Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Μαρ-2021 12:00

  Moody’s: Πότε το sell-off των ομολόγων μπορεί να οδηγήσει σε ολική κατάρρευση τα χρηματιστήρια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τις επιπτώσεις στις μετοχές από το sell-off στη διεθνή αγορά ομολόγων που έχει προκαλέσει η εκτόξευση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου  των ΗΠΑ στο σχεδόν 1,6% σήμερα από μόλις 0,6% περίπου πριν μερικούς μήνες, εξετάζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, κοιτώντας παρόμοια "επεισόδια" του πρόσφατου παρελθόντος και από την περίοδο της μεγάλης ύφεσης που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008.

  Καθώς η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ήταν εν μέρει το αποτέλεσμα ευνοϊκών προοπτικών για τα εταιρικά κέρδη, τα assets που είναι "ευαίσθητα" στην πορεία της κερδοφορίας, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα υψηλής απόδοσης, φαίνεται ότι αποδίδουν καλύτερα εν μέσω εκτεταμένων περιόδων αυξήσεων των αποδόσεων σε σύγκριση με όταν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι χαμηλότερες, όπως εξηγεί ο οίκος.

  Οι τέσσερις προηγούμενες περίοδοι ανόδου τις απόδοσης του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ήταν:

  (i)    από τον Δεκέμβριο του 2008 και το χαμηλό του 2,42% έως τον Απρίλιο του 2010 και το υψηλό του 3,85%,

  (ii)   από τον Οκτώβριο του 2010 και το 2,54% έως τον Φεβρουάριο του 2011 και στο 3,58%, 

  (iii)   από το χαμηλό του Ιουλίου του 2012 και το 1,53% έως τον το Δεκέμβριο του 2013 και το υψηλό του 2,90% και 

  (iv)  από τον Ιούλιο του 2016 και το 1,50% έως τον Οκτώβριο του 2018 και το 3,15%. 

  Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ όπως σημειώνει η Moody΄s, έφτασε πρόσφατα στο χαμηλό ρεκόρ του 0,62% τον Ιούλιο του 2020 και έκτοτε αυξήθηκε σε επίπεδα παρόμοια με τα προ πανδημίας χαμηλά του 1,50% (Ιούλιος του 2016).

  Σε αντίθεση με την πρόσφατη αντίδραση της αγοράς μετοχών στην αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, τα επεισόδια των αυξανόμενων αποδόσεων των ομολόγων του παρελθόντος, τείνουν να συνοδεύονται από επιδόσεις άνω του μέσου όρου για την αγορά μετοχών των ΗΠΑ. 

  Οι 70 μήνες που ακολούθησαν την ανοδική φάση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2008 παρουσίασαν μέση μηνιαία άνοδο 1,8%-2,1%, αντίστοιχα στην αξία των μετοχών στην Wall Street. Αντίθετα, στους 75 μήνες που ακολούθησαν τον Δεκέμβριο του 2008 οδήγησαν σε μικρότερες μηνιαίες αυξήσεις της τάξης του 0,5% με 0,9% σε μέσο όρο, στις μετοχές.

  Οι αθροιστικές αυξήσεις στην αξία των μετοχών των ΗΠΑ για καθένα από τα τέσσερα αναφερόμενα επεισόδια αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων ήταν (i) 43% για το διάστημα που έληξε τον Απρίλιο του 2010, (ii) 13,5% για την περίοδο έως τον Φεβρουάριο του 2011, ( iii) 35% για το διάστημα που έληξε τον Δεκέμβριο του 2013 και (iv) 29% για το διάστημα που έληξε τον Οκτώβριο του 2018. 

  Όπως επισημαίνει η Moody’s, παρά την πρόσφατη πτώση των αγορών, η αξία τους σε μέσο όρο έχει αυξηθεί κατά 24,5% από τον Ιούλιο έως και σήμερα.

  l;

  Η ιστορία υποδηλώνει, όπως τονίζει η Moody’s, ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ενδέχεται να προκαλέσουν μια βαθιά και εκτεταμένη πτώση στην αγορά μετοχών των ΗΠΑ μόνο εάν η άνοδος του κόστους δανεισμού οδηγήσει σε πτώση της εταιρικής κερδοφορίας.

  Προς το παρόν, η ευαισθησία των τιμών των μετοχών στις υψηλότερες αποδόσεις τον ομολόγων ενδέχεται να έχει ενισχυθεί από ανησυχίες σχετικά με πιθανές αυξήσεις των φόρων και την αυστηροποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

  Ωστόσο, σε τελική ανάλυση, η αναμενόμενη αποφυγή της συρρίκνωσης των εταιρικών κερδών είναι αυτή που θα μπορέσει να αποτρέψει ένα βαθύ, παρατεταμένο και βίαιο sell-off στις χρηματιστηριακές αγορές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ