Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Ιουλ-2021 12:00

  Μετοχές ψηφίζουν το γ΄τρίμηνο funds και επενδυτικοί οίκοι

  'Ροκάνισαν' κι άλλο το Χρηματιστήριο οι πωλητές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη 

  Η επιτάχυνση των εμβολιασμών και τα τεράστια μέτρα τόνωσης που συνεχίζουν να προσφέρουν η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική οδήγησαν σε ένα πολύ καλό εξάμηνο για τα risk assets όπως οι μετοχές, αλλά και για άλλες κατηγορίες επενδύσεων. Η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύθηκε κατά 50% περίπου, που είναι η καλύτερη εξαμηνιαία απόδοση από το 2009, ενώ οι διεθνείς μετοχές κατέγραψαν το καλύτερο πρώτο εξάμηνο από το 1998, με τη φρενίτιδα για τις μετοχές "meme" (των οποίων το ράλι τροφοδοτείται από τις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων) να έχει οδηγήσει τίτλους όπως η AMC και η GameStop να σημειώσουν κέρδη που ξεπέρασαν το 2.500% και το 1.000% αντίστοιχα.

  Τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης που έχουν εφαρμοστεί διεθνώς τους τελευταίους 15 μήνες, και λόγω της πανδημίας, αγγίζουν πλέον τα 30,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό ίσο με το άθροισμα του ΑΕΠ της Κίνας και της Ευρώπης, όπως παρατηρεί η Bank of America. Αυτή η άνευ προηγουμένου στήριξη, εκτός του ότι έχει βοηθήσει τις οικονομίες στην αντιμετώπιση του σοκ που προκάλεσε η COVID-19, έχει οδηγήσει σε "επικές" αποδόσεις στις αγορές assets, όπως οι μετοχές και τα εμπορεύματα, οι οποίες σε ετήσια βάση ξεπερνούν κατά πολύ κάθε ετήσια απόδοση σε αυτές τις κατηγορίες επενδύσεων που έχει σημειωθεί, σε μέσο όρο, τα τελευταία 100 χρόνια. Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν assets αξίας 0,9 δισ. δολ. κάθε... ώρα το τελευταίο 15μηνο, ενώ η κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων διεθνώς έχει ενισχυθεί κατά 54 τρισ. δολάρια.

  Καθοριστικά τα μηνύματα των κεντρικών τραπεζών

  Σε ό,τι αφορά το νέο τρίμηνο που μόλις ξεκίνησε, οι επενδυτικές αποφάσεις αναμένεται να επηρεαστούν έντονα από τα μηνύματα που θα εκπέμψουν οι κεντρικές τράπεζες, όπως δείχνει νέα δημοσκόπηση του Reuters στο περιβάλλον των funds, τα οποία συστήνουν αύξηση των θέσεων σε μετοχές και μείωση της έκθεσης στα ομόλογα για το επόμενο διάστημα.

  Συγκεκριμένα, διαχειριστές κεφαλαίων και διευθυντές επενδύσεων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία συστήνουν την αύξηση των θέσεων σε μετοχές στο 49,5% του μέσου παγκόσμιου χαρτοφυλακίου, από το χαμηλό για το τρέχον έτος 48,7% που σημειώθηκε τον Μάιο.

  "Οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι τεντωμένες σε απόλυτους αλλά όχι σχετικούς όρους, δηλαδή σε σχέση με τα ομόλογα, που σημαίνει ότι μεσοπρόθεσμα δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στις επενδύσεις στις μετοχές", τονίζει ο Pascal Blanque, επικεφαλής επενδύσεων στην Amundi.

  Ταυτόχρονα, η δημοσκόπηση έδειξε ότι τα funds στην επενδυτική τους στρατηγική για το γ’ τρίμηνο μείωσαν τις θέσεις τους στα κρατικά ομόλογα στο 39,6% του μέσου παγκόσμιου χαρτοφυλακίου, από το υψηλό του 40,3% που καταγράφηκε τον Μάιο για το έτος.

  "Οι προοπτικές απόδοσης για τα παραδοσιακά κρατικά ομόλογα φαίνονται ζοφερές. Οι χαμηλές αποδόσεις στις οποίες ξεκίνησαν το έτος σημαίνουν ότι τα περαιτέρω κέρδη θα είναι πολύ περιορισμένα. Ακόμα και σε περίπτωση οικονομικού σοκ, υπάρχει περιορισμένος χώρος για να μειωθούν περαιτέρω οι αποδόσεις των ομολόγων", δήλωσε ο Justin Onuekwusi, διαχειριστής κεφαλαίων της Legal & General Investment Management.

  Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα σημαντικής διόρθωσης στις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων βραχυπρόθεσμα, η πλειονότητα των διαχειριστών κεφαλαίων δήλωσε ότι είναι απίθανη. "Αναμένουμε ότι οι αγορές θα παραμείνουν σε κατάσταση "συντήρησης”, τα νερά φαίνεται να έχουν παραμείνει ήρεμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα πρέπει να δούμε μια μεγάλη έκπληξη για να σταματήσει αυτή η ήρεμη τάση", σημειώνει ο Blanque της Amundi. "Τα μηνύματα που θα δώσουν οι κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα η Fed, σχετικά με το QE και το tapering θα είναι καθοριστικά για την πορεία των αγορών το επόμενο διάστημα, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν επίσης από το ποσοστό της ανεργίας και την πορεία πληθωρισμού", όπως προσθέτει.

  Overweight στις μετοχές

  Πάντως, οι διεθνείς οίκοι δηλώνουν θετικοί για την πορεία των μετοχών στο επόμενο τρίμηνο, παρά τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η νέα μετάλλαξη Δέλτα, η οποία ενίσχυσε τη νευρικότητα στις αγορές. Όπως σημειώνει η Russell Investments, το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζεται καθώς αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμού COVID-19. Ενώ ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει θορυβήσει τους επενδυτές, η άνοδος των τιμών φαίνεται προσωρινή μέχρι στιγμής. Έτσι, ο οίκος συνεχίζει να ποντάρει στα trades της ανάκαμψης της οικονομίας, που ευνοεί τις μετοχές έναντι των ομολόγων, τις μετοχές "αξίας" έναντι των μετοχών "ανάπτυξης" και τις μετοχές εκτός ΗΠΑ, όπως των ευρωπαϊκών, έναντι των αμερικανικών μετοχών.

  Από την πλευρά της, η J.P. Morgan σημειώνει πως τηρεί overweight στάση στις μετοχές και ειδικά τις κυκλικές περιοχές, ενώ αγαπημένες της αγορές είναι η Ευρώπη και η Ιαπωνία, τηρεί πιο συγκρατημένη στάση για την αγορά των ΗΠΑ και εκτιμά πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για την επιστροφή στις αναδυόμενες αγορές. Το χαρτοφυλάκιό της είναι αναδιαρθρωμένο έτσι ώστε να αποτιμά την περαιτέρω ανοδική πορεία στην οικονομική ανάπτυξη και στις αποδόσεις των μετοχών, ενώ εκτιμά πως οι κίνδυνοι γύρω από τον πληθωρισμό θα εξασθενήσουν. Ωστόσο, τονίζει πως παρακολουθεί στενά τα δεδομένα για την πορεία των εμβολιασμών αλλά και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, καθώς και τις όποιες αλλαγές σηματοδοτηθούν από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής.

  Οι πρωταγωνιστές του α’ εξαμήνου στο Χ.Α. και οι προοπτικές για τη συνέχεια

  Κάτω από τις 900 μονάδες οδηγήθηκε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, για πρώτη φορά από τις 3 Ιουνίου, την περασμένη εβδομάδα, "αδιαφορώντας" για τα νέα ιστορικά υψηλά που "χτύπησε" η Wall Street. Η αποχή των αγοραστών ήταν αυτή που έκανε εύκολη την... κυριαρχία στους πωλητές, σε ένα σερί διορθωτικών συνεδριάσεων, τα οποία έγιναν χωρίς... κόστος ωστόσο, καθώς ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Η αγορά, αν και διέσπασε τις κρίσιμες 900 μονάδες, προσπάθησε να διατηρήσει την επόμενη στήριξη των 870-880 μονάδων, γεγονός που, σύμφωνα με τους αναλυτές, κρατά "ζωντανές" τις προσδοκίες για το μακροπρόθεσμο διάστημα, όταν ξεπεραστεί η νευρικότητα που κυριαρχεί βραχυπρόθεσμα.

  Οι προοπτικές, συνεπώς, για το γ’ τρίμηνο είναι θετικές, μετά το +9,38% που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης στο α’ εξάμηνο του έτους και το +7,35% που σημείωσε ο τραπεζικός, ειδικά τη στιγμή που έχει μείνει σημαντικά πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στο α’ εξάμηνο τα κέρδη στον γαλλικό CAC 40 άγγιξαν το 17%, στον S&P 500 το 14,5%, στον βελγικό BEL 20 το 14,3%, στον γερμανικό DAX το 13,3%, στον ιταλικό FSTE MIB και τον πανευρωπαϊκό Euro Stoxx 600 το 13%, στον Dow Jones το 12,7% και στον Nasdaq το 12,5%.

  "Εκρηκτικές" αποδόσεις έως και +147%

  Το γεγονός, πάντως, είναι πως η πορεία του Γενικού Δείκτη παίζει μικρό ρόλο στις αποδόσεις που έχουν οι περισσότεροι τίτλοι και αυτό το αποδεικνύουν οι αποδόσεις αρκετών εισηγμένων που έχουν βρεθεί εύκολα στα υψηλά του 2014 και σε κάποιες περιπτώσεις και σε νέα ιστορικά υψηλά, παρατηρεί ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Όπως προσθέτει, ακόμα και η περιφέρεια έχει αφυπνιστεί και σε κάποιες περιπτώσεις όχι άδικα, μιας και τα οικονομικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

  Αν κάποιος δει τι περιμένουν οι οίκοι σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη τόσο το 2021 όσο και τα επόμενα χρόνια για την ελληνική οικονομία, θα καταλάβει ότι η αγορά μόνο ανοδικά μπορεί να κοιτά. Σίγουρα η κίνηση των ξένων χρηματιστηρίων μπορεί να επηρεάζει το Χ.Α., παρ’ όλα αυτά η λογική λέει ότι οι ανοδικές φάσεις θα είναι πολύ πιο δυνατές.

  Αξίζει να αναφέρουμε πως σε πολλές περιπτώσεις οι ελληνικές μετοχές σημειώνουν εκρηκτικά κέρδη στο πρώτο μισό του έτους. Μάλιστα, η πλειονότητα των μετοχών του Χ.Α. υπεραπέδωσε του Γενικού Δείκτη, καθώς –σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Beta Securities− 98 τίτλοι σημείωσαν υψηλότερα κέρδη, ενώ 62 κατέγραψαν χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση με το σύνολο της αγοράς.

  Στους μεγαλύτερους κερδισμένους του εξαμήνου, με τριψήφιες αποδόσεις, τοποθετούνται οι Μπήτρος (+147,3%), Λανακάμ (+125,6%), Λεβεντέρης (+123,2%) και Μινέρβα (+102,8%). Ισχυρά κέρδη άνω του 80% σημείωσαν οι Δομική Κρήτης, Σίδμα, Ακρίτας, Ίλυδα, Intracom, Moda Bagno και Foodlink.

  Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, οι πρωταγωνιστές του εξαμήνου ήταν η Eurobank με κέρδη 46,9%, η Μυτιληναίος με άνοδο 28,9%, η Motor Oil στο +21,2%, η ΕΥΔΑΠ στο +20,4%, η ΕλβαλΧαλκόρ στο +19,4% και η Titan στο +19,1%.

  Στον FTSE Midcap ξεχώρισαν η Ιntracom στο +87,1%, τα Πλαστικά Θράκης στο +76,1%, η Άβαξ στο +67,5%, η Cenergy στο +42,2%, η Ιntrakat στο +32,1%, η Info-quest στο +31,7% και η Κρι Κρι στο +30,6%.

  Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση κατέγραψε στο εξάμηνο η Attica Bank (-28,3%), ενώ από τον 25άρη η Πειραιώς με απώλειες 93,1%.

  Οι τρεις λόγοι της διόρθωσης

  Οι αναλυτές εντοπίζουν τρία "σημεία" τα οποία εξηγούν την αδυναμία του Χ.Α. και αυτά είναι: η πορεία της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία έχει αρχίσει και θορυβεί τους επενδυτές, η πορεία του τουρισμού, η οποία ακόμη δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η οποία "απειλείται" από αυτή τη νέα πολύ μεταδοτική μετάλλαξη, καθώς και οι αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και οι ομολογιακές εκδόσεις, οι οποίες έχουν απορροφήσει ή θα απορροφήσουν ρευστότητα από την αγορά.

  Είναι αναμενόμενο, όπως σημείωσε και η Beta Securities, πως μια αύξηση κεφαλαίου του μεγέθους των 800 εκατ. ευρώ απαιτεί ρευστότητα που επηρεάζει τη δυναμική της αγοράς, πόσω μάλλον όταν η αύξηση έρχεται έπειτα από σημαντικές εταιρικές πράξεις-εκδόσεις χρέους, που τράβηξαν κάποια ρευστότητα από την καθημερινότητα του Χ.Α.

  Την ίδια στιγμή, ο Γενικός Δείκτης είχε να αντιμετωπίσει σημαντικές αποκοπές μερισμάτων από δεικτοβαρείς τίτλους που λειτούργησαν ανασταλτικά στη συνέχιση της ανόδου των προηγούμενων εβδομάδων. Πάντως, και παρά την υποχώρηση από τα πρόσφατα υψηλά, η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση δεν έχει αναιρεθεί.

  Όπως επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης της Depolas Investment Services, η επενδυτική κοινότητα συνεχίζει να επικεντρώνεται στα εισερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία επισφραγίζουν την ανοδική πορεία των οικονομιών, διατηρώντας την αυξημένη διάθεση για ρίσκο. Για τον Γενικό Δείκτη, όπως τονίζει, η υποχώρηση μέχρι και την περιοχή των 870 μονάδων κρίνεται φυσιολογική αν συνεκτιμηθούν οι αποκοπές μερισμάτων. Στην περίπτωση περαιτέρω πτώσης τιμών ωστόσο, όπως προσθέτει, ενδέχεται να παρουσιαστούν βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες στο ταμπλό, εφόσον το διεθνές επενδυτικό κλίμα παραμένει υποστηρικτικό. "Παραμένουμε θετικοί για την αγορά, αν και αναμένουμε μεγαλύτερες διακυμάνσεις για το δεύτερο μισό του έτους", σημειώνει χαρακτηριστικά.

  Η οικονομική ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών περιέλαβε εξαιρετικές εξελίξεις (π.χ. Ελληνικό, σύμβαση ΓΕΚ Τέρνα για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, η εκκίνηση της ΑΜΚ της Alpha Bank, οι σημαντικές διανομές μερισμάτων από ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ), όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή, ωστόσο η εικόνα του Χρηματιστηρίου δεν ήταν "αντίστοιχη" με τα παραπάνω.

  Η εξήγηση, όπως επισημαίνει, έρχεται από τις ασύμμετρες εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας: η μετάλλαξη Δέλτα αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για επάνοδο της υγειονομικής κρίσης, με το ενδεχόμενο των περιοριστικών μέτρων να επανέρχεται.

  Έτσι, οι προσδοκώμενες αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις για τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες μετατίθενται για τους επόμενους και το σενάριο για θετικό έως υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης το β’ και γ’ τρίμηνο αδυνατίζει.

  Με τις εξελίξεις για την οικονομία να συγχρονίζονται με την κινούμενη άμμο των υγειονομικών δεδομένων, οδηγούμαστε στην επάνοδο αυξημένης αβεβαιότητας και στο Χρηματιστήριο. Είναι, επομένως, πιθανό να υπάρξει μια σύντομη περίοδος κατά την οποία η υπεροπλία των πωλητών να οδηγήσει το Χ.Α. χαμηλότερα, με τις 870 μονάδες να συνιστούν ιδιαίτερα ισχυρό όριο στήριξης, καθώς δεν αμφισβητείται το μεσομακροπρόθεσμα θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας με τους υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ