Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Ιουν-2021 11:25

  Φθηνές οι ελληνικές μετοχές, λέει η Jefferies, με σημαντικά περιθώρια ανόδου, ωστόσο αλλάζει τη στάση της – Οι λόγοι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι φθηνή με πολλές μετοχές να παρουσιάζουν αρκετά περιθώρια ανόδου, όπως επισημαίνει η Jefferies σε νέα της έκθεση, ωστόσο τονίζει ότι η πανδημία θα αφήσει ίσως μόνιμες "πληγές" σε οικονομία και επιχειρήσεις. Οι επιπτώσεις της συρρίκνωσης της ανάπτυξης της οικονομίας στα μεγέθη των ελληνικών εισηγημένων την οδηγούν έτσι να μειώσει ελαφρώς την κατά τα άλλα θετική της στάση για το Χ.Α, σε modestly bullish από bullish που ήταν εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια.

  Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Jefferies, ο ελληνικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει προσπαθήσει να κρατηθεί σε ανοδικό ρυθμό σε σχέση και με την πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών από τις αρχές του 2021, αν και απέχει ελάχιστα από τα επίπεδα προ-πανδημίας. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η αγορά προεξοφλεί ένα πολύ καλύτερο 2022 για την ελληνική οικονομία με ανάπτυξη κοντά στο 5,3%, από ό,τι το 2021 (ανάπτυξη κοντά στο 3,5%), κάτι που υποδηλώνει ότι οι εμβολιασμοί θα κινηθούν πολύ αργά έως την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης. Έτσι η Jefferies, μειώνει ελαφρώς τη στάθμιση των ελληνικών μετοχών στο χαρτοφυλάκιό της, αν και διατηρεί την bullish στάση της για το Χ.Α και την Ελλάδα γενικότερα.

  ω

  Η Jefferies σημειώνει ότι η πανδημία υπονόμευσε τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει στην Ελλάδα για τη βελτίωση των δημοσιονομικών και των τρεχουσών λογαριασμών κατά την περίοδο 2016-2019, και όπως πρόσφατα έχει σημειώσει σε έκθεσή της, παρά τα καλά νέα για την αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων υπάρχει "κίνδυνος η αναμενόμενη ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021-22, κατά 5% ετησίως, να είναι πολύ αισιόδοξη".

  Ο οίκος υπογραμμίζει ότι το 2019, ο κλάδος των ταξιδίων και του τουρισμού αντιπροσώπευαν περίπου το 19% του ΑΕΠ, ενώ οι εισπράξεις από τον τουρισμό διαμορφώθηκαν κοντά στα 23 δισ. δολάρια. Περίπου 34,2 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών καταγράφηκαν σε ταξιδιωτικά καταλύματα στην Ελλάδα εκείνη τη χρονιά. 

  Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,2% το 2020, προσθέτει η Jefferies, το οποίο ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, δεδομένου του αντίκτυπου στις υπηρεσίες, με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα κινηθεί με ανάπτυξη της τάξης του 3,3% φέτος και θα επιταχυνθεί στο 5,4% το 2022. Ωστόσο, o οίκος εκτιμά πως είναι πιθανό να υπάρξει "μόνιμο" έλλειμμα στη δυνητική παραγωγή λόγω της πανδημίας ή "ουλές" που προβλέπεται να φτάσουν το 3%. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ θα εκταμιεύσει 7,5 δισ. ευρώ (9,1 δισ. δολάρια) στην Ελλάδα το 2021 - σχεδόν διπλάσιο από το ποσό που αρχικά αναμενόταν να λάβει η χώρα.

  Αυτή η "βοήθεια", ή το σχέδιο, που είναι γνωστό ως "Ελλάδα 2.0" αποτελεί μέρος ενός εξαετούς εθνικού σχεδίου ανάκαμψης. Η Ελλάδα θα λάβει περίπου 30 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ της ΕΕ μαζί με άλλα 27 δισ. ευρώ σε δάνεια και επενδύσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Το σχέδιο ανάκαμψης αποτελείται από τέσσερις πυλώνες: Πράσινη, Ψηφιακή, Κοινωνική και Οικονομική και Θεσμική μεταρρύθμιση. Μερικά παραδείγματα των δαπανών περιλαμβάνουν την ανάπτυξη "διαδρόμων" 5G σε ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, την ψηφιοποίηση ορισμένων τμημάτων κυβερνητικών υπηρεσιών και έργων υποδομής ΣΔΙΤ.

  Φθηνό το Χ.Α αλλά...

  Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά μετοχών, η Jefferies επισημαίνει πως είναι φθηνή, αλλά το "χτύπημα" στην ανάπτυξη της οικονομίας αντικατοπτρίστηκε επίσης στις υποτονικές αναθεωρήσεις για την κερδοφορία των εταιρειών και τις επίσης υποτονικές αναθεωρήσεις για τις πωλήσεις, σε σύγκριση με άλλες οικονομίες. 

  .¨>

  Πάντως, ο οίκος τονίζει πως η τεχνική εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών φαίνεται ανοδική και υπάρχει αρκετός χώρος για περισσότερες μετοχές να σημειώσουν νέα υψηλά 52 εβδομάδων. 

  Το Χ.Α, όπως προσθέτει,  κυριαρχείται από εγχώρια franchise τα οποία έχουν επιζήσει από το σοκ της ευρωπαϊκής και ελληνικής κυρίως, κρίσης χρέους του 2011-2013. Ωστόσο, αυτές οι μετοχές έχουν ελάχιστη λειτουργική μόχλευση σε σχέση με τις μετοχές στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη και βασίζονται λιγότερο στον κύκλο των αποθεμάτων και στο παγκόσμιο εμπόριο. 

  Από αυτή την άποψη, το Χ.Α είναι πιθανό να έχει σχετικά χαμηλή απόδοση και ως εκ τούτου η Jefferies μειώνει τη στάση της σε Modestly Bullish (μέτρια θετική) από το Bullish. Όπως επισημαίνει, η ελληνική αγορά μετοχών διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς κέρδη ανά μετοχή P/E στο 12,7x, δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/B στο 0,97x και δείκτη PEG (τιμή προς κέρδη ανά μετοχή σε σύγκριση με τους διαχρονικούς ρυθμούς ανάπτυξης της κερδοφορίας) στο 0,56x, ενώ η μερισματική απόδοση κινείται στο 3,2%.

  Οι ελληνικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο εξωτερικό και τις οποίες παρακολουθεί η Jefferies:

  ψω

  Οι ελληνικές μετοχές survivors του Χ.Α

  βγφ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ