Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Μαϊ-2021 23:18

  Απώλειες για Nasdaq και S&P 500 με "βαρίδι" την τεχνολογία - Γύρισε θετικός στο τέλος ο Dow

  Απώλειες για Nasdaq και S&P 500 με "βαρίδι" την τεχνολογία - Γύρισε θετικός στο τέλος ο Dow
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη, με "βαρίδι" τον τεχνολογικό κλάδο και τον Dow να κλείνει με θετικό πρόσημο στην "τελευταία στροφή" της σημερινής συνεδρίασης. Παράλληλα, στο επίκεντρο βρέθηκαν σήμερα τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα τον Μάρτιο, εταιρικά αποτελέσματα και οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, η οποία δήλωσε ότι τα επιτόκια ενδέχεται να χρειαστεί να αυξηθούν.

  Από τον τεχνολογικό κλάδο, η μετοχή της Apple σημείωσε πτώση άνω του 3%, ενώ η μετοχή της Amazon υποχώρησε άνω του 2%. Πτώση άνω του 1% σημείωσαν και οι μετοχές των Alphabet, Netflix και Microsoft.

  Εν τω μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, παραδέχτηκε την Τρίτη ότι τα επιτόκια ενδέχεται να χρειαστεί να αυξηθούν για να κρατήσουν αντίσταση στην αυξανόμενη ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ που προκαλείται από τρισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για την τόνωσή της εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

  "Ίσως τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν κάπως για να βεβαιωθούμε ότι η οικονομία μας δεν θα υπερθερμανθεί", δήλωσε η Γέλεν σε ένα οικονομικό σεμινάριο που παρουσίασε το The Atlantic. "Παρόλο που οι πρόσθετες δαπάνες είναι σχετικά μικρές ως προς το μέγεθος της οικονομίας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιες πολύ μικρές αυξήσεις στα επιτόκια".

  "Η οικονομία μας πρέπει να είναι ανταγωνιστική και παραγωγική", πρόσθεσε.

  Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, σε δηλώσεις της αργότερα σε μια εκδήλωση της Wall Street Journal, διευκρίνισε  αναφορικά με τις δηλώσεις της στο οικονομικό σεμινάριο που παρουσίασε το The Atlantic, ότι "Δεν είναι κάτι που προβλέπω ή προτείνω".

  "Λίγος πληθωρισμός θα ήταν καλός" για τις ΗΠΑ μετά από μια μακρά περίοδο ασυνήθιστα χαμηλών αλλαγών στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών, δήλωσε στο  μεταξύ κορυφαία αξιωματούχος της Federal Reserve την Τρίτη.

  Η Mary Daly, πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι η αύξηση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες ήταν αναπόφευκτη καθώς η οικονομία ξανανοίγει πλήρως και οι καταναλωτές άρχισαν να ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα. Η μαζική ομοσπονδιακή δημοσιονομική ώθηση πρόσφερε επίσης στα νοικοκυριά περισσότερα μετρητά για δαπάνες. Ωστόσο, η Daly ισχυρίστηκε ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μειωθεί μόλις καλυφθεί η ζήτηση και η οικονομία επιστρέψει πιο κοντά σε επίπεδα κανονικότητας.

  Η Daly προέτρεψε τους επενδυτές να δείξουν υπομονή. "Η ίδια ανοχή που έχετε για το 1,5% θα πρέπει να την έχετε και για το 2,5%", είπε η Daly σε μια συνομιλία  με τον πρόεδρο της Minneapolis Fed, Neel Kashkari.

  Για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, το ποσοστό του πληθωρισμού των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τον στόχο του 2% της Fed. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού μειώθηκε σε λιγότερο από 1% στις αρχές της πανδημίας, αλλά έκτοτε ανέβηκε στο 2,3% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη Fed.

  "Χρειάζεται λίγος χρόνος για τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την προσφορά και αυτό αυξάνει τις τιμές", τόνισε η Daly. "Είμαι της άποψης ότι είναι παροδικό". Οι περισσότεροι ανώτεροι αξιωματούχοι της Fed εξάλλου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, έχουν επανειλημμένα εκφράσει την πεποίθησή τους ότι το αυξημένο επίπεδο πληθωρισμού είναι "παροδικό".

  "Μιλάμε για πληθωρισμό στο 2,4%, 2,5% και 2,6%, όχι στο 13%", δήλωσε η Daly, αναφερόμενη στην τελευταία περίοδο υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

  Η Daly είπε ότι θέλει να δει την οικονομία των ΗΠΑ να αναπτύσσεται έντονα για μια εκτεταμένη περίοδο και να μειώνεται η ανεργία πολύ περισσότερο προτού υποστηρίξει τη μείωση της υποστήριξης της Fed στην οικονομία. Τόνισε ότι περισσότερα από 8 εκατομμύρια άτομα που εργάζονταν πριν από την πανδημία εξακολουθούν να μην έχουν δουλειά. "Οι προοπτικές είναι αισιόδοξες", είπε, "αλλά είχαμε μόνο λίγους μήνες καλών δεδομένων".

  Δείκτες

  Στο ταμπλό ο Dow Jones κέρδισε 19,80 μονάδες ή 0,06% στις 34.133,03 μονάδες. Σημειώνεται πως προηγουμένως οι απώλειές του ξεπερνούσαν και τις 200 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 28,74 μονάδων ή 0,69% στις 4.163,92 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 261,62 μονάδες ή 1,88% στις 13.633,50 μονάδες. Προηγουμένως ο Nasdaq έχανε πάνω από 300 μονάδες για μεγάλο μέρος της σημερινής συνεδρίασης.

  Από τις 30 μετοχές του Dow, 14 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και οι υπόλοιπες με αρνητικό. Ειδικότερα, των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Dow Inc., Caterpillar και Johnson & Johnson με άνοδο 2,59%, 2,30% και 1,55% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Apple, Salesforce.com Inc. και Microsoft με πτώση 3,54%, 2,94% και 1,62% αντίστοιχα.

  Στα επιχειρηματικά νέαη Pfizer ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 4,88 δισ. δολάρια ή 86 cents ανά μετοχή, έναντι των 3,36 δισ. δολαρίων ή 60 cents ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Για το 2021, η εταιρεία αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 3,55-3,65 δολάρια από την προηγούμενη των 3,10-3,20 δολαρίων και για τα έσοδα στα 70.5-75,2 δισ. δολάρια από την προηγούμενη των 59,4-61,4 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 0,30%.

  Παράλληλα, η εταιρεία πετρελαίου και αερίου ConocoPhillips, ανακοίνωσε κέρδη α΄ τριμήνου που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις. Η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 1 δισ. δολαρίων ή 75 cents ανά μετοχή, έναντι των ζημιών 1,7 δισ. δολαρίων ή 1,60 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Ανακοίνωσε επίσης ότι ξεκινούν εκ νέου οι αγορές ίδιων μετοχών καθώς και τα σχέδια του για να ξεκινήσει την πώληση της συμμετοχής της στην Cenovus Energy. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση 0,11%.

  Εν τω μεταξύ, η Under Armour ανακοίνωσε κέρδη α΄ τριμήνου που  επίσης υπερέβησαν τις εκτιμήσεις ενώ αναβάθμισε τις προσδοκίες. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 77,8 εκατ. Δολάρια ή 17 σεντς ανά μετοχή, έναντι των ζημιών 589,7 εκατ. δολαρίων ή 1,30 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση 0,91%.

  Η CVS Health Corp. ανακοίνωσε επίσης από τη μεριά της κέρδη α΄ τριμήνου που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη το 2021, καθώς η αλυσίδα φαρμακείων ανακοίνωσε υψηλότερες πωλήσεις φαρμάκων στα καταστήματα, εξαιτίας των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και των τεστ. Τα συνολικά έσοδα στα φαρμακεία της εταιρείας, αυξήθηκαν 2,3% στο τρίμηνο. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση άνοδο 4,42%.

  Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η χαλάρωση περιοριστικών μέτρων στις ΗΠΑ καθώς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στη χώρα. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν σε όλη τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσι και το Κονέκτικατ, ενώ η 24ωρη υπηρεσία του μετρό θα συνεχιστεί εκ νέου στη Νέα Υόρκη αργότερα αυτό το μήνα.

  Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis υπέγραψε εκτελεστική εντολή τη Δευτέρα, η οποία αναστέλλει αμέσως τους υπόλοιπους υγειονομικούς περιορισμούς της πολιτείας.

  Στα μάκρο, σε επίπεδο-ρεκόρ διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ τον Μάρτιο εν μέσω αυξημένης ζήτησης η οποία φαίνεται και στις εισαγωγές.

  Το έλλειμμα μπορεί να διευρυνθεί περαιτέρω καθώς η οικονομική δραστηριότητα της χώρας ανακάμπτει ταχύτερα από αυτή των ανταγωνιστικών της παγκοσμίως.

  Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε 5,6% σε υψηλό όλων των εποχών, στα 74,4 δισ. Δολάρια τον Μάρτιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

  Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στα 74,5 δισ. Δολάρια τον Μάρτιο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ