Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Μαρ-2021 15:40

  Optima Bank: Ο "χειμώνας" τελειώνει για το ελληνικό χρηματιστήριο, η οικονομία περνά σε ενάρετο κύκλο

  Optima Bank: Ο "χειμώνας" τελειώνει για το ελληνικό χρηματιστήριο, η οικονομία περνά σε ενάρετο κύκλο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σημαντική "στροφή" αναμένει η Optima Bank για την ελληνική οικονομία μετά το σοκ της πανδημίας, ενώ σημειώνει πως οι ελληνικές μετοχές και ο τραπεζικός κλάδος έχουν ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις και διαπραγματεύονται με σημαντικό discount έναντι της Ε.Ε και των Αναδυόμενων Αγορών. Σε γενικές γραμμές το discount του Χ.Α είναι το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί από το 2012.

  Η πανδημία Covid-19 διέκοψε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και του Χρηματιστηρίου, σε μια περίοδο που η ανάπτυξη επιταχυνόταν, και η οικονομία είχε λάβει μια νέα κατεύθυνση στο πλαίσιο των φιλικών προς την αγορά μεταρρυθμίσεων που εισήχθησαν από τα μέσα του 2019, σημειώνει η Optima Bank.

  H Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες, σημείωσε πολύ καλύτερη πορεία σε ό,τι αφορά την πανδημία, με λιγότερα κρούσματα και θανάτους. Ωστόσο, ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ ήταν υψηλότερος από τον μέσο όρο, δεδομένης της μεγαλύτερης έκθεσης της Ελλάδας στις υπηρεσίες και ιδίως στον τουρισμό.

  Κατά την άποψη της Optima Bank, η Ελλάδα πλέον εισέρχεται σε έναν ενάρετο κύκλο. Αυτή η "στροφή" υποστηρίζεται από τους εξής πολύ σημαντικούς παράγοντες:

  1. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος, οι οποίες συνεχίζονται, βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προσελκύουν επενδύσεις.

  2. Υπάρχει μία άνευ προηγουμένου δημοσιονομική στήριξης. Η στήριξη ύψους 80 δισ. ευρώ που προέρχεται από κονδύλια της ΕΕ συν η στήριξη άνω των 30 δισ. ευρώ από εγχώριους πόρους, στο πλαίσιο της "γενικής ρήτρας διαφυγής" για τις δημοσιονομικές πολιτικές, βοηθούν σημαντικά την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της το επόμενο διάστημα.

  3. Υπάρχει άφθονη ρευστότητα, χάρη στις χαλαρές νομισματικές συνθήκες παγκοσμίως.

  4. Η χώρα απολαμβάνει ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού, τα οποία αφορούν τόσο το Ελληνικό Δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

  5. Η ζήτηση ενισχύεται ευρέως ενώ υπάρχει επάρκεια πόρων (λόγω των χαμηλών ποσοστών οικονομικής δραστηριότητας / χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας).

  Για αυτούς τους λόγους, η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί τους μέσους ρυθμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2022 και μετά. Το 2021 θα είναι ένα μεταβατικό έτος, με την Covid-19 να επηρεάζει περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα στο α’ εξάμηνο.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Optima Bank, η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί στο 3,5% του ΑΕΠ έναντι 3,8% στην ευρωζώνη, το 2022 στο 5% έναντι 3,8% στην ευρωζώνη, και το 2023 στο 3,7% έναντι 2,1% για την ευρωζώνη.

  Θετικές είναι οι προοπτικές και για τις ελληνικές μετοχές, όπως επισημαίνει η Optima Bank, τονίζοντας τα εξής σημεία:

  - Η κερδοφορία των ελληνικών εταιρειών φαίνεται ότι θα έχει αποκατασταθεί στα προ πανδημίας επίπεδα έως τον επόμενο χρόνο.

  - Ωστόσο, τα κέρδη του 2022 θα είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με την κορυφή που είχαν βρεθεί πριν από την κρίση, στις περισσότερες περιπτώσεις, δείχνοντας τα πολύ ισχυρά περιθώρια ανόδου που υπάρχουν.

  - Οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν μια συναρπαστική πρόταση κινδύνου-ανταμοιβής για τους επενδυτές, με το Χ.Α να έχει πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις σε όρους διαφόρων δεικτών.

  - Οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο EV / EBITDA 12μήνου στο 7,1x, έναντι 9,9x και 9,6x για τις μετοχές στην Ε.Ε και στις Αναδυόμενες Αγορές. Αυτό σημαίνει ότι διαπραγματεύονται με discount ύψους 30%.

  - Σε σχετική βάση, η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται σε παρόμοια επίπεδα discount σε σχέση με την Ε.Ε και τις Αναδυόμενες Αγορές, όπως αυτά που είχαν σημειωθεί τελευταία φορά το 2012, όταν οι προοπτικές του ΑΕΠ ήταν πολύ χειρότερες και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ήταν πολύ υψηλότερες.

  - Σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα αποτίμησης στις αρχές του 2014, οι περισσότερες ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με αυξημένο discount, με τις Jumbo, Fourlis, OΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και τον κλάδο των διυλιστηρίων να είναι πολύ καλά παραδείγματα.

  - Οι μετοχές είναι επίσης πιο ελκυστικές από τα ομόλογα, προσφέροντας μερισματική απόδοση της τάξης του 3,7% έναντι απόδης κοντά στο 1% για το 10ετές ελληνικό ομόλογο.

  - Οι τράπεζες έχουν επίσης πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις, διαπραγματεύονται με discount άνω του 50% σε σχέση με την Ε.Ε και τις Ανεπτυγμένες Αγορές και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Optima Bank ο κλάδος θα σημειώσει re-rating μόλις βελτιωθεί η ορατότητα και εφαρμοστούν περαιτέρω δράσεις μείωσης του κινδύνου από τους ισολογισμούς των τραπεζών, ειδικά σε ό,τι αφορά τα NPEs.

  Έτσι, μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της Optima Bank από το Χ.Α περιλαμβάνονται οι: ΔΕΗ (αλώβητη στην Covid-19, σημαντικό story αναδιάρθρωσης), OTE (επίσης αλώβητος στην Covid-19, ισχυρή παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών και υψηλή μερισματική απόδοση), Jumbo (ισχυρός  ισολογισμός, καλή δυναμική ανάπτυξης μετά την άρση των περιορισμών). 

  Από τις τράπεζες, προτιμά την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα που φαίνονται να έχουν προχωρήσει περισσότερο στη διαδικασία εκκαθάρισης των ισολογισμών τους. Πάντως τηρεί σύσταση buy για Alpha Bank, Eurobank και ΕΤΕ, και ουδέτερη για Πειραιώς. Η τιμή-στόχος για την Alpha Bank είναι τα 1,60 ευρώ, για την Eurobank το 1,00 ευρώ, για την ΕΤΕ τα 3,10 ευρώ και για την Πειραιώς τα 1,40 ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ