Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Μαρ-2021 13:13

  BofA: "Ταύρος" για τις ευρωπαϊκές μετοχές – βλέπει ισχυρό ράλι στις τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Περαιτέρω σημαντικά κέρδη αναμένει η Bank of America στις ευρωπαϊκές μετοχές το επόμενο διάστημα και ειδικά στις μετοχές των κυκλικών κλάδων έναντι των αμυντικών, παρά τα "τεντωμένα" επίπεδα των αποτιμήσεων και την αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19, ενώ ισχυρό ράλι και υπεραπόδοση αναμένει για τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών καθώς θα αποτελέσουν του μεγάλους "νικητές" της οικονομικής ανάκαμψης. Η βελτίωση της διάθεσης εμβολίων θα οδηγήσει, όπως εκτιμά, στον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού της ζώνης του ευρώ έως το τρίτο τρίμηνο, επιτρέποντας το άνοιγμα της οικονομίας από το δεύτερο τρίμηνο.

  Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η BofA σε σημερινή της έκθεση, η υπεραπόδοση της τάξης του 55% των ευρωπαϊκών κυκλικών μετοχών έναντι των αμυντικών κατά το τελευταίο έτος έχει οδηγήσει τις τιμές τους σε υψηλά 20 ετών. Ταυτόχρονα, τα κρούσματα της Covid-19 αυξάνονται ξανά στην Ευρώπη (αύξηση 40% από τα χαμηλά του Μαρτίου), οδηγώντας σε παρατεταμένα lockdowns ενώ η εκστρατεία εμβολιασμού της ΕΕ παραμένει αργή, με δόσεις ίσες με το 15% του πληθυσμού να έχουν ολοκληρωθεί στις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες, σε σύγκριση με  άνω του 40% του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. 

  ccc

  Παρά τις ανησυχίες αυτές, το ράλι των κυκλικών μετοχών είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί, τονίζει η BofA, δεδομένου ότι:

  1) Η δυναμική ανάπτυξης της Ευρώπης αναμένεται να επιταχυνθεί απότομα τους επόμενους μήνες. Οι οικονομολόγοι της BofA αναμένουν σημαντική αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών στην Ευρώπη κατά τα επόμενα δύο τρίμηνα, επιτρέποντας στις τέσσερις μεγάλες χώρες της ζώνης του ευρώ τουλάχιστον, να εμβολιάσουν το 70% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, επιτρέποντας το άνοιγμα των οικονομιών λειτουργίας από τον Μάιο / Ιούνιο. Τα στοιχεία από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ δείχνουν πόσο γρήγορα μια ισχυρή διάθεση των εμβολίων μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένα αποτελέσματα για την υγεία και, ως εκ τούτου, την άρση των περιορισμών. Το reopening σε συνδυασμό με την ώθηση από την ισχυρή ανάκαμψη των ΗΠΑ θα ενισχύσει τον μεταποιητικό δείκτη PMI της ευρωζώνης από το τρέχον 53 στο 61 έως τον Αύγουστο (το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2000), με την ανάκαμψη στην Ευρώπη ενδεχομένως να εκπλήσσει πολύ θετικά.

  2) Οι αμυντικές μετοχές αναμένεται να δεχτούν πιέσεις από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων. Η BofA αναμένει ότι μια ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης και ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ανοδική πορεία στις αποδόσεις των ομολόγων, με την απόδοση στα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ να αυξάνεται στο 2,15%.

  3) Το trade των κυκλικών μετοχών έναντι των αμυντικών θα σημειώσει περαιτέρω ισχυρά κέρδη μετά την ανάκαμψη της οικονομίας. Οι κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών διαπραγματεύονται 10% πάνω από τη μακροοικονομική εύλογη αξία, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήδη αποτιμούν μια βελτίωση στο μακροοικονομικό μομέντουμ, επισημαίνει η BofA. Ωστόσο, εάν οι δείκτες PMI ανακάμψουν σε ασυνήθιστα ισχυρά επίπεδα κατά το τρίτο τρίμηνο και οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίσουν να αυξάνονται, όπως και αναμένει η αμερικάνικη τράπεζα, αυτό θα συνεπάγεται περαιτέρω αύξηση κατά 15% στις κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών από το τρίτο τρίμηνο. Κατά συνέπεια, η BofA παραμένει overweight στο trade κυκλικές vs αμυντικές μετοχές.

  Όπως προσθέτει η αμερικάνικη τράπεζα, σε γενικές γραμμές παραμένει θετική για τις ευρωπαϊκές μετοχές και τις μετοχές "αξίας" (όπως οι τράπεζες) έναντι των μετοχών "ανάπτυξης": Οι μακροοικονομικές της εκτιμήσεις δείχνουν περαιτέρω άνοδο της τάξης του 7% για τις ευρωπαϊκές μετοχές, και άνω του 25% υπεραπόδοση για τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών και των αεροπορικών εταιρειών, και 15% άνοδο στις μετοχές "αξίας" έναντι των μετοχών "ανάπτυξης" κάτι που σημαίνει 10% χαμηλότερες αποδόσεις για τον κλάδο των φαρμακευτικών προϊόντων και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ