Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Ιουν-2021 12:27

  Euroxx για Πειραιώς: Ερχεται ράλι άνω του 40%, ελκυστικό το επενδυτικό story

  Τρ. Πειραιώς: Η αλήθεια για την πρόταση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την απόρριψη από το ΤΧΣ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η επέκταση του "Ηρακλή", η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλιού και η έκδοση τίτλου ΑΤ1 της Πειραιώς, ενισχύουν σημαντικά τις προοπτικές και το επενδυτικό της story, όπως επισημαίνει η Euroxx σε έκθεσλη της με τίτλο "Η Ανατολή ηλίου (Sunrise) μετά την καταιγίδα (Storm)", και έτσι τηρεί overweight στάση για τη μετοχή της συστημικής τράπεζας και θέτει την τιμή-στόχο στα 2,2 ευρώ.

  Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, η επιτυχής ΑΜΚ ύψους 1,4 δισ. ευρώ και η επίσης επιτυχής έκδοση ΑΤ1 ύψους 0,6 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς διευκολύνουν το πλάνο της εκκαθάρισης του ισολογισμού της, στοχεύοντας μεσοπρόθεσμα σε δείκτη RoTE 10%. Εν τω μεταξύ, η συστημική τράπεζα εφαρμόζει περαιτέρω ενέργειες για την ενίσχυση του κεφαλαίου της, προκειμένου να απορροφήσει τον αρνητικό αντίκτυπο του de-risking (660 μ.β) και να διατηρήσει το ρυθμιστικό κεφάλαιο πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις.

  Συγκεκριμένα, μετά την ΑΜΚ και την έκδοση AT1, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) ανέρχεται στο 19,5%, ενώ το CET1 και το CAD αναμένεται να διατηρηθούν στο 11% και το 16%, καθ 'όλη τη διάρκεια του προγράμματος Sunrise, με το CET1 fully loaded να βελτιώνεται σταδιακά μετά το 2021, στο 12,4% (και το CAD fully loaded στο 17,3%) το 2024.

  ‘Όπως σημειώνει η Euroxx, η Πειραιώς σχεδιάζει να επιταχύνει σημαντικά τη μείωση κινδύνου του ισολογισμού της, μειώνοντας τον δείκτη NPE κάτω από το 10% τους επόμενους 12 μήνες με την ολοκλήρωση δύο επιπλέον μεγάλων τιτλοποιήσεων 11 δισ. ευρώ, πρόσθετους στα Vega και Phoenix. Κατά την άποψη της χρηματιστηριακής, δεδομένης της σχετικά χαμηλής κάλυψης NPE που είναι στο 47,3% (η δεύτερη χαμηλότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες) και του υψηλού αποθέματος NPEs (δείκτης NPE στο 46,2%, ο υψηλότερος μεταξύ των τραπεζών στη χώρα), η επίτευξη στόχων συνεπάγεται κινδύνους εκτέλεσης. Ωστόσο, η επέκταση του προγράμματος "Ηρακλής" και η πρόσφατη ΑΜΚ περιορίζουν αυτούς τους κινδύνους και θα υποστηρίξουν την επιτάχυνση του de-risking.

  Η Euroxx παραμένει εποικοδομητική στο θέμα του Grecovery, της ανάκαμψης της Ελλάδας δηλαδή, στο β’ εξάμηνο του 2021,  καθώς οι εμβολιασμοί, η επανέναρξη του τουριστικού τομέα και η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα δώσουν ώθηση στην εγχώρια οικονομία. Δεδομένου του εκτεταμένου αποτυπώματος της Πειραιώς στην εγχώρια αγορά, η χρηματιστηριακή αναμένει ότι θα είναι σε θέση να κατακτήσει ένα κορυφαίο μερίδιο αυτής της μοναδικής ευκαιρίας πιστωτικής επέκτασης. Κατά την άποψή της, το ελκυστικό επενδυτικό story του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, το οποίο βασίζεται στη μεγάλη πτώση του κόστους κινδύνου (CoR) και στην επιστροφή της αύξησης των δανείων, παραμένει ανέπαφο παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της παράτασης των μέτρων περιορισμού του Covid-19 κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

  Με βάση τα παραπάνω, η Euroxx τηρεί overweight στάση για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 2,20 ευρώ, βλέποντας έτσι περιθώριο ανόδου άνω του 40% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό. Όπως επισημαίνει, η μετοχή της συστημικής τράπεζας διαπραγματεύεται τώρα με εκτιμώμενο δείκτη TBV για το 2023 στο 0,37x TBV του 2023e έναντι 0,39x-0,54x στις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. Αυτό, κατά την άποψή της, αντικατοπτρίζει το υψηλό απόθεμα NPE και τους κινδύνους που σχετίζονται με την αποτελεσματική του διαχείριση. Ωστόσο, η επέκταση του σχεδίου "Ηρακλής" και η πρόσφατη ΑΜΚ της τράπεζας περιορίζουν αυτούς τους κινδύνους και υποστηρίζουν την επιτάχυνση του de-risking κινδύνου. Επιπλέον, αναμένει πως η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και η βελτίωση της αποδοτικότητας κόστους, θα βοηθήσουν την ικανότητα δημιουργίας κερδών της Πειραιώς στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ