Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Μαϊ-2021 08:22

  A-Quant: "Μετά τη FED, τα βλέμματα στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ"

  A-Quant: "Μετά τη FED, τα βλέμματα στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνεχίστηκε η παύση και η διόρθωση στις κυριότερες αγορές μετοχών και την εβδομάδα που μας πέρασε. Η συνεδρία της FED την προηγούμενη Τετάρτη, ως ένα βαθμό διέψευσε τις προσδοκίες αφού πολλοί αναλυτές και επενδυτές ανέμεναν την ανακοίνωση της σταδιακής αποκλιμάκωσης του προγράμματος αγορών ομολόγων από τη FED αλλά ο Jerome Powell ήταν σαφής: η νομισματική πολιτική δε θα αλλάξει αν δεν υπάρξει περαιτέρω ουσιαστική πρόοδος στην οικονομία των ΗΠΑ.

  Η αμερικανική οικονομία "έτρεξε" με 6.4% το 1ο τρίμηνο του 2021 ενώ την ίδια περίοδο η Ευρωζώνη συρρικνώθηκε κατά 0.6%, δείγμα ότι η ανάκαμψη από την πανδημία στις ΗΠΑ προπορεύεται σε σχέση με την Ευρώπη. Αυτές οι ανακοινώσεις την Παρασκευή, σε συνδυασμό με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων (την ίδια μέρα από το 1.61% στο 1.68%) προκάλεσαν διόρθωση στην αγορά μετοχών και έδωσαν ώθηση στο δολάριο που έκλεισε τελικά την εβδομάδα κερδοφόρα. Ο χρυσός διόρθωσε ελαφρώς, το πετρέλαιο είχε σημαντικά κέρδη ενώ είχαμε και επιστροφή στην άνοδο και για το Bitcoin.

  Η τρέχουσα εβδομάδα κυριαρχείται από τις ανακοινώσεις για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή (Non-Farm Payrolls – NFPs) που θα καταδείξουν σε μεγαλύτερο βαθμό την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας στην "ανάρρωση" από την πανδημία. Άλλες σημαντικές ανακοινώσεις της εβδομάδας είναι οι εργοστασιακές παραγγελίες και οι δείκτες ΡΜΙ στις ΗΠΑ, η ανακοίνωση των επιτοκίων και της νομισματικής πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι λιανικές πωλήσεις και οι δείκτες ΡΜΙ στην Ευρωζώνη και η ανακοίνωση της νομισματικής πολιτικής σε Ιαπωνία και Αυστραλία.

  SP500

  Με ελαφρά κέρδη έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, κλείνοντας στις 4,179 μονάδες, με άνοδο 0.35% περίπου. Η περασμένη Παρασκευή πήρε πίσω πολλά από τα κέρδη του δείκτη, με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων παρότι η συνεδρία της FED την Τετάρτη είχε έναν τόνο συνέχισης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα των εταιρειών που ανακοινώθηκαν ήταν πολύ ικανοποιητικά: το 87.1% εμφάνισε κέρδη πέραν των προσδοκιών το οποίο υπερκέρασε το 76% του προηγουμένου τριμήνου και είναι πολύ παραπάνω από τον μέσο όρο του 65% περίπου. Την τρέχουσα εβδομάδα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των υπολοίπων εταιρειών. Ο δείκτης δε φαίνεται να έχει χάσει την ανοδική του δυναμική αν και υπάρχουν φόβοι πως η νέα φορολογική πολιτική στις ΗΠΑ θα προκαλέσει ανησυχίες και πιθανές διορθώσεις.

  DAX30

  Δεύτερη στη σειρά διορθωτική εβδομάδα για τον γερμανικό δείκτη DAX30 που έκλεισε στις 15,131 μονάδες, εμφανίζοντας απώλειες κοντά στο 1%. Στην Ευρώπη αρχίζει και γίνεται εμφανής η χρονική υστέρηση της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και αυτό αντανακλάται και στις αγορές μετοχών. Κάτω από τις 15,090 μονάδες και πολύ περισσότερο κάτω από τις 15,000 μονάδες οι ανησυχίες για περαιτέρω διόρθωση μάλλον θα ενταθούν αλλά προς το παρόν η δυναμική ανόδου του δείκτη δεν έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.

  FTSE100

  Ανοδική η περασμένη εβδομάδα για τον βρετανικό δείκτη FTSE100 που έκλεισε στις 6,924 μονάδες, και κέρδη λίγο πάνω από 0.5%. Η πορεία των εμβολιασμών και το άνοιγμα της αγοράς μετά το lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργούν αισιοδοξία για ανοδική διάσπαση των 7,000 μονάδων που αποτελεί υψηλό ενός έτους περίπου και στόχο για επαναφορά σε επίπεδα προ πανδημίας. 

  Χρυσός

  Ελαφρώς πτωτική η εβδομάδα που μας πέρασε για τον χρυσό που έκλεισε στα $1,768, έχοντας απώλειες σχεδόν 0.5%. Η συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τη FED την Τετάρτη έδωσε κάποια ανοδική ώθηση αλλά ο χρυσός επηρεάστηκε τις επόμενες ημέρες από τη νέα άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και από το ισχυρό δολάριο. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα υπάρχει ανοδική αντίδραση κοντά στα $1,775 αλλά μια επιστροφή κάτω από τα $1,754 (χαμηλά προηγούμενης εβδομάδας) ίσως φέρουν τον χρυσό σε κατάσταση συνέχισης της πτωτικής τάσης που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο.

  Πετρέλαιο

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το πετρέλαιο, με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $63.45, με κέρδη πάνω από 2.3%. Η εβδομάδα ήταν έντονα ανοδική αλλά την Παρασκευή υπήρξε μια διόρθωση της τάξης του 2% αφού πολλοί επενδυτές κατοχύρωσαν τα κέρδη τους εν μέσω ανησυχιών για την οικονομία της Ινδίας που πλήττεται έντονα από την πανδημία. Η Ιαπωνία επίσης εμφάνισε σημαντική μείωση στην εισαγωγή πετρελαίου. Οι προσδοκίες για ανάκαμψη στη ζήτηση μετά την πανδημία έχουν δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα $65 την προηγούμενη εβδομάδα αλλά η βίαιη διόρθωση που επακολούθησε δείχνει ότι ακόμη τα πράγματα είναι εύθραυστα. Πάνω από τα $65.50 θα υπάρξουν βάσιμες προσδοκίες για νέα υψηλά έτους πάνω από τα $68 ενώ κάτω από τα $62.20 καραδοκούν οι πωλητές που στοχεύουν στα $60.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Έντονα διορθωτική εβδομάδα είδαμε για το EURUSD, μετά από τρεις στη σειρά ανοδικές εβδομάδες. Η ισοτιμία άνοιξε στο 1.2094 και έκλεισε στο 1.2018 με όλη σχεδόν την πτώση να οφείλεται στο ισχυρό δολάριο της Παρασκευής και στην αδυναμία του ευρώ την ίδια μέρα, με τις ανακοινώσεις των ΑΕΠ του 1ου τριμήνου σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη αντίστοιχα που καταδεικνύουν τη διαφορά στην ανάκαμψη των δύο οικονομιών. Μέχρι την Παρασκευή, η χαλαρή νομισματική πολιτική των ΗΠΑ όπως ανακοινώθηκε από τη FED είχε φέρει το EURUSD στα επίπεδα τιμών του 1.2150 αλλά αν συνεχιστεί η μεγάλη διόρθωση που ακολούθησε κάτω από το 1.20 θα επαναφέρει στο τραπέζι τα σενάρια συνέχισης της πτωτικής τάσης της ισοτιμίας που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους. Η τάση αυτή έδειξε σημάδια αναστροφής τον Απρίλιο που μπορεί να συνεχιστεί πάνω από το 1.2150, με στόχο τα υψηλά έτους στο 1.2350.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το GBPUSD που άνοιξε στο 1.3872 και έκλεισε στο 1.3809. Όλη η εβδομάδα ήταν σαφώς ανοδική αλλά την Παρασκευή η ισοτιμία έπεσε απότομα από την περιοχή τιμών του 1.3940 που είχε καταφέρει να αναρριχηθεί, λόγω της δύναμης του αμερικανικού νομίσματος. Η τρέχουσα εβδομάδα περιέχει σημαντικές ανακοινώσεις για την βρετανική οικονομία, αφού την Πέμπτη αναμένεται η ανακοίνωση των επιτοκίων και της νομισματικής πολιτικής. Αν η ενίσχυση του δολαρίου αποδειχθεί πρόσκαιρη, σύντομα η ισοτιμία θα προσεγγίσει το 1.40 και πάλι αλλά παγίωση κάτω από το 1.38 θα δώσε ελπίδες στους πωλητές του GBPUSD για προσέγγιση της στήριξης στο 1.3665.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Εκρηκτική άνοδος για το USDJPY την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα στο 107.90 και κλείσιμο στο 109.34. Η ισοτιμία δείχνει να ανακάμπτει μετά από τρεις έντονα πτωτικές εβδομάδες και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην ενίσχυση του δολαρίου την Παρασκευή αλλά οφείλεται κυρίως στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, όλη την εβδομάδα. Σε αυτό βοήθησε και η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, με τον Haruhiko Kuroda να δηλώνει πως το πρόγραμμα ανακούφισης της οικονομίας από την πανδημία θα συνεχιστεί και μετά την αρχικά προτεινόμενη λήξη του τον Σεπτέμβριο. Αν το USDJPY ξεπεράσει το 110, θα έχουμε πλήρη επαναφορά στην ανοδική τάση ενώ αυτό θα έχει περιορισμένες πιθανότητες κάτω από το 108.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ισχυρά ανοδικά έκλεισε το EURJPY την περασμένη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 130.47 και κλείσιμο στο 131.43, ξεπερνώντας εύκολα την αντίσταση του 131 και επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση που έχει ξεκινήσει από το Νοέμβριο. Οι αγοραστές δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για έναν πολύ αισιόδοξο στόχο: τα υψηλά 6 ετών πάνω από το 137.50 αλλά φυσικά αυτό έχει ακόμη πολύ δρόμο και αμφισβήτηση και δεν αποκλείονται διορθώσεις κάτω από το 131 ακόμη και κάτω από το 130.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ελαφρώς πτωτική η εβδομάδα που μας πέρασε για το EURGBP, που άνοιξε στο 0.8712 και έκλεισε στο 0.8696. Υπήρξε μια μικρή διόρθωση από την έντονη ανοδική τάση του μήνα με τη στερλίνα να ενισχύεται λόγω της καλύτερης επιδημιολογικής εικόνας του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με την Ευρώπη. Πάνω από το 0.8720 μάλλον η άνοδος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες ενώ κάτω από το 0.8670, η διόρθωση αρχίζει και γίνεται πιο αισθητή.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Έντονη πτωτική τάση επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα στο USDCAD που άνοιξε στο 1.2474 και έκλεισε στο 1.2283. Τέτοιες τιμές είχαμε να δούμε από τις αρχές του 2018 αφού η Τράπεζα του Καναδά έγινε η πρώτη κεντρική τράπεζα που μειώνει τις αγορές ομολόγων, κάνοντας έτσι τη νομισματική της πολιτική πιο σφιχτή μετά την πανδημία. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, συνηγόρησε επίσης στην πτωτική πορεία της ισοτιμίας. Αν τα πράγματα δεν αλλάξουν, κυρίως στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, η ισοτιμία οδεύει προς το 1.20

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ανακόπηκε η έντονα πτωτική τάση του USDCHF την περασμένη εβδομάδα, με την ισοτιμία να κλείνει εκεί που ακριβώς είχε ανοίξει, στην περιοχή του 0.9130. Τεχνικά, αυτός ο σχηματισμός ευνοεί την περαιτέρω ανάκαμψη αν το USDCHF καταφέρει να υπερβεί το 0.9180 αλλά αν αυτό δε συμβεί, ο δρόμος για το 0.90 είναι ανοικτός, ειδικότερα στην περίπτωση καθοδικής διάσπασης του 0.9080.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική η προηγούμενη εβδομάδα για το AUDUSD το οποίο άνοιξε στο 0.7740 και έκλεισε στο 0.7709. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε αλλά το δολάριο Αυστραλίας άντεξε στην πίεση λόγω της ανόδου στις τιμές των μετάλλων και ειδικότερα του χαλκού. Η παρούσα εβδομάδα περιέχει τις ανακοινώσεις για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική της Αυστραλίας και ίσως δούμε αυξημένη μεταβλητότητα. Τιμές κάτω από το 0.7690 ευνοούν περαιτέρω διόρθωση και τυχόν επαναφορά πάνω από το 0.78 (τεχνικά η αντίσταση είναι στο 0.7815), θα δώσουν ελπίδες ανοδικού σεναρίου στην ισοτιμία.

  Bitcoin

  Αντέδρασε ανοδικά το Bitcoin την περασμένη εβδομάδα, κλείνοντας στα $56,655, έχοντας κέρδη που ξεπέρασαν το 15%. To Chicago Mercantile Exchange (CME) ανακοίνωσε πως την τρέχουσα εβδομάδα θα διατίθενται mini futures συμβόλαια για το Bitcoin κάτι που θα μπορούσε να εκτοξεύσει το ενδιαφέρον για το κρυπτονόμισμα από μικροεπενδυτές με μικρά χαρτοφυλάκια. Από την άλλη πλευρά όμως δημιουργήθηκαν ανησυχίες αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ καθυστερεί την έκδοση για το Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο του Bitcoin προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά. Αν το Bitcoin καταφέρει να υπερβεί τα $60,000 και πάλι θα σκορπίσει αισιοδοξία στις τάξεις των οπαδών των κρυπτονομισμάτων.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ