Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 07-Μαρ-2021 12:00

  Χρηματιστήριο: Τι βλέπουν οι επενδυτές και επιστρέφουν στη Λεωφόρο Αθηνών

  Χρηματιστήριο: Τι βλέπουν οι επενδυτές και επιστρέφουν στη Λεωφόρο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Μετά από ένα δίμηνο πιέσεων και σχετικής σταθεροποίησης, το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε τον παραδοσιακά δύσκολο Μάρτιο με διαθέσεις αυτονόμησης από την επιφυλακτικότητα που χαρακτηρίζει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, χάρη στη "γεμάτη" ατζέντα σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές εξελίξεις. Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, πρόοδος στις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων αλλά και τραπεζικών τίτλων -μετά την αρχή που έκανε την περασμένη εβδομάδα η Alpha Bank- σε συνδυασμό με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2020 των δεικτοβαρών εισηγμένων εντός του μήνα οι οποίες και θα αποκαλύψουν τον πραγματικό αντίκτυπο της πανδημίας, αλλά και θα ενισχύσουν την ορατότητα για το τρέχον έτος, θα αποτελέσουν μαγνήτες στα επενδυτικά βλέμματα, αυξάνοντας το ενδιαφέρον προς το Χ.Α. το οποίο είχε "παγώσει" στο ξεκίνημα του έτους.

  Έναν χρόνο και κάτι μετά το ξέσπασμα τις πανδημίας που ταρακούνησε αγορές και οικονομίες, το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει αρχίσει και βρίσκει τα πατήματά του, έχοντας επιστρέψει εκεί που άφησε το ισχυρό ράλι του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2020 (το οποίο διέκοψε ο Ιανουάριος), και "κοιτά" προς τα προ πανδημίας επίπεδα. Η μεταβλητότητα βέβαια είναι έντονη, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα παραμείνει το κύριο χαρακτηριστικό στο ταμπλό βραχυπρόθεσμα, και σε καμία περίπτωση ο δρόμος προς τα υψηλότερα επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη δεν θα είναι εύκολος, δεδομένων των διακυμάνσεων που προκαλούν στην ψυχολογία της αγοράς οι εξελίξεις γύρω από το επιδημιολογικό μέτωπο, τον ρυθμό των εμβολιασμών και άρα το lockdown τα οικονομίας. Ωστόσο, έχουν ήδη αρχίσει και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα κερδοφόρο 2021, με την ισχυρή ανάκαμψη του Χ.Α. αργότερα μέσα στο έτος να παραμένει το βασικό σενάριο κατά τους αναλυτές.

  Τράπεζες

  Μετά το μικρό διάλειμμα στασιμότητας αλλά και πιέσεων, στο μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το ανοδικό μομέντουμ έχει επιστρέψει, επιτρέποντας στον Γενικό Δείκτη να "γυρίσει" σε θετικό πρόσημο σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις από τις αρχές του έτους, καθώς το value trade των τραπεζών πήρε και πάλι τα πάνω του, κάτι που αποτυπώνεται και στην εικόνα των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και στην υποχώρηση των short θέσεων των funds από το Χ.Α. (όπως το Lansdowne).

  Η συνέχιση των θετικών εξελίξεων γύρω από τη μείωση του ρίσκου στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών και η αύξηση της κινητικότητας στον κλάδο, με πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτό της Alpha Bank η οποία μετά το deal με την Davidson Kempner προχώρησε σε νέα έξοδο στις αγορές, της Τράπεζας Πειραιώς η οποία "έκλεισε" την τιτλοποίηση Vega καθώς και της Εθνικής η οποία βρίσκεται στην τελική ευθεία για την τιτλοποίηση Frontier, "ζεσταίνουν" το ενδιαφέρον των επενδυτών, επιτρέποντας έτσι στο Χ.Α. να συνεχίσει και αυτόν τον μήνα την ανάκαμψη που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Αν συνοδευτεί και με άνοδο του τζίρου, τότε οι προοπτικές της αγοράς θα μπορούσαν να ισχυροποιηθούν περαιτέρω.

  Από τα χαμηλά 52 εβδομάδων, τα οποία για τις περισσότερες συστημικές τράπεζες σημειώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου - με αρχές Νοεμβρίου, λίγο πριν ξεκινήσει δηλαδή το ράλι που έφεραν οι θετικές ειδήσεις στο μέτωπο των εμβολίων, και μετά την άνοδο του τελευταίου διαστήματος οι μετοχές τους σημειώνουν κέρδη 35% (Πειραιώς) έως και 170% ( Εθνική Τράπεζα) , ενώ ο τραπεζικός δείκτης από τα ιστορικά χαμηλά που είχε σημειώσει στα τέλη Οκτωβρίου και τις 235 μονάδες σημειώνει άλμα της τάξης του 120%.

  Τιτλοποιήσεις

  Τα θετικά βήματα των ελληνικών τραπεζών και η πρόοδος στις κινήσεις μείωσης των NPEs, παρά τη συνέχιση της πανδημίας, έχουν προσελκύσει τα βλέμματα των οίκων αξιολόγησης. Οι τιτλοποιήσεις, όπως επισημαίνουν, αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τις αδυναμίες που σχετίζονται με τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τα προβληματικά δάνεια και θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάγκη λήψης προβλέψεων στους ισολογισμούς τους.

  Όπως τόνισε σε πρόσφατη έκθεσή της η Fitch, η πρόοδος των ελληνικών τραπεζών στη μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους αποτελεί πιστωτικά θετική εξέλιξη. H ανανεωμένη πρόοδος στο de-risking μέσω προγραμματισμένων τιτλοποιήσεων με χρήση του "Ηρακλή", μετά από καθυστερήσεις που σχετίζονται με την πανδημία το 2020, είναι θετικό για τα ratings τους και αυτό θα ληφθεί υπόψη στις επόμενες αξιολογήσεις του οίκου.

  Η DBRS, από την πλευρά της, σημείωσε πως αν και ο δρόμος έως την ομαλοποίηση των NPEs των ελληνικών τραπεζών σε ευρωπαϊκά επίπεδα είναι ακόμα μακρύς και χρειάζονται περαιτέρω συστημικές λύσεις, ωστόσο η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε αυτό το μέτωπο είναι ιδιαίτερα σημαντική ενώ όταν ολοκληρωθούν όλες οι προγραμματισμένες συναλλαγές το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών θα σημειώσει ισχυρή βελτίωση.

  Ιδιαίτερα θετική για την πορεία των τραπεζικών μετοχών το επόμενο διάστημα εμφανίζονται και οι αναλυτές. Όπως σημείωσε η Merit Securities, παρά το γεγονός ότι διατηρεί ουδέτερη στάση προς το παρόν για τον κλάδο, εκτιμά ότι, για πρώτη φορά στη δεκαετία, οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου θα προσφέρουν αξία στους μετόχους μακροπρόθεσμα και θα αποτελέσουν καλό σημείο εισόδου για τους επενδυτές. Άλλωστε το discount των ελληνικών τραπεζών αυτήν τη στιγμή, σε σχέση με την Ε.Ε., είναι στο 49%.

  Στους καταλύτες που θα μπορούσαν να δώσουν περαιτέρω ώθηση τοποθετεί τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, την υψηλότερη από την αναμενόμενη τουριστική δραστηριότητα καθώς και την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στον δείκτη MSCI.

  H Optima Bank σε πρόσφατη έκθεσή της τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες αποτιμώνται ελκυστικά, καθώς διαπραγματεύονται με discount 70% έως 25% έναντι των περιφερειακών ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτό είναι αδικαιολόγητο, όπως σημείωσε, και αναμένει την αναβάθμιση της αποτίμησης των τραπεζών μόλις προχωρήσει περαιτέρω η χρονιά και η αγορά πεισθεί για τον (μειωμένο από αυτόν που φοβάται) αντίκτυπο της πανδημίας. Ένας άλλος βασικός καταλύτης είναι η έγκαιρη εκτέλεση των προγραμματισμένων τιτλοποιήσεων NPEs που θα καθαρίσουν περαιτέρω τους ισολογισμούς.

  Μεταβλητότητα 

  Αν και η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να αποτελεί το χαρακτηριστικό του Χ.Α. στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν ευκαιρίες βραχυπρόθεσμα αλλά και –κυρίως- μεσοπρόθεσμα. Όπως τονίζουν εγχώριοι αναλυτές, οι ταλαντώσεις στον Γενικό Δείκτη θα συνεχιστούν εν αναμονή και των εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και μέχρι να διαφανεί η σταδιακή άρση των περιορισμών.

  Σε αυτό το πλαίσιο, η Merit Securities προβλέπει ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο για την ελληνική οικονομία λόγω και του συνεχιζόμενου lockdown, ωστόσο εκτιμά ότι θα επιστρέψει στην ομαλότητα το δεύτερο εξάμηνο, χάρη στον σταδιακό εμβολιασμού του πληθυσμού, της ανάκαμψης του τουρισμού καθώς και της σταδιακής εκταμίευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Το ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως επισημαίνει, έχει υποαποδώσει του πανευρωπαϊκού δείκτη EuroStoxx και των αγορών της περιφέρειας από τις αρχές του έτους, λόγω της αδύναμης πορείας των τραπεζικών μετοχών, του παρατεταμένου lockdown, της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, των εντάσεων με την Τουρκία και την πορεία του τουρισμού.

  Ωστόσο, τονίζει, πως οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι ελκυστικές και βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου, καθώς διαπραγματεύονται με σημαντικά discount έναντι των ευρωπαϊκών. Συνεχίζει, όπως προσθέτει, να προτιμά εταιρείες με απλά και επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα που παράγουν ελεύθερες ταμειακές ροές και προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

  Θετική για τις προοπτικές της Ελλάδας και των ελληνικών μετοχών εμφανίζεται από την πλευρά η Optima Bank. Όπως επισημαίνει, η οικονομία πλέον εισέρχεται σε έναν ενάρετο κύκλο με σημαντικές στηρίξεις από το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που συνεχίζονται, την τεράστια δημοσιονομική στήριξη και την άφθονη ρευστότητα από τις νομισματικές συνθήκες και τα χαμηλά κόστη δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Για αυτούς τους λόγους, η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί τους μέσους ρυθμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2022 και μετά, ενώ το 2021 θα αποτελέσει ένα μεταβατικό έτος. Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές, έχουν ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις και διαπραγματεύονται με σημαντικό discount έναντι της Ε.Ε και των Αναδυόμενων Αγορών, ενώ γενικότερα το discount της ελληνικής αγοράς είναι το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί από το 2012.

  Προσδοκίες 

  Ο παραδοσιακά δύσκολος Μάρτιος ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και αναμένεται να αποτελέσει έναν κρίσιμο μήνα για τον καθορισμό της πορείας του Χ.Α. στο α’ τρίμηνο αλλά και στη συνέχεια, σημειώνουν οι αναλυτές. Τα τελευταία 22 χρόνια ο μήνας έχει μια αρνητική ισχυρή αρνητική παράδοση καθώς εμφανίζει 15 αρνητικά πρόσημα και η μέση μηνιαία απόδοση είναι αρνητική κατά 2,55%, εξηγεί ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Ωστόσο η κινητικότητα σε πολλές εισηγμένες θα αποτελέσει έναυσμα ενδιαφέροντος και ανάλογα με τη ροή των πραγμάτων θα δώσουν περισσότερες αφορμές τάσης στην αγορά.

  Παρά το γεγονός ότι ο Μάρτιος για το Χ.Α. είναι κατά κανόνα μήνας αρνητικών επιδόσεων στις δύο από τις τρεις χρονιές τις τελευταίες δεκαετίες, διαμορφώνονται φέτος ενδείξεις για διάψευσή τους, όπως επισημαίνει και ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Το θετικό μομέντουμ των διεθνών αγορών συνιστά τον πρώτο εμφανή λόγο, προσθέτει. Η προσδοκία για ολοκλήρωση του κύκλου των lockdown μετά τα μέσα του μήνα και η έναρξη της προετοιμασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας στη συνέχεια συνιστά το σημαντικότερο λόγο, με την οικονομία να συνεχίζει προσώρας να βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση.

  Ωστόσο, όπως τονίζει, το ελληνικό Χρηματιστήριο προεξοφλεί τα επερχόμενα καλύτερα νέα για την ελληνική οικονομία μετά το πρώτο τρίμηνο 2021, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της κίνησης υπέρβασης των 800 μονάδων του Γενικού Δείκτη και μηδενισμού των απωλειών από την αρχή του έτους, καθώς οι ξένοι οίκοι αναφέρονται θετικά στην επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων και επομένως της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους.

  Ένας τρίτος λόγος που συνηγορεί στην πιθανολογούμενη διατήρηση της ευφορίας κατά τον Μάρτιο, σχετίζεται με την ανάγκη διατήρησης ικανοποιητικού κλίματος για τη διενέργεια των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που έχουν αναγγελθεί (Aegean, Τράπεζα Πειραιώς κυρίως) αλλά και ομολογιακών εκδόσεων (Motor Oil, ΔΕΗ) καθώς και νέες εξόδους των τραπεζών στις αγορές (όπως έκανε η Alpha Bank την περασμένη εβδομάδα).

  Στήριξη από τα ομόλογα παρά τις αναταράξεις

  Σημαντικό σήμα για το Χ.Α. αποτελούν εδώ και πολύ καιρό τα ελληνικά ομόλογα. Αν και το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις του πήραν την ανιούσα ( στο 0,96% το 10ετές από 0,58% τον Ιανουάριο), όπως συνέβη σε όλους τους κρατικούς τίτλους διεθνώς λόγω της εκτόξευσης των αποδόσεων στις ΗΠΑ, ωστόσο αυτό δεν φοβίζει την αγορά και σίγουρα όχι τον ΟΔΔΗΧ και το οικονομικό επιτελείο.

  Αναφερόμενος στην αναταραχή στις αγορές ομολόγων, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός εξήγησε ότι αυτή πρόκειται περισσότερο για μία διόρθωση των αποδόσεων που είχαν βρεθεί και σε αρνητικά επίπεδα λόγω του προγράμματος αγορών από την ΕΚΤ, παρά σε κάποια κρίση. Όπως είπε, οι αγορές ομολόγων οδήγησαν τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα που δεν ενσωμάτωναν την πιστοληπτική ικανότητα του εκδότη. Τώρα, οι τιμές προσαρμόζονται. Εξάλλου, παρατηρήθηκε ότι, παρά την αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα, οι τιμές των CDS δεν επηρεάστηκαν. Σήμερα, οι τιμές βρίσκονται στο ένα τρίτο από το επίπεδο του 2019 και στο μισό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Το πρόγραμμα "Ηρακλής" επηρεάζεται κυρίως από τα CDS που κινούνται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για την Ελλάδα, παρά από τις τιμές των ομολόγων.

  Η αναταραχή στα ομόλογα σίγουρα επηρεάζει τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ, χωρίς ωστόσο να προκαλεί προς το παρόν κάποια ανησυχία. Το νέο περιβάλλον θέλει ψυχραιμία και αναμονή, μέχρι να ολοκληρωθούν οι κινήσεις στην αγορά καθώς και η όποια "απάντηση" της ΕΚΤ σε αυτές. Άλλωστε το Ελληνικό Δημόσιο σε καμία περίπτωση δεν βιάζεται να βγει στις αγορές αυτή τη στιγμή, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν υψηλά, στα 33 δισ. ευρώ, και "ικανά" να στηρίξουν τα περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα τα οποία για το σύνολο του 2021 η Κομισιόν τοποθετεί στα 11,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα η στήριξη του PEPP της ΕΚΤ η οποία μπορεί να αγοράσει έως και 19 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα τους επόμενους 12 μήνες, συνεχίζεται και "επιτρέπει" και τη μικρή αύξηση της εκδοτικής δραστηριότητας του Ελληνικού Δημοσίου φέτος στα 12-14 δισ. ευρώ. Οπότε υπάρχει "άνεση" για αναμονή. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των αποδόσεων δεν θεωρείται σημαντικό πλήγμα, άλλωστε πριν από την πανδημία το 10ετές κινούνταν με υψηλότερη απόδοση, στο 1,18%. Παράλληλα, στόχος όλων των εξόδων στις αγορές που πραγματοποιεί ο ΟΔΔΗΧ είναι να γίνονται κάτω του μέσου μακροπρόθεσμου κόστους δανεισμού το οποίο διαμορφώνεται κοντά στο 3,4%, έτσι οποιαδήποτε έκδοση κάτω από αυτό το επίπεδο δεν επιδεινώνει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ