Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Μαρ-2021 20:05

  Οι 16 μετοχές του Χρηματιστήριου Αθηνών που βρίσκονται στο ραντάρ των διεθνών και εγχώριων οίκων

  Οι 16 μετοχές του Χρηματιστήριου Αθηνών που βρίσκονται στο ραντάρ των διεθνών και εγχώριων οίκων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αν και το 2021 ξεκίνησε δύσκολα για το Χρηματιστήριο Αθηνών και για την ελληνική οικονομία, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία πως από το β’ τρίμηνο και μετά, όταν η δραστηριότητα θα αρχίσει να ανοίγει σταδιακά, θα ξεκινήσει μια ανάκαμψη που θα αποζημιώσει τους επενδυτές που επέλεξαν να τοποθετηθούν σε ελληνικές μετοχές. Ήδη από τις αρχές του τρέχοντος μήνα παρατηρείται μια στροφή των επενδυτών διεθνών προς το trade της αναθέρμανσης της οικονομίας, το reflation trade, με την επιστροφή του τουρισμού, εν όψει και της επίτευξης ενός σημαντικού επιπέδου ανοσίας εντός του καλοκαιριού στην Ε.Ε., να οδηγεί σε αύξηση των τοποθετήσεων σε αγορές, κλάδους και τίτλους που θα αποτελέσουν τους νικητές της ανάκαμψης. 

  Ξένοι και εγχώριοι οίκοι τοποθετούν τις ελληνικές μετοχές σε εκείνες που θα κερδίσουν από αυτό το trade, με αναλυτές που μέχρι πρόσφατα δήλωναν επιφυλακτικοί απέναντι στο Χ.Α, όπως η HSBC, να αλλάζουν τη στάση τους και να προχωρούν σε αύξηση της έκθεσής τους στην Ελλάδα. Σε πρόσφατο σχόλιό της η Wood τόνισε, μάλιστα, πως η πρόσφατη αδυναμία των αναδυόμενων αγορών στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αποτελεί αγοραστική ευκαιρία για τους επενδυτές. 

  Το Capital.gr συγκέντρωσε πρόσφατες εκθέσεις με τα ελληνικά "στοιχήματα" του 2021, δηλαδή με τις κορυφαίες επιλογές των αναλυτών από το Χ.Α. Ο τραπεζικός κλάδος (και κυρίως οι Alpha Bank, Εurobank, Εθνική), η ενέργεια και ειδικά η "πράσινη" ενέργεια (ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος), το λιανικό εμπόριο και τίτλοι που θα επωφεληθούν από το άνοιγμα της οικονομίας (Jumbo, Fourlis, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), μετοχές που θα ενισχυθούν από την άνοδο του Χ.Α. (ΕΧΑΕ), η ύδρευση (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), καθώς και οι εισηγμένες που διαθέτουν ρευστότητα, καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρές ταμειακές ροές και βιώσιμα μερίσματα (όπως η Coca-Cola καθώς και μετοχές που έχουν ήδη προαναφερθεί, π.χ. ΟΤΕ) τοποθετούνται στα top picks των αναλυτών διεθνώς και εγχωρίως, αρκεί βέβαια ο περιορισμός της πανδημίας και ο ρυθμός των εμβολιασμών να μην εκτροχιαστούν. 

  Jefferies στο Capital.gr: Παραμένουμε αισιόδοξοι για την Ελλάδα

  H Jefferies αποτελεί έναν από τους οίκους που εμφανίζονται εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σταθερά θετικοί για την Ελλάδα. Όπως έχει τονίσει σε πολλές της εκθέσεις τον τελευταίο χρόνο, η χώρα μας αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους μεγάλους νικητές των εμβολίων χάρη στην ανάκαμψη του τουρισμού και της οικονομίας. Όπως επισημαίνει στο Capital.gr, η άποψή της δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο. 

  "Η διάθεση του εμβολίου θα ενισχύσει σημαντικά την ελληνική οικονομία. Η χώρα έχει κερδίσει τεράστιες επιδοκιμασίες για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πανδημία", σημειώνει ο επικεφαλής αναλυτής της Jefferies, Sean Darby. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μείνει πίσω, όπως εξηγεί, σε σχέση με το διεθνές ράλι, επειδή έχει μικρή ή καθόλου έκθεση στον κλάδο της τεχνολογίας ή των φαρμακευτικών, αλλά θεωρείται ένα trade "αξίας". Παράλληλα, όπως προσθέτει ο κ. Darby, δεν υπήρξε εκροή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. "Παραμένουμε αισιόδοξοι για την Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές", τονίζει χαρακτηριστικά. 

  Αξίζει να σημειώσουμε πως η Jefferies τοποθετεί την μετοχή της Coca-Cola στις κορυφαίες της επιλογές από την Ελλάδα, ενώ θεωρεί πως οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να είναι μεταξύ εκείνων των τραπεζών που θα υπεραποδώσουν διεθνώς από την επιστροφή του τουρισμού στην οδό της κανονικότητας. Παράλληλα, διατηρεί το καλάθι των μετοχών-survivors του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, στο οποίο τοποθετεί τις Jumbo, EXAE, OTE και Motor Oil.

  Eurobank, ΟΠΑΠ και Jumbo οι κορυφαίες επιλογές της HSBC

  Ένα νέο θετικό σήμα στο Χ.Α. δόθηκε την περασμένη εβδομάδα από την αλλαγή στάσης της HSBC. H βρετανική τράπεζα είχε δηλώσει στο Capital.gr πριν από μερικές εβδομάδες πως οι θετικές ενδείξεις για την πορεία του τουρισμού θα ήταν αυτό που την έκανε να αλλάξει την ουδέτερη στάση που τηρεί για τις ελληνικές μετοχές από το ξέσπασμα της πανδημίας. Έτσι και έγινε. Αναβάθμισε τη στάση της για τις ελληνικές μετοχές σε "Οverweight", με παράλληλη μείωση των θέσεών της στις τουρκικές μετοχές, λόγω περισσότερης αισιοδοξίας για τη φετινή τουριστική σεζόν, χάρη και στην πρόοδο στο μέτωπο των εμβολίων. Μετά το μεγάλο σοκ στον κλάδο πέρσι, εκτιμά ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν σημαντική προσπάθεια για να ξεκινήσει ο τουρισμός φέτος. Αυτό θα είχε σημαντική επίδραση για την ελληνική οικονομία και τις μετοχές των οποίων οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές, με τον δείκτη P/E να είναι αρκετά χαμηλότερος σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές και τη μερισματική απόδοση να είναι υψηλή στο 4,4%.

  Επιπλέον, όπως επεσήμανε, το μεγάλο story της ελληνικής αγοράς σχετίζεται με τις τράπεζες. Η προσπάθεια μείωσης των παλαιών NPEs είναι σε εξέλιξη και θα συνεχίσει να αποδίδει καρπούς, ενώ οι ελληνικές τράπεζες είναι επίσης μέρος του trade της αναθέρμανσης της οικονομίας που ευνοεί γενικότερα τον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης. Στα top picks της από την ελληνική αγορά τοποθετεί τη μετοχή της Eurobank, την Jumbo και τον ΟΠΑΠ, δίνοντας και στους τρεις τίτλους σύσταση "Βuy".

  Σταθερά bullish η Morgan Stanley

  Η Morgan Stanley διατηρεί έως σήμερα την bullish στάση της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, και ειδικά την Alpha Bank, καθώς και την overweight θέση της στις ελληνικές μετοχές, τις οποίες και έκτισε το 2020, προβλέποντας πως η Ελλάδα θα αποτελέσει το κορυφαίο επενδυτικό στοίχημα σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας και του τουρισμού μετά τα εμβόλια. 

  Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ο οίκος επισημάνει πως προσφέρουν υψηλή μερισματική απόδοση, με τις μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση ελληνικές μετοχές, όπως οι ΟΠΑΠ, Jumbo και ΟΤΕ, να αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά από την ανάκαμψη του τουρισμού.

  Στο ραντάρ των Citi και Barclays o OTE 

  Η Citigroup διατηρεί τη σύσταση "Βuy" για τη μετοχή του ΟΤΕ, σημειώνοντας πως βλέπει ισχυρό ράλι προσεχώς, ενώ υπογραμμίζει την υψηλή μερισματική απόδοση, την οποία τοποθετεί στο 5,4%. Ο ΟΤΕ παραμένει ένα ασφαλές trade για το reopening της οικονομίας, δεδομένου του σταθερού ισολογισμού του, με τις επιδόσεις του να παραμένουν ελκυστικές, ενώ το περιθώριο για αναβαθμίσεις της κερδοφορίας είναι υψηλό εάν και όταν χαλαρώσουν τα lockdown, όπως τονίζει. Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη της στρατηγικής μείωσης κόστους το 2021, η αμερικανική τράπεζα βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου για τους στόχους που τέθηκαν για το 2021.

  Αν και παραμένει επιφυλακτική, η Barclays διατηρεί στο ραντάρ της τον ΟΤΕ, σημειώνοντας πως το 2020 η εισηγμένη σημείωσε πολύ καλές επιδόσεις στο λειτουργικό της μέτωπο. Εκτιμά πως η δραστηριότητα του ΟΤΕ στην ελληνική αγορά είναι σε πολύ καλή θέση για να επωφεληθεί από την ανάκαμψη του roaming και του τουρισμού, ωστόσο προς το παρόν διατηρεί την underweight στάση. Εάν ο ΟΤΕ σημειώσει ισχυρότερα έσοδα και βελτίωση στο μέτωπο του κόστους, αναμένεται να αναβαθμίσει τη θέση της.

  Τα top picks των εγχώριων χρηματιστηριακών

  Παρόμοιες με τις κορυφαίες επιλογές των ξένων οίκων είναι οι επιλογές και των εγχώριων χρηματιστηριακών εταιρειών, σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις τους. 

  Optima Bank

  Θετικές είναι οι προοπτικές και για τις ελληνικές μετοχές. Όπως επισημαίνει σε πρόσφατο report της η Optima Bank, οι προοπτικές για τις ελληνικές μετοχές είναι θετικές, τονίζοντας πως προσφέρουν μια συναρπαστική πρόταση κινδύνου-ανταμοιβής για τους επενδυτές, με το Χ.Α να έχει πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις σε όρους διαφόρων δεικτών. 

  Οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο EV/EBITDA 12μήνου στο 7,1x, έναντι 9,9x και 9,6x για τις μετοχές στην Ε.Ε. και στις αναδυόμενες αγορές αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι διαπραγματεύονται με discount ύψους 30%. Επίσης, είναι πιο ελκυστικές από τα ομόλογα, προσφέροντας μερισματική απόδοση της τάξης του 3,7%, έναντι απόδοσης κοντά στο 1% για το 10ετές ελληνικό ομόλογο.

  Παράλληλα, και οι τράπεζες έχουν επίσης πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις, διαπραγματεύονται με discount άνω του 50% σε σχέση με την Ε.Ε και τις ανεπτυγμένες αγορές και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Optima Bank, ο κλάδος θα σημειώσει re-rating μόλις βελτιωθεί η ορατότητα και εφαρμοστούν περαιτέρω δράσεις μείωσης του κινδύνου από τους ισολογισμούς των τραπεζών, ειδικά σε ό,τι αφορά τα NPEs.

  Έτσι, μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της Optima Bank από το Χ.Α περιλαμβάνονται οι: ΔΕΗ (αλώβητη στην COVID-19, σημαντικό story αναδιάρθρωσης), OTE (επίσης αλώβητος στην COVID-19, ισχυρή παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών και υψηλή μερισματική απόδοση), Jumbo (ισχυρός ισολογισμός, καλή δυναμική ανάπτυξης μετά την άρση των περιορισμών). Από τις τράπεζες, προτιμά τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, ενώ τηρεί σύσταση "Βuy" για Alpha Bank, Eurobank και ΕΤΕ, και ουδέτερη για Πειραιώς. 

  NBG Securities

  Αν και οι πιέσεις στην οικονομία και το Χρηματιστήριο από την πανδημία παραμένουν ισχυρές στις αρχές του έτους, ωστόσο υπάρχουν πολλοί θετικοί καταλύτες που στηρίζουν τον δρόμο της ανάκαμψης, σημειώνει η NBG Securities. Σε αυτούς τοποθετεί τη στήριξη της ΕΚΤ, τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου, το ευνοϊκό προφίλ του ελληνικού χρέους, το Ταμείο Ανάκαμψης και την ισχυρή δημοσιονομική στήριξη.

  Στα top picks της χρηματιστηριακής για το σύνολο του 2021 περιλαμβάνονται οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Μυτιληναίος και Jumbo

  Alpha Finance

  Από την πλευρά της, η Alpha Finance τόνισε στην τελευταία έκθεσή της για τα trades του 2021 πως η σταδιακή πορεία προς την κανονικότητα (με το β’ εξάμηνο να ενισχύεται από τη βελτίωση των προοπτικών λόγω της εισροής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης), σε συνδυασμό με την εκτιμώμενη αύξηση του EBITDA των ελληνικών εισηγμένων κατά 20% φέτος, μπορεί να μεταφραστούν σε αξιοπρεπείς αποδόσεις για την ελληνική αγορά.

  Σε γενικές γραμμές, η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι η ελληνική αγορά μετοχών μπορεί να επωφεληθεί από τη σταδιακή επιστροφή της ομαλότητας στην οικονομία σχετικά με την κινητικότητα, κάτι που θα υποστηρίξει τις εισροές του τουρισμού, και κυρίως από τη δημοσιονομική στήριξη και τη στήριξη της Ε.Ε. Πάντως, όπως προειδοποιεί, οι όποιες πιθανές καθυστερήσεις σε αυτή την επιστροφή θα οδηγήσουν σε αύξηση του κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες να βρεθούν αντιμέτωπες με μεγαλύτερες από τις αρχικά εκτιμώμενες εισροές NPEs, καθυστερώντας συνεπώς τη διαδικασία καθαρισμού των ισολογισμών τους. Από τις τράπεζες, κορυφαίες της επιλογές είναι η Εθνική και η Eurobank, από τον κλάδο της ενέργειας / πράσινων επενδύσεων οι Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΤEΡNA Ενεργειακή και ΑΔΜΗΕ, η ΕΧΑΕ λόγω της εκτιμώμενης αύξησης των IPOs, του τζίρου στο Χ.Α και των επενδύσεων σε μετοχές γενικότερα, από το λιανικό εμπόριο και το trade του ανοίγματος o ΟΠΑΠ, καθώς και οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ λόγω της αναδιάρθρωσης του κλάδου ύδρευσης και της αυξημένης ορατότητας στο ρυθμιστικό πλαίσιο. 

  Euroxx Securities

  Κατά την άποψη της Euroxx, οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το 2021 είναι οι εξής τρεις: 1) η ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία, 2) η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. και 3) η επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στη συνεχιζόμενη μάχη τους ενάντια στα NPEs. 

  Οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx για το 2021 περιλαμβάνουν τις εταιρείες που, κατά την άποψή της, προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό τομέα (Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Terna Energy), καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η ενεργειακή μετάβαση, η ανάπτυξη ΑΠΕ και η αναδιάρθρωση.

  Στις κορυφαίες επιλογές της συνεχίζει να συμπεριλαμβάνει δύο εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης με μεγάλη ρευστότητα, καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρές ταμειακές ροές και βιώσιμα μερίσματα (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ).

  Όσον αφορά τις τράπεζες, η κορυφαία της επιλογή για φέτος είναι η Εθνική Τράπεζα, χάρη στα ισχυρά κεφάλαια και την καλύτερη θέση ρευστότητας στους καλύτερους δείκτες κάλυψης στο σύνολο του κλάδου.

  Eurobank Equities

  Η Eurobank Equities στην τελευταία της έκθεση για το Χ.Α. συμβουλεύει τους επενδυτές να αυξήσουν σταδιακά την έκθεσή τους στο ρίσκο σε ό,τι αφορά το ελληνικό χαρτοφυλάκιό τους, εν αναμονή της ανάκαμψης λόγω των εμβολίων. Αν και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι αρκετά αβέβαιες σχετικά με τη διάρκεια των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο η χρηματιστηριακή πιστεύει ότι η διάθεση των εμβολίων μειώνει τους κινδύνους. Η πολιτική υποστήριξη διεθνώς, η δημοσιονομική στήριξη στο εσωτερικό και η επικείμενη ροή κεφαλαίων της Ε.Ε. παρέχουν ένα εποικοδομητικό σκηνικό για τις ελληνικές μετοχές. Όπως τονίζει, οι ελληνικές μετοχές παρέχουν μια ελκυστική πρόταση ρίσκου-απόδοσης. 

  Στα top picks τοποθετεί τις ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος. Από τις τράπεζες προτιμά την Εθνική Τράπεζα, δεδομένου του ισχυρού ισολογισμού της, που προσφέρει έναν σαφή τρόπο ανάκτησης κερδών, σε συνδυασμό με μια ελκυστική αποτίμηση. Καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη, προτείνει τη στροφή σε μια πιο επιθετική κατανομή του χαρτοφυλακίου, που θα περιλαμβάνει κυκλικά προσανατολισμένα ονόματα (π.χ. Fourlis). 

  Merit Securities 

  H Merit Securities προβλέπει ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο για την ελληνική οικονομία, λόγω και του συνεχιζόμενου lockdown, ωστόσο εκτιμά ότι θα επιστρέψει στην ομαλότητα το δεύτερο εξάμηνο, χάρη στον σταδιακό εμβολιασμό του πληθυσμού, την ανάκαμψη του τουρισμού, καθώς και τη σταδιακή εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως επισημαίνει, έχει υποαποδώσει του πανευρωπαϊκού δείκτη EuroStoxx και των αγορών της περιφέρειας από τις αρχές του έτους, λόγω της αδύναμης πορείας των τραπεζικών μετοχών, του παρατεταμένου lockdown, της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, των εντάσεων με την Τουρκία και την πορεία του τουρισμού.

  Ωστόσο, τονίζει πως οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι ελκυστικές και βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου, καθώς διαπραγματεύονται με σημαντικά discount έναντι των ευρωπαϊκών. Συνεχίζει, όπως προσθέτει, να προτιμά εταιρείες με απλά και επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα, που παράγουν ελεύθερες ταμειακές ροές και προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Στα "Βuys" τοποθετεί τις ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, ενώ από τις τράπεζες προτιμά τις Εθνική και Eurobank.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ