Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Απρ-2021 15:48

  Σ. Λαζαρίδης: Η Ελλάδα από τους μεγάλους ωφελημένους του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης

  Σ. Λαζαρίδης: Η Ελλάδα από τους μεγάλους ωφελημένους του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ελλάδα αναμένεται ότι να είναι ένας από τους μεγάλους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι επενδυτές γνωρίζουν ήδη τα πλεονεκτήματα που επιφέρει για τη χώρα, αναφέρει σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης.

  "Τόσο το αποτέλεσμα βάσης όσο και η δυναμική προοπτική που παρουσιάζει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας -όχι μόνο όσον αφορά τα κεφάλαια, αλλά και από την άποψη της προετοιμασίας και της διαχείρισης σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη- εξηγούν το υφιστάμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά", σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης.

  Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει άνοδο 12% από τις αρχές του έτους και περίπου 63% από την έναρξη του πρώτου lockdown στη χώρα, τον Μάρτιο του 2020.

  "Βλέπουμε το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στους τομείς της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, των ακινήτων, της ενέργειας και των τροφίμων και ποτών, καθώς και στις τράπεζες”, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, και πρόσθεσε ότι "εξετάζεται εάν υπάρχει αξία για την προσθήκη προϊόντων για αυτούς τους τομείς”.

  Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει 32 δισ. ευρώ (38 δισ. δολάρια) από το Ταμείο Ανάκαμψης και η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι πάνω από το 37% των επιχορηγήσεων θα διατεθούν σε "πράσινα έργα”, με το υπόλοιπο να πηγαίνει σε έργα ψηφιακής μετάβασης, σε επενδύσεις αλλά και σε δράσεις για την απασχόληση, την εκπαίδευση και σε μέτρα κοινωνικής συνοχής.

  Οι επενδυτές επικεντρώνονται ιδίως στις εταιρείες ενέργειας, δεδομένης της δυναμικής των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, δήλωσε ο κ. Λαζαρίδης.

  Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα ευρωπαϊκά κεφάλαια μπορούν να προσφέρουν σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία, η οποία υποχώρησε περίπου κατά 25% κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους και επιπλέον 8,2% πέρυσι λόγω της πανδημίας.

  Το Χρηματιστήριο Αθηνών επεξεργάζεται επίσης τη δημιουργία ενός νέου δείκτη με βάση τα κριτήρια περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) για να βοηθήσει τους επενδυτές να εντοπίσουν τις εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις σε αυτούς τους τομείς, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης.

  "Η συμμετοχή στον δείκτη θα βασίζεται στην ευαισθησία των εταιρειών να παρέχουν στην επενδυτική κοινότητα πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα στους παραπάνω τομείς”, πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ομίλου ΕΧΑΕ. Ο δείκτης αναμένεται να είναι έτοιμος έως τον Οκτώβριο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ