίμηνο θα αποδειχθεί ότι ήταν  εξίσου πολύ ισχυρό, σημείωσε.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ