Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Μαρ-2021 12:19

  HSBC: Γιατί μετά από έναν χρόνο γυρίζει σε overweight τη στάση της για τις ελληνικές μετοχές - Το μεγάλο story των τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε αναβάθμιση της στάσης της για τις ελληνικές μετοχές σε "overweight" προχωρά η HSBC, μετά από έναν περίπου χρόνο όπου παρέμενε  "ουδέτερη", τονίζοντας πως βλέπει επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα. 

  Όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, η Ελλάδα υποαπέδωσε στο μακροοικονομικό μέτωπο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως λόγω του τουρισμού. Αξίζει να σημειώσουμε πως σε πρόσφατα σχόλιά τους στο Capital.gr, ο John Lomax, επικεφαλής των παγκοσμίων αναδυόμενων αγορών και ο Aseem Madan χρηματιστηριακός αναλυτής της HSBC, είχαν εξηγήσει πως μία βασική αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, και άρα τις ελληνικές μετοχές, αποτελεί ο τουρισμός, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο υποβάθμισαν σε ουδέτερη τη στάση τους όταν και ξέσπασε η πανδημία. Έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, είχαν υποδηλώσει πως το Χ.Α όπως και η οικονομία αναμένεται να λάβουν σήμα από τον τουρισμό έτσι ώστε να σημειώσουν το μεγάλο και διατηρήσιμο ριμπάουντ.

  "Εάν η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα ομαλοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι, αυτό θα βοηθήσει πολύ τις ελληνικές μετοχές και το Χ.Α συνολικά". Αυτός ουσιαστικά, όπως σημείωσαν, θα είναι λόγος που θα οδηγούσε την HSΒC να αλλάξει τη στάση της. Αυτό είναι το σημείο καμπής που περίμεναν, το inflection point, για να αλλάξουν και πάλι τη στάση τους σε overweight.

  Όπως φαίνεται, αυτό το σημείο είναι ορατό και η βρετανική τράπεζα σπεύδει να εκμεταλλευτεί από νωρίς την ευκαιρία που παρουσιάζει η Ελλάδα. Έτσι, σύμφωνα με τις νέες της εκτιμήσεις, η Ελλάδα την τρέχουσα χρονιά αναμένεται να κάνει το μειονέκτημα του 2020, πλεονέκτημα και να αποτελέσει τον μεγάλο νικητή της ανάκαμψης του τουρισμού. Βέβαια, ακόμη παραμένει αβέβαιη η πορεία του κλάδου, καθώς πόση από αυτήν την ανάκαμψη θα συμβεί το 2021 και πόση το 2022 είναι προς το παρόν ασαφές. Σε κάθε περίπτωση η HSBC θεωρεί ότι πλέον μπορεί να είναι πιο αισιόδοξη για την φετινή τουριστική σεζόν, λόγω και της προόδου στο μέτωπο των εμβολίων.

  Οι τουρίστες του ανεπτυγμένου κόσμου φαίνεται να είναι πολύ ενθουσιώδεις για να ταξιδέψουν ξανά, ιδιαίτερα σε ασφαλείς προορισμούς, μόλις τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το πρόγραμμα εμβολιασμού. Στην Ελλάδα, λίγο πάνω από το 5% του πληθυσμού έχει πλέον εμβολιαστεί και σε αυτό το σημείο η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση από τις 27 χώρες της ΕΕ. Η μεγάλη πλειονότητα του ευάλωτου πληθυσμού αναμένεται να έχει εμβολιαστεί έως τον Μάιο.

  Όσον αφορά το τουριστικό ενδιαφέρον για επίσκεψη στη χώρα, υπήρξε εκτόξευση των κρατήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, με την Ελλάδα να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα επιθυμεί να φιλοξενήσει τον τουρισμό, διότι αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας. Είναι σαφές, όπως σημειώνει η HSBC, ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα θα στηριζόταν σημαντικά εάν υιοθετούνταν ένα εμβόλιο σε επίπεδο ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να το προτείνει τον Μάρτιο.

  Ωστόσο, η Ελλάδα προωθεί επίσης πρωτοβουλίες με άλλες χώρες, ώστε να υπάρχει διαδικασία πιστοποίησης εμβολίων για ταξίδια μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας και παρόμοιο πρόγραμμα είναι υπό εξέταση για ταξίδια μεταξύ Ην. Βασιλείου και Ελλάδας.

  Συνολικά, μετά το μεγάλο σοκ στον κλάδο πέρσι,  η HSBC εκτιμά ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν σημαντική προσπάθεια για να ξεκινήσει ο τουρισμός φέτος. Αυτό θα είχε σημαντική επίδραση για το υπόλοιπο της οικονομίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της η Ελλάδα θα σημειώσει ανάκαμψη φέτος της τάξης του 3%, ενώ η ελληνική οικονομία θα πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη το 2022, καταγράφοντας τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην περιοχή, στο 5,5%.

  Σχετικά με τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, η βρετανική τράπεζα στη νέα έκθεσή της σημειώνει πως παραμένουν χαμηλές, με τη σχέση αποτίμησης/κερδών στο Χ.Α να παραμένει ελκυστική, ενώ ο δείκτης p/e είναι αρκετά χαμηλότερος σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές. Σε επίπεδο μερισματικής απόδοσης, οι ελληνικές μετοχές επίσης ξεχωρίζουν καθώς τοποθετείται στο υψηλό του 4,4%, ενώ το μεγάλο story της ελληνικής αγοράς, όπως τονίζει η HSBC, σχετίζεται με τις τράπεζες. Εδώ και καιρό η βρετανική τράπεζα σημείωνε πως η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών είναι αυτή που μπορεί να ενισχύσει τις προοπτικές του κλάδου, και να "απελευθερώσει" την αξία, και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και ειδικά του τουρισμού. 

  Όπως τονίζει, η προσπάθεια μείωσης των παλαιών NPEs είναι σε εξέλιξη και θα συνεχίσει να αποδίδει καρπούς. Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες είναι επίσης μέρος του reflation trade του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης, και θα κερδίσουν και από αυτό.

  Top picks 

  Στα top picks της από την ελληνική αγορά τοποθετεί τη μετοχή της Eurobank με τιμή στόχο το 0,75 ευρώ, την Jumbo με τιμή-στόχο τα 18,5 ευρώ και τον ΟΠΑΠ με τιμή-στόχο τα 14 ευρώ, δίνοντας και στους τρεις τίτλους σύσταση buy.

  Παράλληλα, η HSBC επισημαίνει πως η Ελλάδα ως trade δεν έχει υψηλή συμμετοχή από τα funds που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές, κάτι που υποδηλώνει πως εάν υπάρξει ένα θετικό story τότε το περιθώριο αύξησης της ρευστότητας των επενδυτών προς την εγχώρια αγορά είναι σημαντικό. Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει, ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παρά την πρόσφατη άνοδο είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές και αυτό είναι επιπλέον πλεονέκτημα για τις αποτιμήσεις, τουλάχιστον σε ένα θετικό περιβάλλον.

  Η HSBC τονίζει ότι "χρηματοδοτεί" αυτή την αναβάθμιση της στάσης της και των τοποθετήσεων της στην ελληνική αγορά μέσω της μείωσης της overweight στάσης της για την Τουρκία, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του trade του πληθωρισμού, όπως εξηγεί. Το πλαίσιο πολιτικής στην Τουρκία έχει βελτιωθεί και είναι υποστηρικτικό για τις μετοχές, αλλά είναι δύσκολο να υπάρξουν σταδιακά θετικές ειδήσεις βραχυπρόθεσμα σε αυτό το μέτωπο.

  xvc

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ