Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Μαρ-2021 12:33

  Goldman Sachs: για μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και τα τέσσερα σενάρια για οικονομία-αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Υπέρ του ρίσκου παραμένει η Goldman Sachs σε ό,τι αφορά την επενδυτική στρατηγική του επόμενου διαστήματος, τηρώντας overweight θέσεις στις μετοχές, underweight στα ομόλογα και δηλώνοντας ιδιαίτερα bullish για τα εμπορεύματα. Παράλληλα, συνεχίζει να προτιμά τους κυκλικούς κλάδους και μετοχές σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, ενώ παραθέτει τα τέσσερα πιθανά σενάρια για τους επόμενους μήνες σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας και την "απάντηση" των αγορών.

  Υπέρ του ρίσκου

  Όπως επισημάνει, έχει αυξήσει τη θέση της στο ρίσκο από το καλοκαίρι του περασμένου έτους και από τότε, ειδικά μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ και τα θετικά νέα για τα εμβόλια στο τέταρτο τρίμηνο, σημειώνοντας πως οι τοποθετήσεις και οι αποτιμήσεις σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη έχουν γίνει πολύ πιο αισιόδοξες.

  Η αισιοδοξία ως προς την αναθέρμανση της οικονομίας έχει αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές του 2021, υποστηριζόμενη από τα δημοσιονομικά κίνητρα των ΗΠΑ και το ράλι στα εμπορεύματα.

  Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs παραμένουν πιο αισιόδοξοι για την παγκόσμια ανάπτυξη σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς, τονίζοντας πως τα κυκλικά περιουσιακά στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη πλήρως την ισχυρή ανάκαμψη που, κατά την άποψή της, αναμένεται στη συνέχεια.

  Πάντως, όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, οι αγορές είναι πλέον πιο ευάλωτες σε σοκ, τονίζοντας πως ο δείκτης όρεξης κινδύνου (RAI) των αναλυτών της Goldman Sachs βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

  Η ισχυρότερη δυναμική ανάπτυξη θα στηρίξει την επενδυτική διάθεση για ρίσκο αλλά οι αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων που ενέχουν ρίσκο είναι πιθανό να επιβραδυνθούν.

  Μετά από μια ισχυρή δυναμική ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο, η μετάβαση σε ένα σενάριο "Goldilocks", με την ανάπτυξη να παραμένει ισχυρή, αλλά το sell-off των ομολόγων να περιορίζεται, είναι το πιο πιθανό σενάριο σύμφωνα με τις προβλέψεις της. Τελικά αυτό θα δημιουργήσει ευκαιρίες για την αύξηση της έκθεσης σε μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία και στρατηγικές carry trade.

  Όμως, οι κίνδυνοι γύρω από το βασικό της σενάριο έχουν αυξηθεί, όπως επισημαίνει: το sell-off  των ομολόγων έχει επηρεάσει τα assets υψηλού ρίσκου και η ανάπτυξη μπορεί να απογοητεύσει, π.χ., λόγω μεγαλύτερων lockdowns, όπως εκείνων στην Ευρώπη.

  Underweight στα ομόλογα σε ορίζοντα 3μήνου και 12μήνου

  Ενώ για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους οι πραγματικές αποδόσεις κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ωστόσο από τις αρχές του 2021 έχουν αυξηθεί παράλληλα με αυτές.

  Καθώς οι αγορές μετατοπίζονται από τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στην αποτίμηση σημαντικής ανόδου του πληθωρισμού, η μεταβλητότητα στις αποδόσεις των ομολόγων έχει αυξηθεί.

  Η G.S αύξησε πρόσφατα τις προβλέψεις της για τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων διεθνώς, προβλέποντας πως στο τέλος του έτους στις ΗΠΑ θα κινηθούν στο 1,9%, στη Γερμανία στο 0%, και στην Ιαπωνία στο 0,3%. 

  Overweight στις μετοχές αλλά οι αποδόσεις θα είναι χαμηλότερες  

  Τα risk premium των μετοχών θα εξακολουθούν να βοηθούν στη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων, αν και πλησιάζουν τα χαμηλά του τελευταίου κύκλου.

  Η Goldman Sachs θεωρεί ότι οι αγορές μεταβαίνουν από τη φάση της "Ελπίδας", όταν οι αποτιμήσεις των μετοχών επεκτείνονται εν αναμονή της ανάκαμψης των κερδών, στη φάση "Ανάπτυξης", όπου οι μετοχές καθοδηγούνται κυρίως από την αύξηση των κερδών (και οι μετοχές συχνά υποτιμούνται).

  Σε γενικές γραμμές διεθνώς τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου των εταιρειών ήταν ισχυρά και η G.S εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να είναι και το 2021.  Πάντως σημειώνει πως προτιμά τις μετοχές εκτός ΗΠΑ, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ευρεία προτίμησή της για κυκλικές μετοχές και μετοχές αξίας.

  Οι μετοχές των ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να υποαποδίδουν και είναι πιο ασταθείς το τελευταίο διάστημα από τις μετοχές εκτός των ΗΠΑ. Επιπλέον, θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με αναταραχή το επόμενο διάστημα λόγω των υψηλότερων φόρων.

  Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, η G.S έχει μεταφέρει τις θέσεις από τον βιομηχανικό κλάδο, στους καταναλωτικούς κυκλικούς κλάδους και στα stories που θα επωφεληθούν από το άνοιγμα της οικονομίας.

  Bullish στα εμπορεύματα

  Μετά την πρόσφατη πτώση της τιμής του πετρελαίου η Goldman Sachs αναβαθμίζει σε overweight από neutral τις θέσεις της σε ορίζοντα 3 και 12 μηνών.

  Τα εμπορεύματα αποτελούν φέτος τα assets με τις καλύτερες αποδόσεις, όπως σημειώνει. Τα αποθέματα παραμένουν χαμηλά και οι περισσότερες αγορές εμπορευμάτων βρίσκονται σε έλλειμμα, ακόμη και χωρίς την ανάκαμψη της οικονομίας να βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη.

  Η πρόβλεψή της το πετρέλαιο Brent σε διάστημα 5 μηνών είναι τα 80 δολάρια το βαρέλι και για τον χαλκό τα 9.800 δολάρια.

  Βλέπει επίσης αυξανόμενη αξία στα εμπορεύματα από άποψη στρατηγικής στην κατανομή περιουσιακών στοιχείων: σε περιόδους υψηλού και αυξανόμενου πληθωρισμού, τα εμπορεύματα μπορούν να είναι ένας καλός "διαφοροποιητής" για τα ισορροπημένα χαρτοφυλάκια: όταν οι μετοχές και τα ομόλογα υποχωρούν παράλληλα λόγω του κινδύνου πληθωρισμού, τα εμπορεύματα συχνά αποσυνδέονται και προσφέρουν ελκυστική εναλλακτική επένδυση.

  k

  Τα τέσσερα σενάρια για οικονομία-αγορές

  Στο βασικό σενάριο η Goldman Sachs αναμένει ότι η αισιοδοξία για την ανάπτυξη θα παραμείνει υψηλή και οι ανησυχίες σχετικά με την επιθετική νομισματική πολιτική ή τον κίνδυνο πληθωρισμού θα εξασθενίσουν. Σε κάθε περίπτωση, θεωρεί πως τέσσερα είναι τα πιθανά σενάρια για τους επόμενους μήνες σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας και την "απάντηση" των αγορών:

  Επιτάχυνση της αναθέρμανσης της οικονομίας: σε αυτό το σενάριο η αισιοδοξία για την ανάπτυξη αυξάνεται και το κυνήγι αποδόσεων μειώνεται περαιτέρω. Αυτό δείχνει προς συνεχιζόμενες ισχυρές αποδόσεις των μετοχών έναντι των ομολόγων, ειδικά για κυκλικές μετοχές, μετοχές αξίας και μετοχές εκτός ΗΠΑ, με τον Russell 2000 να υπεραποδίδει του Nasdaq. Τα εμπορεύματα θα σημειώσουν ισχυρές αποδόσεις ενώ τα ομόλογα και ο χρυσός θα παραμείνουν "βαρίδια" στα χαρτοφυλάκια.

  Goldilocks: Σε ένα δεύτερο σενάριο η αισιοδοξία για την ανάπτυξη αυξάνεται λίγο περισσότερο ή παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι ανησυχίες σχετικά με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μειώνονται. Οι μετοχές σε ΗΠΑ και Αναδυόμενες Αγορές αποδίδουν καλύτερα και υπάρχει λιγότερη πίεση στις μετοχές ανάπτυξης. Ο Nasdaq θα υπεραποδώσει του Russell 2000, ενώ τα ομόλογα θα δεχθούν λιγότερη πίεση και ο δείκτης VIX της μεταβλητότητας και του "φόβου" των αγορών θα μειωθεί περαιτέρω.

  Σοκ στα ομόλογα: Οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων σε αυτό το σενάριο θα αυξηθούν πολύ περισσότερο και θα αρχίσουν να "χτυπούν" την ανάπτυξη. Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία θα σημειώσουν αρνητικές αποδόσεις, με τις μετοχές της Ιαπωνίας να υπεραποδίδουν και τις Αναδυόμενες Αγορές να σημειώνουν τη χειρότερη πορεία. Ο χρυσός θα μειωθεί απότομα και οι μετοχές αξίας θα ξεπεράσουν σε αποδόσεις τις μετοχές  ανάπτυξης. Ο VIX πιθανότατα θα εκτοξευθεί αλλά λιγότερο από ό,τι σε ένα σοκ στην ανάπτυξη.

  Σοκ στην ανάπτυξη: Μία απότομη μείωση της αισιοδοξίας για την ανάπτυξη, η οποία εν μέρει θα "ρυθμιστεί" από τη νομισματική πολιτική, αποτελεί το τέταρτο και τελευταίο σενάριο της G.S. Τα ομόλογα θα αποτελέσουν τα assets με τις καλύτερες αποδόσεις, ακολουθούμενα από τον χρυσό, ενώ τα εμπορεύματα θα  χτυπηθούν". Οι μετοχές θα σημειώσουν ισχυρή διόρθωση και κυρίως οι κυκλικές καθώς και αυτές που έχουν στενή σχέση με τα εμπορεύματα. Ο VIX θα αυξηθεί και, ανάλογα με το σοκ ανάπτυξης, πιθανότατα περισσότερο από ό, τι σε ένα σοκ στα ομόλογα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ