Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Μαρ-2021 12:20

  Σε σημαντική αύξηση της τιμής-στόχου της Eurobank προχωρούν Citi και BofA

  Σε σημαντική αύξηση της τιμής-στόχου της Eurobank προχωρούν Citi και BofA
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε σημαντική αναβάθμιση της τιμής-στόχου για την μετοχή της Eurobank προχωρούν η Citigroup και η Bank of America μετά τα αποτελέσματα δ’ τρίμηνου 2020 καθώς και τις ανακοινώσεις στις οποίες προχώρησε η διοίκηση της συστημικής τράπεζας.

  Η Citi προχωρά σε επικαιροποίηση των προβλέψεων της για τα οικονομικά μεγέθη της Eurobank, επεκτείνοντας τον ορίζοντα των εκτιμήσεών της για να συμπεριλάβει και το 2023, ενώ προχώρα και σε σημαντική αύξηση της τιμής-στόχου που τηρεί για τη μετοχή της.

  Όπως σημειώνει, η εκτίμησή της για την κερδοφορία του 2022 αυξάνεται κατά 27%, κυρίως λόγω των υψηλότερων εσόδων (+ 2%), του χαμηλότερου κόστους (-4%) και σημαντικά χαμηλότερων απομειώσεων δανείων (-32%). 

  Επίσης, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία του 2021 λόγω επίσης των υψηλότερων εσόδων (+ 2%) και των καλύτερων προοπτικών για τα  κόστη (-4%), αλλά σημειώνει ότι θα αντισταθμιστούν από τις υψηλότερες απομειώσεις (+ 12%) και την εφάπαξ χρέωση από τη νέα τιτλοποίηση Mexico.

  Σε ό,τι αφορά τη νέα αυτή τιτλοποίηση ύψους 3,3 δισ. ευρώ  που ανακοίνωσε η Eurobank, η αναμενόμενη ολοκλήρωση έως το τέλος του έτους, υπό την επιφύλαξη εποπτικών εγκρίσεων, αναμένεται να μειώσει τον δείκτη NPE περαιτέρω από 14,0% το 2020 σε 6,7% σε  proforma βάση, όπως τονίζει η Citi.

  Mε δεδομένα τα παραπάνω, η αμερικανική τράπεζα "ανεβάζει" σημαντικά την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Eurobank στο 0,80 ευρώ από 0,50 ευρώ πριν, σύμφωνα με το βασικό σενάριο. Υπό το bull σενάριο, η τιμή-στόχος τοποθετείται στο 1,13 ευρώ, σχεδόν 60% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή της στο ταμπλό του Χ.Α. 

  Η Citi παρουσιάζει παράλληλα τις προβλέψεις της για το 2023 με αύξηση εσόδων της συστημικής τράπεζας κατά 3% σε ετήσια βάση, αύξηση κόστους κατά 2% σε ετήσια βάση και συνεχή βελτίωση στις απομειώσεις δανείων (-9% σε ετήσια βάση). Η συνεχής βελτίωση στην παραγωγή κεφαλαίου (> 100 μονάδες βάσης) ανοίγει επίσης το δρόμο για τη διανομή μερισμάτων μετά το 2020, όπως και ανακοίνωσε και η διοίκηση της Eurobank.  Η Citi εκτιμά ότι το 2023 η μερισματική απόδοση της συστημικής τράπεζα θα διαμορφωθεί στο πολύ υψηλό του 6,3%.

  H νέα τιμή-στόχος των 0,80 ευρώ, όπως εξηγεί, προκύπτει χρησιμοποιώντας την εκτίμηση για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων RoE το 2022 στο 9,4% και για το κόστος ιδίων κεφαλαίων CoE στο 13,5% (έναντι 14,5% πριν). Διατηρεί την ουδέτερη στάση για τη μετοχή ενώ τονίζει ότι η νέα τιτλοποίηση Mexico θα βοηθήσει στη μείωση του δείκτη NPE, με τις νέες εισροές από τη λήξη στα μορατόρια να παραμένουν βασική αβεβαιότητα.

  Και η BofA από την πλευρά της προχωρά σε αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή της Eurobank σε 1 ευρώ από 0,85 ευρώ πριν βλέποντας περιθώριο ανόδου της τάξης του 44%, ενώ αναβαθμίζει κατά 12% σε μέσο όρο και τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή για το διάστημα 2021-2023, διατηρώντας της σύσταση "buy".

  H αμερικάνικη τράπεζα θεωρεί  αρκετά φιλόδοξη την πρόβλεψη για απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE της τάξης του 10% έως το 2022, καθώς μόλις πέντε από τις 42 τράπεζες που παρακολουθεί έχουν καταφέρει να αγγίζουν αυτό το επίπεδο.  Ωστόσο εάν κάτι τέτοιο επιτευχθεί τότε η μετοχή της Eurobank μπορεί να κινηθεί πολύ υψηλότερα από την τιμή-στόχο.

  Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της BofA, τα νέα NPEs της Eurobank θα διαμορφωθούν στα 1,9 δισ. ευρώ (από 0,9 δις. ευρώ που εκτιμά η διοίκηση). Έτσι εκτιμά ότι η Eurobank θα χρειαστεί να προχωρήσει και σε μία ακόμη τιτλοποίηση παρόμοια της Mexico για να διατηρήσει το μονοψήφιο ποσοστό των NPEs. Παράλληλα επισημαίνει πως τα επίπεδα κεφαλαίων θα συνεχίσουν να βελτιώνονται. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ