Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 18-Απρ-2021 12:00

  Γιατί μπαίνουν φρέσκα κεφάλαια στο Χρηματιστήριο

  Γιατί μπαίνουν φρέσκα κεφάλαια στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η "μητέρα όλων των ανακάμψεων" αναμένεται να σημειωθεί στην οικονομία της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι, γεγονός που προσελκύει όλο και πιο έντονα τα βλέμματα των διεθνών επενδυτών στις αγορές της περιοχής, με μεγάλους επενδυτικούς οίκους να συστήνουν… πονταρίσματα στο trade της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. 

  Όπως σημείωσε σε έκθεσή της η Goldman Sachs, οι ευρωπαϊκές μετοχές σύντομα θα κλείσουν το χάσμα με αυτές των ΗΠΑ και θα ξεχωρίσουν, τονίζοντας πως έως τώρα οι περισσότεροι επενδυτές στην πραγματικότητα έχουν αγνοήσει την ευρωπαϊκή αγορά και έχουν επικεντρωθεί σχεδόν ολοκληρωτικά στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έτσι ώστε να "παίξουν" το trade της κυκλικής ανάκαμψης τους τελευταίους έξι μήνες. Ωστόσο, όπως σημειώνουν, πλέον στην Ευρώπη κρύβεται μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. 

  Την πολύ θετική της στάση για τις ευρωπαϊκές μετοχές επανέλαβε και η Citigroup από την πλευρά της συστήνοντας στους επενδυτές να αγοράσουν στις όποιες πιθανές διορθώσεις των αγορών οι οποίες και θα αποτελέσουν μεγάλη ευκαιρία για ισχυρές αποδόσεις. Όπως επισήμανε, οι ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη οι οποίες και ενισχύονται από αυτό το τρίμηνο θα ωθήσουν υψηλότερα τις ευρωπαϊκές μετοχές στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.

  Οι δημοσκοπήσεις επενδυτικών οίκων στο περιβάλλον των διεθνών funds δείχνουν πως όντως οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται έντονα στο ραντάρ των μεγάλων παικτών των αγορών, παρά τις όποιες πιθανότητες για διόρθωση υπάρχουν λόγω των προκλήσεων που μπορεί να προκύψουν το επόμενο διάστημα.

  BofA: Τι "ψηφίζουν" 200 fund managers

  Σε έρευνα που έκανε η Bank of America στο περιβάλλον 200 fund managers με συνολικά 553 δισ. δολάρια ενεργητικό, η συντριπτική πλειοψηφία αναμένει μία πολύ πιο ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία στους επόμενους 12 μήνες, ενώ μόλις το 15% θεωρεί ότι η πανδημία αποτελεί κίνδυνο για τις αγορές και το 80% βλέπει περαιτέρω άνοδο στις μετοχές της περιοχής με εκτόξευση της εταιρικής κερδοφορίας.

  Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η BofA, το 91% των funds αναμένουν σημαντική ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο επόμενο διάστημα, με την αισιοδοξία για την ανάπτυξη να τροφοδοτεί τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, με το 82% των ερωτηθέντων να πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους δώδεκα μήνες. Έναν χρόνο μετά την πανδημία, μόνο το 15% των επενδυτών αναφέρει ότι η Covid-19 αποτελεί κίνδυνο για τις αγορές στο εξής, με τη μείωση της νομισματικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών (taper tantrum) και τον πληθωρισμό να αποτελούν τις βασικές ανησυχίες (στο 32% και 27%, το ποσοστό των funds αντίστοιχα), και να ακολουθούν οι υψηλότεροι φόροι (15%).

  Οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν να συνεχιστεί το ευρωπαϊκό ράλι μετοχών. Συγκεκριμένα, 8 στους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα βλέπουν περαιτέρω ανοδική πορεία για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τις προσδοκίες αύξησης των κερδών ανά μετοχή (EPS) να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2004. Παράλληλα, 5 στους 10 επενδυτές αναμένουν έως και 10% περαιτέρω άνοδο στις αγορές και 3 στους 10 έως και 20% περαιτέρω ράλι έως τα τέλη του 2021. Το 30% των παγκόσμιων επενδυτών δηλώνει ότι είναι overweight στις μετοχές της Ευρωζώνης, ενώ η αισιοδοξία για τις Αναδυόμενες Αγορές, από την άλλη πλευρά, συνεχίζει να εξασθενίζει, με το 33% των επενδυτών να τηρούν overweight στάση, από 45% τον περασμένο μήνα και 62% τον Ιανουάριο. Αυτό φέρνει την Ευρωζώνη τη δεύτερη πιο προτιμώμενη περιοχή επενδυτικά παγκοσμίως, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η πιο αγαπημένη μεταξύ των μεγάλων αγορών.

  Επιπλέον, η αισιοδοξία επενδυτών στο ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών "αξίας" (value stocks) εξασθενεί μετά την πρόσφατη διόρθωση: οι μετοχές "αξίας" στην Ευρώπη έχουν υποαποδώσει έναντι των μετοχών "ανάπτυξης" (growth stocks) κατά 5% από τις αρχές Μαρτίου, έχοντας χάσει το ένα τέταρτο των αποδόσεών τους από τον Νοέμβριο. Αυτό μείωσε τη διάθεση των επενδυτών, με μόνο το 38% των ερωτηθέντων να αναμένουν πλέον ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές "αξίας" θα υπεραποδώσουν των μετοχών "ανάπτυξης" στους επόμενους δώδεκα μήνες, από 44% τον Μάρτιο, ενώ σχεδόν το 40% των επενδυτών πιστεύουν ότι στροφή στην "αξία" ή το value trade, θα σταματήσει αυτό το τρίμηνο.

  Ο κλάδος της τεχνολογίας παραμένει ο πιο δημοφιλής στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως σημείωνeι η BofA, και οι επενδυτές έχουν αρχίσει να μειώνουν την underweight στάση τους σε βασικούς αμυντικούς κλάδους: το 50% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι είναι overweight στις ευρωπαϊκές μετοχές τεχνολογίας, από μόλις κάτω από 40% τον περασμένο μήνα, και δεύτερος σε προτίμηση έρχεται ο κλάδος της βιομηχανίας. Οι επενδυτές έχουν μειώσει την underweight στάση τους σε αμυντικούς κλάδους (όπως επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τρόφιμα και ποτά) και έχουν αναβαθμίσει σε overweight τη στάση τους για τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης. Επίσης, οι επενδυτές έχουν μειώσει την έκθεσή τους στους κλάδους των τραπεζών και της ενέργειας και έχουν ρευστοποιήσεις θέσεις στον κλάδο των αυτοκινήτων. Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, οι αγορές της Γερμανίας και της Ιταλίας είναι οι πιο "αγαπημένες" των funds, ενώ η Ελβετία είναι η λιγότερο προτιμώμενη. 

  Ο… χορός των αγορών θα συνεχιστεί 

  Ο χορός των αγορών θα συνεχιστεί, όπως υποστηρίζουν 110 διεθνή funds από Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters, αλλά υπάρχει κίνδυνος η... μουσική να σταματήσει να παίζει. Η χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη, όχι ο υψηλότερος πληθωρισμός, αποτελεί τον βασικό κίνδυνο για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, σύμφωνα με την πλειονότητα των διαχειριστών κεφαλαίων που συμμετείχαν σε δημοσκοπήσεις του Reuters, οι οποίοι έχουν μειώσει τις θέσεις τους στα ομόλογα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών καθώς εκτιμούν ότι το sell-off δεν έχει τελειώσει και οι αποδόσεις θα κινηθούν υψηλότερα.

  Οι κυκλικές μετοχές -των οποίων η απόδοση σχετίζεται έντονα με την πορεία της οικονομίας- έχουν στείλει τους αμερικάνικους δείκτες S&P 500 και Dow Jones σε ιστορικά υψηλά το προηγούμενο διάστημα. Αυτό αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη αισιοδοξία ότι η οικονομική ανάκαμψη θα ενισχυθεί από τη διάθεση εμβολίων και τη στήριξη πολιτικής.

  Στη δημοσκόπηση του Reuters, οι 110 επικεφαλής επενδύσεων και οι διαχειριστές πλούτου από Ιαπωνία, Ευρώπη και ΗΠΑ που συμμετείχαν, συνέστησαν την αύξηση της έκθεσης σε μετοχές στο 49,8% του χαρτοφυλακίου - το υψηλότερο από τις αρχές του 2018. Όπως επεσήμαναν, κλειδί αποτελεί η πρόοδος στους εμβολιασμούς και η τελική αποτελεσματικότητά τους.

  "Το reopening της παγκόσμιας οικονομίας και η ανάκαμψη οδηγούνται από την επιτυχή πορεία των εμβολιασμών. Εάν ο ιός μεταλλαχθεί σε κατάσταση όπου το εμβόλιο δεν είναι πλέον αποτελεσματικό, τότε μια περαιτέρω περίοδος παρατεταμένων lockdown μπορεί να χτυπήσει τις παγκόσμιες αγορές", σημειώνει ο Craig Hoyda, αναλυτής του fund Aberdeen Standard Investments.

  Πάνω από τα δύο τρίτα, ή 79 από τους 110 fund managers, ανέφεραν ότι η άνοδος των παγκόσμιων μετοχών, και ειδικά των ευρωπαϊκών, θα συνεχιστεί για τουλάχιστον έξι ακόμη μήνες. "Η φύση της κρίσης αυτής οδήγησε στη μεγαλύτερη απάντηση νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην ιστορία. Έτσι, η γενικότερη αισιοδοξία που κυριαρχεί δεν οφείλεται τόσο στο ότι ο κόσμος είναι bullish για το μέλλον, αλλά στο ότι οι αγορές ξεχειλίζουν από ρευστότητα και αυτό προκαλεί ενθουσιασμό για όλο και μεγαλύτερα κέρδη από τις μετοχές", όπως σημείωσε ο Michael Wilson, στρατηγικός αναλυτής μετοχών στην Morgan Stanley. "Η συμβουλή μας στους επενδυτές είναι να παρατηρήσουν και να αξιολογήσουν την εξέλιξη υπερβολών στις αγορές, ωστόσο θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου οικονομικού κύκλου και αυτό συνήθως σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει μια πολυετής bull market".

  Με πάνω από το 65%, ή 72 από τους 110 fund managers να αναμένουν ότι τα εταιρικά κέρδη θα επιστρέψουν στα επίπεδα προ  COVID-19 μέσα σε έναν χρόνο, οι χρηματιστηριακές αγορές εκτιμάται πάντως ότι θα σημειώσουν περαιτέρω ράλι έως τα τέλη του 2021.  Σε ορισμένους κλάδους και αγορές, τα κέρδη των εταιρειών είναι πλέον πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας, ενώ στον κλάδο της ενέργειας και σε ορισμένους από τους άλλους τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά και βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα", σημειώνει η Simona Gambarini, αναλύτρια της Capital Economics. "Γι 'αυτό πιστεύουμε ότι το επόμενο ράλι στις αγορές μετοχών θα συμπέσει με μια στροφή προς τους κλάδους και τις αγορές που αποδείχθηκαν ευάλωτες στην πανδημία".

  Νέα κεφάλαια εισρέουν στο Χ.Α.

  Οι ισχυρές προοπτικές των ευρωπαϊκών αγορών, όπως και το Ταμείο Ανάκαμψης, σαφώς αποτελούν ένα σημαντικό όπλο για το Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο και έχει μπει ξεκάθαρα στο ραντάρ των funds, με την αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και την επιστροφή του Γενικού Δείκτη στις 900 μονάδες για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας και με στόχο –άμεσο– τις 1.000 μονάδες. Όπως δήλωσε και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, η Ελλάδα θα είναι από τους μεγάλους νικητές του Ταμείου Ανάκαμψης και οι επενδυτές ήδη γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της χώρας. Έτσι, το επενδυτικό ενδιαφέρον στο Χ.Α., όπως τόνισε, επικεντρώνεται στους κλάδους της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών, των Ακινήτων, της Ενέργειας, των Τροφίμων και Ποτών, καθώς και τον Τραπεζικό.

  Καθημερινά σημειώνεται ενεργοποίηση εγκλωβισμένων κεφαλαίων από το παρελθόν κάτι που αυξάνει τη ρευστότητα στο σύστημα και συνάμα υπάρχει διάχυση ακόμα και στην ξεχασμένη περιφέρεια, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Ουσιαστικά, τονίζει, ο Γενικός Δείκτης δεν έχει καταφέρει -αν και είναι πολύ κοντά- να καταγράψει νέα υψηλά 6ετίας, ωστόσο, εκτός του τραπεζικού κλάδου, πολλοί τίτλοι κινούνται υψηλότερα από αυτά τα επίπεδα. "Αυτό που παρατηρούμε μετά από καιρό είναι ότι καθημερινά νέα κεφάλαια εισρέουν στην αγορά και φαίνεται πως θα συνεχιστεί ή και θα διογκωθεί το επόμενο διάστημα κάτι που μπορεί να δώσει νέα καύσιμα στο Χ.Α.", σημειώνει χαρακτηριστικά.

  Όπως σημειώνει η Depolas Investment Services, ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει νέα υψηλά, τη στιγμή που το "reopening trade" (το στοίχημα τους "ανοίγματος" της οικονομίας) παραμένει σε πλήρη εξέλιξη παρ’ όλες τις δυσκολίες που εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του πλανήτη όσον αφορά την πορεία των κρουσμάτων και των εμβολιασμών. Έτσι, η ελληνική αγορά κοιτάζει την επόμενη ημέρα και οι όποιες διορθώσεις τιμών εξαντλούνται γρήγορα. Βραχυπρόθεσμα απαιτείται προσοχή, αλλά η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση δεν θα αλλοιωθεί, όπως εκτιμά η χρηματιστηριακή.

  Την ίδια άποψη μοιράζεται και η Κύκλος Χρηματιστηριακή, με τον διευθυντή επενδύσεων, Δημήτρη Τζάνα, να σημειώνει πως αν και υγειονομική κρίση συνεχίζει να παρεμποδίζει τη μετάπτωση στην κανονικότητα, ενώ την ίδια ώρα οι συζητήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και τους πιθανούς κινδύνους κυριαρχούν, ωστόσο, το θετικό μομέντουμ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν διαταράσσεται. Όπως τονίζει, το Χ.Α. έχει καταγράψει μια μικρή νηοπομπή ανοδικών συνεδριάσεων τις τελευταίες ημέρες, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και κυρίως την Alpha Bank αλλά και εναλλασσόμενους δεικτοβαρείς τίτλους. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ε.Ε. ενέκρινε και πρόσθετες εγγυήσεις του Ηρακλή, γνωμοδοτώντας ότι ο μηχανισμός δεν συνιστά κρατική εγγύηση, διαμορφώνονται για τις τράπεζες οι προϋποθέσεις για επιτάχυνση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου τους. 

  Είναι χαρακτηριστικό πως οι επενδυτικοί οίκοι συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την ελληνική αγορά. Η Citigroup εκτίμησε πως τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγημένων που παρακολουθεί θα αυξηθούν φέτος άνω του 57%, μετά από πτώση 14,8% το 2020, σημειώνοντας την ισχυρότερη ανάκαμψη στην Ευρώπη μετά το 63,5% των γαλλικών μετοχών και το 57,7% των ιταλικών. Κατά τη Citi, τα μερίσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επενδυτές στην Ευρώπη. Ακόμη και δεδομένης της μείωσης μερισμάτων, οι αποδόσεις εξακολουθούν να φαίνονται καλές στον κλάδο της Ενέργειας, ενώ η αναμενόμενη μερισματική απόδοση στον κλάδο των τραπεζών για το 2021 είναι πλέον πάνω από 4%, αντικατοπτρίζοντας τη δυνατότητα επιστροφής των πληρωμών μερισμάτων. Η αμερικάνικη τράπεζα σημείωσε μάλιστα πως η μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο διεθνώς και στο 6,8%.

  Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, επικεντρώθηκε σε εκείνες τις μετοχές από την Ευρώπη που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην οικονομία της περιοχής, σημειώνοντας πως περιμένει ισχυρή επιτάχυνση της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη από το β’ τρίμηνο. Σε αυτό το καλάθι τοποθετεί τη μετοχή του ΟΤΕ, ενώ επαναλαμβάνει τη σύστασή της για overweight θέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς και την προτίμησή της για τον κλάδο των ταξιδιών και ψυχαγωγίας, και των επιχειρηματικών υπηρεσιών. Η G.S. αναμένει ότι το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα υπερβεί το επίπεδο προ πανδημίας στο τέλος του τρέχοντος έτους, εκτιμώντας πως στα επόμενα τέσσερα τρίμηνα, η ανάπτυξη στην περιοχή θα κινηθεί στο 7,0%.


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ