Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Φεβ-2021 11:53

  BlackRock: Αλλάζει στρατηγική - "φεύγει" από τα κρατικά ομόλογα και βλέπει περαιτέρω ράλι στις μετοχές

  BlackRock: Αλλάζει στρατηγική - "φεύγει" από τα κρατικά ομόλογα και βλέπει περαιτέρω ράλι στις μετοχές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι εξελίξεις γύρω από την οικονομία και οι επιπτώσεις τους στην αγορά ομολόγων διεθνώς τις τελευταίες ημέρες οδηγούν την BlackRock, τον επενδυτικό "γίγαντα" της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων, να αλλάξει τη στρατηγική της, τονίζοντας πως πλέον το επενδυτικό τοπίο αλλάζει ριζικά και συστήνει τη στροφή μακριά από τα κρατικά ομόλογα και την παράλληλη περαιτέρω αύξηση των θέσεων σε μετοχές. Όπως σημειώνει προς το παρόν ωστόσο "ξεχωρίζει" από αυτή την αλλαγή τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης, όπως τα ελληνικά, τα ιταλικά, τα πορτογαλικά και τα ισπανικά, τηρώντας "ουδέτερη" στάση σε σχέση με την "underweight" στάση που τηρεί για όλα τα υπόλοιπα.

  Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει στη νέα έκθεση στρατηγικής ο γίγαντας της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων, διευρύνει τη στάση του υπέρ του ρίσκου υπό το φως των σημαντικών εξελίξεων που σημειώθηκαν από τότε που ανακοίνωσε τη στρατηγική της για τις προοπτικές του 2021 τον Δεκέμβριο, οι οποίες είναι οι εξής: η διάθεση εμβολίων και τα έως και 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον δημοσιονομικών δαπανών στις ΗΠΑ φέτος. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί απότομα, σημειώνει, ενώ τα πραγματικά επιτόκια είναι σταθερά σε αρνητικά επίπεδα. Η BlackRock προτιμά λοιπόν πλέον τις μετοχές έναντι της πιστωτικής αγοράς και αλλάζει τη στάση της στα κρατικά ομόλογα σε underweight. Είμαστε αντιμέτωποι με μία νέα τάξη πραγμάτων επενδυτικά, όπως σημειώνει.

  Η διαφορετική φύση του σοκ της Covid σημαίνει ότι η δραστηριότητα θα επανεκκινήσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι παρατηρήθηκε στις προηγούμενες περιόδους ύφεσης του επιχειρηματικού κύκλου, και συνεπάγεται ασυνήθιστα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης καθώς ξεκινά το άνοιγμα της οικονομίας λόγω των εμβολίων. Το εκπληκτικό άλμα τον Ιανουάριο στις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μπορεί να προσφέρει μία ένδειξη του τι θα ακολουθήσει, με τις νέες δημοσιονομικές δαπάνες των ΗΠΑ να υπερτροφοδοτούν την επανεκκίνηση της οικονομίας, και με τα πρόσφατα μέτρα "ανακούφισης" από το σοκ της πανδημίας να εξηγούν μέρος της αύξησης των λιανικών πωλήσεων. Οι περαιτέρω δαπάνες θα εξασφαλίσουν ένα νέο ισχυρό κύμα στήριξης της δραστηριότητας των επιχειρήσεων, κατά την άποψη ης BlackRock.

  H ενίσχυση της οικονομίας, η τεράστια δημοσιονομική ώθηση και ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα αυξήσουν περαιτέρω τις ονομαστικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων φέτος, αν και λιγότερο από ό,τι σε παρόμοιες περιόδους του παρελθόντος, όπως εκτιμά. Παράλληλα, αναμένει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα "απαντήσουν" σε τυχόν ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους και θα διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά προς το παρόν. Ωστόσο, εάν αλλάξει η αφήγηση σχετικά με τα υψηλά επίπεδα χρέους, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, θα μπορούσε τελικά να υπονομεύσει την πίστη των αγορών στο καθεστώς των χαμηλών επιτοκίων, κάτι που θα έχει επιπτώσεις σε όλες τις κατηγορίες assets.

  "Προχωράμε στην υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων σε underweight για λόγους στρατηγικής, και ειδικά στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Επίσης υποβαθμίζουμε τη στάση μας στα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης από overweight σε ουδέτερη, καθώς οι αποδόσεις τους κινούνται κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους επίπεδα και τα spreads έχουν μειωθεί περαιτέρω. Υποβαθμίζουμε επίσης τα εταιρικά ομόλογα σε ουδέτερη στάση καθώς τα spread έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε θετικοί για τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων", σημειώνει χαρακτηριστικά η BlackRock.

  Στην επενδυτική της στρατηγική, η BlackRock προτιμά τις μετοχές έναντι των ομολόγων, καθώς οι αποτιμήσεις τους είναι πολύ πιο ελκυστικές. Επίσης διευρύνει τη στάση της υπέρ των κυκλικών κλάδων και μετοχών, προχωρώντας σε αναβάθμιση των ευρωπαϊκών μετοχών σε ουδέτερη στάση, καθώς εκτιμά πως υπάρχει πολύ περιθώριο για κλείσιμο του χάσματος των αποδόσεων σε σχέση με τις μετοχές των υπολοίπων αγορών ενόψει και της επανεκκίνησης της δραστηριότητας. Ωστόσο, η αργή διάθεση εμβολίων και η πιο "σιωπηρή" προς το παρόν δημοσιονομική στήριξη αποτελούν εμπόδια για αυτό και δεν τηρεί στάση overweight. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες αγορές, ξεκινά τη σύσταση overweight στις μετοχές του Ηνωμένου Βασίλειου, παραμένει overweight στις μετοχές των ΗΠΑ και τις Αναδυόμενες Αγορές, και underweight στην Ιαπωνία. 

  Επίσης, όπως σημειώνει, θεωρεί πως οι μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών είναι σε καλύτερη θέση να κεφαλαιοποιήσουν τις ευκαιρίες από την ενίσχυση της σημασίας των πολιτικών για το κλίμα στις επενδυτικές στρατηγικές.

  Όπως καταλήγει η BlackRock, αναμένει πως το νέο θέμα των αγορών, της ισχυρότερης ανάπτυξης και της αντίδρασης της αγοράς ομόλογων στον υψηλότερο πληθωρισμό, θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα, παρά τις έντονες κινήσεις που έχουν ήδη σημειωθεί. Ένας βασικός κίνδυνος είναι η περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων καθώς οι αγορές αντιδρούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει περιόδους έντονης μεταβλητότητας και στις αγορές μετοχών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ