Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Ιουλ-2021 11:46

  Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης κάνει τον ΟΤΕ το μεγάλο επενδυτικό story

  Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης κάνει τον ΟΤΕ το μεγάλο επενδυτικό story
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Game changer για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη χαρακτηρίζει η New Street Research το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον ΟΤΕ να ξεχωρίζει ως ένα από τα μεγάλα plays του επόμενου διαστήματος, καθώς ο οίκος βλέπει ισχυρό ράλι για τη μετοχή του και εκτιμά ότι η ελληνική εισηγημένη θα σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο EBITDA στην Ευρώπη.

  Η New Street Research θεωρεί ότι τα οφέλη από την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί στις τιμές των μετοχών. Έχοντας εξετάσει κάθε εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις συμβάσεις τις οποίες οι εταιρείες τηλεπικοινωνίων θα μπορούσαν να έχουν έκθεση, ο οίκος υπολογίζει ότι η έκθεση αυτή διαμορφώνεται στα 70-75 δισεκατομμύρια ευρώ, και οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν κέρδη ύψους 9 δισ. ευρώ βάσει αυτών, με τον ΟΤΕ και την Telecom Italia να αποτελούν τους νικητές αυτής της προοπτικής.

  Πιο αναλυτικά, όπως εξηγεί ο οίκος, το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να αποδειχθεί μετασχηματιστικό εργαλείο για τον κλάδο και υπολογίζεται πως οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών θα μπορούσαν να λάβουν μερίδιο αγοράς 35% με περιθώριο κέρδους 35% και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνολικά κέρδη 9 δισ. ευρώ τα επόμενα 4 χρόνια, ή κατά μέσο όρο αύξηση 2% στο EBITDA του κλάδου.

  Ωστόσο, η λεπτομερής ανάλυση δείχνει ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών που επωφελούνται περισσότερο από τα σχέδια ανάκαμψης και που ξεχωρίζουν, είναι κυρίως αυτές της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ο ΟΤΕ αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση του EBITDA, ακολουθούμενος από την Telecom Italia, όπως εκτιμάται. Έτσι, η New Street Research επαναλαμβάνει την "buy" στάση της  για τη μετοχή του ΟΤΕ – με τιμή-στόχο τα 19 ευρώ - και της Telecom Italia και εκτιμά πως και η Telefonica θα επωφεληθεί επίσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό. 

  Συνολικά, η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος συνολικός δικαιούχος των πόρων της Ε.Ε με το σχέδιο ανάκαμψης να είναι ίσο με το 18% του ΑΕΠ της χώρας, ακολουθούμενη από την Ιταλία στο 14%. Η Ελλάδα είναι επίσης η μοναδική χώρα που "κοιτά" και τη χρήση ιδιωτικής χρηματοδότησης για να προσπαθήσει να αυξήσει τον αντίκτυπο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, ενδεχομένως ακόμη και να διπλασιάσει τα οφέλη του. Αν και ο οίκος δεν ενσωματώνει ακόμα αυτή την προοπτική στις προβλέψεις του, τονίζει πως είναι σαφές ότι εάν υλοποιηθεί, ο σχετικός αντίκτυπος στον ΟΤΕ θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

  Ο οίκος εξέτασε τις ψηφιακές συνιστώσες κάθε σχεδίου ανάκαμψης, προσπαθώντας να εξακριβώσει πώς θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και μέσω των άμεσων επιχορηγήσεων υποδομής, αλλά με μεγαλύτερη στόχευση στο πώς θα μπορούσαν να είναι έμμεσοι δικαιούχοι από τις επιχορηγήσεις σε ΜΜΕ και δημόσιο τομέα, για ψηφιοποίηση και επιτάχυνση της υιοθέτησης του cloud.

  Όπως κατέληξε οι αγορές τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο καθώς αυτές οι έμμεσες συμβάσεις αποτελούν μεταξύ του 80-100% των τρεχόντων ετήσιων εσόδων από τις τηλεπικοινωνίες σε αυτές τις αγορές.

  Προφανώς δεν θα "περάσουν" όλα αυτά τα έσοδα στους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών, αλλά συνολικά εκτιμάται ότι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών θα μπορούσαν να κερδίσουν το 35% αυτών των εσόδων και ένα μέσο περιθώριο EBITDA 35%.

  Με βάση περίπου τα 70 δισ. ευρώ των εσόδων του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, θα μπορούσε να υπάρξει μια "εφάπαξ" αύξηση κερδών 9 δισ. ευρώ για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, καθώς και πιθανά μακροπρόθεσμα οφέλη εάν οδηγηθούμε  σε μια πιο ψηφιακή ευρωπαϊκή οικονομία.

  Σε αυτή τη βάση, και υποθέτοντας ότι τα οφέλη κατανέμονται σε διάστημα 4 ετών (δηλ. 2022-2026), ο οίκος υπολογίζει ότι ο ΟΤΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να επωφεληθεί από μια αύξηση EBITDA της τάξης του 6-7%. 

  ηξμημ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ