Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Μαϊ-2021 12:40

  Πώς είδαν Deutsche Bank και Citi τα αποτελέσματα της Eurobank – Σημαντική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης για όλες τις τράπεζες

  Πώς είδαν Deutsche Bank και Citi τα αποτελέσματα της Eurobank – Σημαντική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης για όλες τις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Στάση διακράτησης (hold) και τιμή-στόχο το 0,70 ευρώ θέτει η Deutsche Bank για την Eurobank μετά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου, ενώ από την πλευρά της η Citigroup δίνει τιμή-στόχο το 0,80 ευρώ, σημειώνοντας ότι διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη P/B 2021-2022 στο 0.58x/0.53x και την αξιολογεί με Neutral/High Risk.

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Deutsche Bank, τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ)  της Eurobank, ύψους 335 εκατ. ευρώ ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων ενώ αυξήθηκαν κατά περίπου 1,6% σε τριμηνιαία βάση, υποστηριζόμενα κυρίως από υψηλότερο όφελος από το TLTRO 3 ύψους 21 εκατ. ευρώ και το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης στο τρίμηνο. Η θετική κίνηση στα NII υπερκάλυψε τα αρνητικά στοιχεία  από τη χαμηλότερη συμβολή του χαρτοφυλακίου ομολόγων και τα χαμηλότερα έσοδα από τόκους από δανεισμό. Παράλληλα, τα έσοδα από προμήθειες ύψους 99 εκατ. ευρώ ήταν επίσης υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της D.B,  χαμηλότερα κατά 9% σε τριμηνιαία βάση, αλλά 7% υψηλότερα σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των εσόδων από ενοίκια και των προμηθειών από δανειοδοτικές δραστηριότητες. Επίσης, τα κόστη ήταν ανάλογα των προβλέψεων σημειώνοντας πτώση 3% κυρίως λόγω Ελλάδας.

  Οι προβλέψεις ζημίων από δάνεια κινήθηκαν επίσης εντός των προβλέψεων με το κόστος κινδύνου (CoR) στις 140 μ.β. (έναντι 157 μ.β. στο δ’ τρίμηνο του 2020). Η διοίκηση  εκτίμα πως θα υπάρξει ελαφρά βελτίωση στο CoR στο 1,1-1,2% έναντι 1,3% που ανέμενε πριν για το 2021. Οι ακαθάριστες εισροές NPE αναμένονται στα 600 εκατ. ευρώ έναντι 900 εκατ. ευρώ πριν για το σύνολό του 2021. Ο δείκτης NPE αυξήθηκε ελαφρώς κατά 20 μ.β. στο 14,2% λόγω του νέου σχηματισμού NPE ύψους 72 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση επανέλαβε ότι ο στόχος του δείκτη NPE είναι το 8% έως το τέλος του έτους, με την τιτλοποίηση Mexico να προχωρά όπως έχει προγραμματιστεί. 

  Τα επίπεδα κεφαλαίων παρέμειναν σταθερά στο τρίμηνο με τον CET1 FL στο 11,9%. Η Deutsche Bank σημειώνει ότι ο στόχος του CET FL παραμένει άθικτος στο 12,8% και αναμένεται να επιτευχθεί χάρη στις πρόσθετες δράσεις της τράπεζας και τη συνθετική τιτλοποίηση. Aυτές οι συναλλαγές θα προσθέσουν περίπου 100 μ.β. στο κεφάλαιο.

  Tέλος, όπως αναφέρει η D.B, η Eurobank αναμένει ότι ο καθαρός όγκος εξυπηρετούμενων  δανείων θα αυξηθεί μεταξύ 1-1,5 δισ. ευρώ το 2021. Από το 2022 και μετά, οι όγκοι χορηγήσεων αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω κατά 2,0 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Γενικά, όπως τονίζει η γερμανική τράπεζα, το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για ολόκληρο τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

  Από την πλευρά της η Citigroup επισημαίνει πως η Eurobank ανακοίνωσε ένα "αξιοπρεπές" σύνολο αποτελεσμάτων τρίμηνου το οποίο ήταν κερδοφόρο με αύξηση των προ προβλέψεων κερδών (+ 3% σε ετήσια βάση, + 1% σε τριμηνιαία).

  Το σχέδιο μείωσης NPE μέσω της τιτλοποίησης Mexico βρίσκεται σε καλό δρόμο με τον στόχο για τον δείκτη NPE έως το τέλος του 2021 να κινείται στο 8%.

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει, η διοίκηση επανέλαβε τον στόχο για τα προ προβλέψεων κέρδη του 2021 ύψους 875 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση στο απόθεμα NPE το 2021 τοποθετήθηκε στα 0,6 δισ. ευρώ (έναντι 0,9 δισ. ευρώ προηγουμένως) με κόστος κινδύνου 1,1-1,2% (έναντι 1,3% προηγουμένως).

  Ωστόσο, εξέφρασε κάποια επιφυλακτικότητα στις προοπτικές για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων στο β’ εξάμηνο του έτους, καθώς θα αρθούν τα κρατικά μέτρα στήριξης. Η Eurobank στοχεύει μονοψήφιο δείκτη NPE έως το τέλος του 2021, οδηγούμενος από τη συνεχιζόμενη πρόοδο στην τιτλοποίηση Mexico, ενώ σε ότι αφορά τα κεφάλαια, στοχεύει σε έναν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας16% και σε CET1 fully loaded 12,8%.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Eurobank: 250 εκατ. ευρώ σε ακίνητα μέχρι τέλους 2023

  * Φ. Καραβίας: Ακίνητα και θυγατρικές βασικές πηγές κερδοφορίας για την Eurobank

  * Eurobank: Αύξηση καθαρών κερδών κατά 20,9% στο α΄τρίμηνο

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ