Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Μαϊ-2021 14:30

  Axia: Αναμένει ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο της ΔΕΗ και ράλι 68% στη μετοχή της

  Axia: Αναμένει ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο της ΔΕΗ και ράλι 68% στη μετοχή της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του 2021 της ΔΕΗ, τα οποία δημοσιεύονται την προσεχή Πέμπτη, παραθέτει η Axia Research σε νέα της έκθεση, όπου διατηρεί την τιμή-στόχο για τη μετοχή της στα 15,10 ευρώ, βλέποντας ράλι έως και 67,8% από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό.

  Η ΔΕΗ αναμένεται να έχει σημειώσει ένα καλό ξεκίνημα της νέας χρονιάς, με τη βελτίωση της ποιότητας των κερδών και το θετικό μομέντουμ να οδηγούν σε αύξηση στο EBITDA κατά 16% σε ετησία βάση και στα 211,2 εκατ. ευρώ. Ενώ τα έσοδα αναμένεται να σημειώσουν μείωση της τάξης του 8,4% σε ετήσια βάση λόγω της χαμηλότερης ζήτησης και απώλειας μεριδίου αγοράς, η υψηλότερη ιδία παραγωγή (ειδικά σε ό,τι αφορά τα υδροηλεκτρικά projects) και οι χαμηλότεροι όγκοι στην αγορά, καθώς και η αποδοτικότητα του κόστους, θα περιορίσουν τις επιπτώσεις από την αύξηση της τιμής των καυσίμων, των τιμών δικαιωμάτων εκπομπής CO2 και των τιμών της ενέργειας.

  Συνολικά εκτιμά ότι η ΔΕΗ θα καταγράψει επαναλαμβανόμενες καθαρές ζημιές προ φόρων ύψους 9,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ζημιές 36,7 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2020, με αναφερόμενες καθαρές ζημιές στα 7,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 11,1 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του περασμένου έτους. 

  Όπως επισημαίνει η Axia, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2021 μειώθηκε κατά 3,5% ετησίως επηρεασμένη από το lockdown, ενώ η αύξηση των όγκων εξαγωγών μετά την ολοκλήρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας αναμένεται να  αυξήσουν τη συνολική ζήτηση κατά 1,0% ετησίως.

  Το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ ήταν κατά μέσο όρο 64,5% το α’ τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το 70,1% το α’ τρίμηνο του 2020, και αναμένεται να μειώσει τους συνολικούς όγκους πωλήσεων της ΔΕΗ έως 10% ετησίως. Τα έσοδα από τις πωλήσεις ενέργειας της ΔΕΗ προβλέπονται στα 951 εκατ. ευρώ (-8,5% ετησίως) λόγω χαμηλότερων όγκων αλλά ελαφρώς υψηλότερων πραγματικών τιμών (δηλαδή ενεργοποίηση της ρήτρας CO2 σε πελάτες υψηλής και μεσαίας τάσης) με τα συνολικά έσοδα να εκτιμώνται στα 1,116 δισ. ευρώ (-8,4% ετησίως).

  Οι όγκοι παραγωγής της ΔΕΗ στο α’ τρίμηνο αναμένεται να σημειώσουν αύξηση κατά 30,6% σε ετήσια βάση (~ 1,5TWh), αντανακλώντας κυρίως την αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής (+ 249% σε ετήσια βάση σε ομαλοποιημένες συνθήκες) και την παραγωγή φυσικού αερίου (+ 58% σε ετήσια βάση με πλήρη χρήση της μονάδας στη Μεγαλόπολη και ανταγωνιστικό συνδυασμό προμηθειών).

  Η λιγνιτική παραγωγή αναμένεται να σημειώσει μείωση κατά 22,3% ετησίως ενώ η παραγωγή με βάση το πετρέλαιο κατά 5,8%. Τα έξοδα καυσίμων για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο υπολογίζονται να σημειώσουν αύξηση κατά 7,0% ετησίως ενώ τα έξοδα CO2 προβλέπονται στα 150 εκατ. ευρώ (+ 25,3% ετησίως) λόγω των αυξημένων τιμών.

  Ο συνδυασμός υψηλότερης παραγωγής, χαμηλότερων όγκων πωλήσεων και κατάργησης των NOME, θα οδηγήσει τους όγκους αγορών ενέργειας και τα κόστη πολύ χαμηλότερα (εκτιμάται μείωση κατά 48,4% στα 185 εκατ. ευρώ έναντι 358 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020). Η Axia επίσης προβλέπει μείωση κατά 10% του μισθολογικού κόστους ενώ συνολικά, εκτιμά ότι οι επαναλαμβανόμενες λειτουργικές δαπάνες θα διαμορφωθούν στα 905 εκατ. ευρώ, με πτώση κατά 12,7% ετησίως.

  Συνολικά, όπως καταλήγει η Axia, η ΔΕΗ αναμένεται να έχει σημειώσει ένα ισχυρό ξεκίνημα του έτους, ειδικά τη στιγμή που το α’ τρίμηνο είναι ένα εποχιακά αδύναμο τρίμηνο, και αυτό θα παρέχει επιπλέον "μαξιλάρι" για τις επιπτώσεις από τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου, CO2 και ενέργειας που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα επόμενα τρίμηνα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ