Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Μαρ-2021 12:00

  Μετοχές: Οι πρωταθλητές του 12μήνου- "Αγοράστε Ελλάδα" λένε οι οίκοι

  Μετοχές: Οι πρωταθλητές του 12μήνου- "Αγοράστε Ελλάδα" λένε οι οίκοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Πριν από περίπου έναν χρόνο το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και οι διεθνείς αγορές, άγγιξαν τα χαμηλότερα επίπεδα του sell-off που είχε προκαλέσει το ξέσπασμα της πανδημίας, όταν οι περισσότερες κυβερνήσεις διεθνώς άρχισαν να επιβάλλουν lockdown στις οικονομίες τους. Από τότε όλοι οι διεθνείς δείκτες έχουν σημειώσει κέρδη, έχοντας επιστρέψει πολλοί από αυτούς στα προ πανδημίας επίπεδα και έχοντας ανακάμψει από το αρχικό σοκ, με την ελληνική αγορά να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αυτού του διεθνούς ριμπάουντ.

  Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να απέχει ακόμη από τα υψηλά επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από την καταιγίδα που προκάλεσε η COVID-19 και τις 950 μονάδες με τις οποίες "φλέρταρε" τον Ιανουάριο του 2020, μπορεί να μη "βλέπει" ούτε στο ελάχιστο τα ιστορικά υψηλά του, όπως συμβαίνει στη Wall Street ή τα πολυετή υψηλά όπου βρίσκονται οι ευρωπαϊκές μετοχές και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600. Ωστόσο, λόγω της ισχυρής και μεγαλύτερης διεθνώς βουτιάς που είχε καταγράψει (εξαιτίας των φόβων για τον τουρισμό) το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020, αγγίζοντας στα μέσα του Μαρτίου τότε τις 484 μονάδες και τα χαμηλότερα επίπεδα από την κορυφή της κρίσης χρέους του 2012, και χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη που ακολούθησε στα τέλη του δ’ τρίμηνου του 2020 μετά και τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει διεθνώς.

  Στην τέταρτη θέση διεθνώς το Χ.Α.

  Κι όμως, το Χ.Α. σημειώνει από τα ισχυρότερα ριμπάουντ από τα χαμηλά του "σοκαριστικού" Μαρτίου του 2020, πριν από περίπου 52 εβδομάδες, με κέρδη μέσα σε αυτό το δωδεκάμηνο που ξεπερνούν το 72% και αποτελούν την τέταρτη καλύτερη απόδοση διεθνώς, παρά τις πιέσεις και την ισχυρή μεταβλητότητα του τελευταίου 10ημέρου που προκάλεσαν οι αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο, και ειδικά στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

  Πρώτος σε αποδόσεις το τελευταίο δωδεκάμηνο έρχεται ο αμερικανικός Nasdaq, με άνοδο κοντά στο 80%, και ακολουθεί ο κινεζικός Kospi με κέρδη 75,8%. Τρίτος, πριν το Χ.Α., έρχεται ο ινδικός BSE Sensex με κέρδη 73%, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ο Karachi 100 του Πακιστάν με άνοδο 67%. Να σημειώσουμε πως όλα τα στοιχεία που παρατίθενται είναι με βάση το κλείσιμο της 24ης Μαρτίου του 2021, συγκριτικά με ακριβώς 12 μήνες πίσω.

  Παρά τα ιστορικά υψηλά, το ριμπάουντ στους δείκτες της Wall Street, S&P 500 και Dow Jones, αυτούς τους τελευταίους 12 μήνες κινείται στο 53%% και 58% αντίστοιχα, με τον πρώτο να είναι πέμπτος σε αποδόσεις στην παγκόσμια κατάταξη και τον άλλο να έρχεται έβδομος, με ανάμεσά του –έκτος– να τοποθετείται ο BIST 100 της Τουρκίας με κέρδη 57%, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα σημείωσε και ισχυρή βουτιά λόγω των εξελίξεων με την καθαίρεση του κεντρικού τραπεζίτη από τον Ερντογάν. 

  Σε ό,τι αφορά τους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX έρχεται στην 11η θέση διεθνώς με τα μεγαλύτερη κέρδη 12μήνου, καταγράφοντας άνοδο 48%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει κέρδη 40% το ίδιο διάστημα. Αρκετά χαμηλότερα βρίσκεται ο γαλλικός CAC 40, έχοντας ενισχυθεί κατά 34%, και ο βελγικός BEL 20 με άνοδο 33%.

  Οι πρωταγωνιστές του Χ.Α.

  Αυτό το εντυπωσιακό ριμπάουντ του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο μπορεί να προκαλεί έκπληξη σε πολλούς, καθώς, αν και κινείται σε υψηλά 13 μηνών και ακριβώς εκεί που ήταν πριν ξεσπάσει η πανδημία, ωστόσο δεν έχει καταφέρει ακόμη να επιστρέψει στις 900 μονάδες, έχει "γραφτεί" από σημαντικά stories πολλών μετοχών.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως σε αυτό το τελευταίο 12μηνο, από την τέταρτη εβδομάδα του Μαρτίου του 2020 και την επιβολή του πρώτου lockdown έως την τέταρτη περίπου εβδομάδα του Μαρτίου του 2021, μόνο τρεις μετοχές από αυτές που συμπεριλαμβάνονται στον Γενικό Δείκτη καταγράφουν απώλειες. Αυτές είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία σημειώνει πτώση 57% −κάτι που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις πιέσεις των τελευταίων 10 ημερών, οι οποίες έστειλαν μάλιστα τη μετοχή της σε ιστορικά χαμηλά την προηγούμενη εβδομάδα−, η MIG με απώλειες 48% και οι Μύλοι Λούλη με πτώση σχεδόν 10%.

  Όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον "πάτο" της αγοράς κατά το ξέσπασμα της COVID-19, με το μεγάλο χρηματιστηριακό story της ΔΕΗ να ηγείται με εντυπωσιακές αποδόσεις που ξεπερνούν το 300%.

  Το ρεκόρ της ΔΕΗ ακολουθούν τα Πλαστικά Θράκης με κέρδη σχεδόν 200% το τελευταίο 12μηνο, η Cenergy στο +187%, η Κέκροψ στο +184%, η J&P Άβαξ στο +183%, η Entesoft στο +173%, η Βιοχάλκο στο +160% σχεδόν, η Εθνική Τράπεζα στο +159%, η Ελλάκτωρ στο +150% και την πρώτη 10άδα των πρωταγωνιστών του Χ.Α. το τελευταίο 12μηνο συμπληρώνει η Epsilon Net με άνοδο 142%. Εντυπωσιακές αποδόσεις που ξεπερνούν το 100% σημειώνουν και οι Intracom, Byte, Μυτιληναίος, Eurobank και Intracom Κατασκευές και πολύ κοντά σε τριψήφιες αποδόσεις βρίσκονται οι Αλουμύλ, Profile και ΓΕΚ Τέρνα.

  Το ράλι του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 που προκάλεσε το trade των εμβολίων, καθώς και η ανοδική ορμή που έφερε ο τρέχων μήνας, παρά τις πιέσεις του τελευταίου 10ημέρου, έχουν σβήσει πλήρως το αρχικό "σφυροκόπημα" που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας λόγω των προσδοκιών για τον τουρισμό και των εκτιμήσεων για ύφεση-σοκ της ελληνικής οικονομίας. Το γεγονός ότι το Χ.Α. αποτελεί μια ευάλωτη αγορά λόγω της ρηχότητάς της, που σημαίνει ότι είναι "ευαίσθητη" σε έντονες και απότομες διακυμάνσεις, εξηγεί βέβαια τη συμπεριφορά του τόσο στο αρχικό sell-off όσο και στο ριμπάουντ που έφεραν τα εμβόλια.

  Αισιοδοξία για τους εμβολιασμούς

  Διεθνείς οίκοι όπως η HSBC, η Jefferies, η BofA και η Morgan Stanley έχουν τονίσει στις πρόσφατες εκθέσεις τους πως οι ελληνικές μετοχές αναμένεται να αποτελέσουν νικητές του trade της ανάκαμψης του τουρισμού που θα φέρουν οι εμβολιασμοί, στρώνοντας το έδαφος για νέες υπεραποδόσεις, εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι διεθνείς συνθήκες καθώς και η πορεία των εμβολιασμών. Σε νέα της έκθεση, μάλιστα, η Bank of America εκτίμησε πως το 100% του πληθυσμού της Ευρωζώνης θα έχει εμβολιαστεί έως τα τέλη του γ’ τριμήνου, κόντρα στις ανησυχίες που εκφράζουν πολλοί σχετικά με το εάν θα μπορέσει τελικά η Ευρώπη να πέτυχει ανοσία της αγέλης το καλοκαίρι λόγω της έως τώρα αργής πορείας της εκστρατείας του εμβολιασμού, με τη Moody’s μάλιστα να προειδοποιεί πως τα οφέλη του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού ενδέχεται να ακυρωθούν λόγω αυτού, χτυπώντας έτσι τον τουρισμό.

  Συγκεκριμένα, η BofA τόνισε πως η τρέχουσα σχετικά αργή πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη είναι απίθανο να εκτροχιάσει τις προοπτικές μιας ισχυρής ανάκαμψης της ανάπτυξης τους επόμενους μήνες, για τρεις κυρίως λόγους. 

  Πρώτον, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό, ενώ οι ενδείξεις ότι είναι επιβλαβές είναι ελάχιστες. 

  Δεύτερον, οι προμήθειες εμβολίων στην Ευρώπη αναμένεται να βελτιωθούν απότομα από το β’ τρίμηνο και μετά: η διάθεση εμβολίων στην Ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί από 90 εκατ. στο α’ τρίμηνο στα 280 εκατ. το β’ τρίμηνο και στα 500 εκατ. το γ’ τρίμηνο, που είναι αρκετά για τον πλήρη εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού της περιοχής έως το τέλος του β’ τριμήνου και του 100% έως το τέλος του γ’ τριμήνου. Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων σε Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ είναι σύμφωνη με την άποψη της BofA ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιωμένα αποτελέσματα για την υγεία ακόμα και στα αρχικά τους στάδια.

  Και, τρίτον, η οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να ενισχυθεί από μια ισχυρή ανάκαμψη των ΗΠΑ: το άνοιγμα της οικονομίας και το μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις αποταμιεύσεις των καταναλωτών, θα οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο 11% το γ’ τρίμηνο. Αυτό σε συνδυασμό με το άνοιγμα της οικονομίας από το β’ τρίμηνο θα οδηγήσει την Ευρωζώνη σε ανάπτυξη 7% το γ’ τρίμηνο, όπως εκτιμά η αμερικανική τράπεζα.

  Αισιόδοξη για την πορεία των εμβολιασμών εμφανίζεται και η Deutsche Bank, η οποία προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την παγκόσμια οικονομία, εκτιμώντας πως η ανάπτυξη θα κινηθεί πάνω από 6%, ενώ στο 4,6% τοποθετεί την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φέτος. Όπως σημείωσε, η διάθεση εμβολίων αναμένεται να θέσει το μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου σε ισχυρή θέση μέχρι τους καλοκαιρινούς μήνες, με τα ποσοστά εμβολιασμού να φτάνουν το 60%-70% του πληθυσμού στις αρχές του καλοκαιριού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και το 70%-80% στο τέλος της θερινής περιόδου.

  "Αγοράστε Ελλάδα"

  Μάλιστα, η αμερικανική τράπεζα σε άλλη έκθεσή της σημείωσε πως ο τουρισμός επιστρέφει και η Ελλάδα θα είναι από τους μεγάλους νικητές, προτρέποντας έτσι τον κόσμο να αρχίσει να κάνει τις κρατήσεις του για τις καλοκαιρινές διακοπές και τους επενδυτές να κοιτάξουν τις μετοχές που θα επωφεληθούν από αυτό το ριμπάουντ. Στις πέντε κορυφαίες της επιλογές από την περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής που θα επωφεληθούν το περισσότερο από την ανάκαμψη του τουρισμού τοποθετεί τη Eurobank (λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας, της πιστωτικής ζήτησης και της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού) και την Jumbo (λόγω της αύξησης στις καταναλωτικές δαπάνες).

  Όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτικές, οι εταιρικές συμφωνίες, οι εκδόσεις ομολόγων και τα οικονομικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2020 των εισηγμένων που συνεχίζονται αναμένεται να ωθήσουν περαιτέρω το ενδιαφέρον των επενδυτών στο Χ.Α. βραχυπρόθεσμα, και αφού υπάρξει και καλύτερη ορατότητα γύρω από τους όρους της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Πειραιώς, κάτι που αναμένεται να αφαιρέσει μια σημαντική αβεβαιότητα από την αγορά και μια πηγή αστάθειας. Αρκετές εισηγμένες, όπως αναφέρουν, έχουν δείξει υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας στο πλήγμα της πανδημίας, ενώ σημαντικό καταλύτη αποτελεί και το γεγονός ότι η οικονομία απέφυγε το χειρότερο σενάριο της διψήφιας ύφεσης το 2020.

  Πέραν του βραχυπρόθεσμου διαστήματος, παράγοντες όπως η ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η υψηλότερη από την αναμενόμενη κινητικότητα στον κλάδο του τουρισμού, η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., η περαιτέρω πρόοδος των ελληνικών τραπεζών στα NPEs, καθώς και η πιθανή επιστροφή των μετοχών των ελληνικών τραπεζών στον δείκτη MSCI Standard Greece, από τον οποίο εξήλθαν τον περασμένο Μάιο, αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση στην ελληνική αγορά.

  Σύμφωνα με νέα έκθεση της Axia Research για τις προοπτικές του 2021, το stock picking θα είναι η κυρίαρχη επενδυτική στρατηγική για το Χ.Α. το επόμενο διάστημα, ενώ εκτιμά πως ο τραπεζικός κλάδος θα είναι από τους μεγαλύτερους νικητές. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ένα ισχυρό και βιώσιμο ριμπάουντ. Στο επίκεντρο, όπως επισημαίνει, θα βρεθούν εταιρείες με σαφείς στρατηγικές που στοχεύουν να "εκμεταλλευτούν" την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και να τοποθετηθούν στις εξελισσόμενες παγκόσμιες τάσεις.

  Στους θετικούς καταλύτες τοποθετεί, μεταξύ άλλων: i) την ταχύτερη από την αναμενόμενη μακροοικονομική ανάκαμψη που θα ενίσχυε την κερδοφορία (ειδικά από πλευράς καταναλωτών και τουρισμού), ii) την ταχεία διάθεση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και την ταχεία έναρξη έργων υποδομής, iii) τους θετικούς "ανέμους" στους κλάδους διεθνώς (ειδικά στα εμπορεύματα) και iv) τα οφέλη από την ομαλοποίηση του ανταγωνισμού.

  Οι κλάδοι στους οποίους επικεντρώνεται η Axia είναι αυτοί των τυχερών παιχνιδιών, της ψυχαγωγίας και του λιανικού εμπορίου, της ενέργειας, της βιομηχανίας και των κατασκευών/υποδομών. Σε ό,τι αφορά τα top picks της, εκτός των τραπεζών (όπου τηρεί σύσταση "Βuy" για Alpha, Eurobank και Εθνική), συνεχίζει να προτιμά τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές ανάπτυξης της ΔΕΗ, της ΓΕΚ Τέρνα, της Μυτιληναίος και του ΟΠΑΠ. Η Lamda Development παραμένει στο ραντάρ της λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές προοπτικές που σχετίζονται με την ανάπτυξη του έργου του Ελληνικού, καθώς η μεταφορά μετοχών στην εταιρεία αναμένεται τώρα να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, ενώ αναμένει ότι η Fourlis θα είναι μεταξύ των νικητών της ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία.


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ