Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Φεβ-2021 12:16

  Euroxx: Πότε θα "τρέξει" το Χρηματιστήριο, οι τρεις καταλύτες και τα top picks

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τα σύννεφα πάνω από το Χ.Α αναμένεται να... σβήσουν λόγω της ύπαρξης τριών πολύ σημαντικών game changers, επισημαίνει η Euroxx σε νέα έκθεσή της για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών. 

  Μετά από ένα έτος πραγματικά πρωτοφανών γεγονότων που διαμορφώθηκαν από την πανδημία Covid-19, οι επενδυτές αναζητούν τώρα μια αργή επιστροφή στην ομαλότητα το 2021, η οποία θα επιτρέψει την έγκαιρη διανομή ενός αποτελεσματικού εμβολίου στον ευρύ πληθυσμό, ενώ θα χαρακτηριστεί από τη συνεχιζόμενη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και τη συμβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, επισημαίνει η Euroxx. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι μετά από μια δύσκολη αρχή, οι ελληνικές μετοχές βρίσκονται σε καλή θέση για ανάκαμψη αργότερα αυτό το έτος. 

  Κατά την άποψή της οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της οικονομίας και του ελληνικού χρηματιστηρίου το 2021 είναι οι εξής τρεις:

  - Η ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία. Η έγκαιρη και αποτελεσματική διάθεση εμβολίων,  αναμένεται να ενισχύσει τις τουριστικές ροές και την ιδιωτική κατανάλωση και να ανανεώσει την εμπιστοσύνη, σημειώνει η χρηματιστηριακή. Παρά την υψηλή αβεβαιότητα και τους κινδύνους που περιβάλλουν τις προοπτικές, πιστεύει ότι, αν όλα κυλήσουν ομαλά με τον εμβολιασμό έως τα μέσα του 2021, η επιστροφή στην ανάπτυξη άνω του 3% το 2021 είναι εφικτή, λόγω της αυξημένης ιδιωτικής κατανάλωσης, της αύξησης των επενδυτικών δαπανών και της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων. Στο θετικό μακροοικονομικό σενάριο της Euroxx, θα υπάρξει ενίσχυση της αύξησης των εταιρικών κερδών, κάτι που θα υποστηρίξει τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών και θα παρέχει άμυνες στις πιέσεις.

  - Το Ταμείο Next Generation της Ε.Ε. Το Ταμείο αποτελεί κατά τη χρηματιστηριακή, μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία που δεν μπορεί να χάσει η Ελλάδα. Η βέλτιστη χρήση όλων των διαθέσιμων κεφαλαίων του NGEU, καθώς και οι πόροι του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου του 2021-2027, θα είναι το "κλειδί" για να διασφαλιστεί ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι προσωρινός και ότι θα αντιμετωπιστούν επιτυχώς οι ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας που κληρονομήθηκαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 (υψηλό δημόσιο χρέος, ανεργία, NPLs και μεγάλο επενδυτικό κενό).

  - Η επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στη συνεχιζόμενη μάχη τους ενάντια στα NPEs. H πανδημία θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών ενώ η χαμηλή λειτουργική κερδοφορία θα οδηγήσει σε χαμηλή εσωτερική ικανότητα παραγωγής κεφαλαίου.  Σε αυτήν την προσπάθεια, το σχέδιο Ηρακλής 1 είναι πολύτιμος σύμμαχος, ενώ πρόσθετες πρωτοβουλίες (όπως το Ηρακλής 2 ή / και μια καλά σχεδιασμένη bad bank) σίγουρα θα βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση των NPEs και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

  Γύρω από τις 800 μονάδες το Χ.Α βραχυπρόθεσμα, στο β’ εξάμηνο η σημαντική ανάκαμψη

  Ενώ η επιδείνωση στο μέτωπο του Covid-19 και το lockdown περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη προς το παρόν και προσθέτουν βραχυπρόθεσμη αστάθεια, η πειστική πρόοδος στην ανάπτυξη εμβολιασμών η οποία θα βοηθήσει στη σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού και η εκταμίευση των πρώτων δόσεων κεφαλαίων του NGEU, θα οδηγήσουν σε οικονομική επιτάχυνση μετά το α’ εξάμηνο του 2021. Έτσι, το σκηνικό για θετικές αποδόσεις για τις ελληνικές μετοχές το δεύτερο εξάμηνο του έτους παραμένει ευνοϊκό, κατά την άποψη της Euroxx, υποστηριζόμενο επίσης από μια καλή δυναμική αύξησης των εταιρικών κερδών και λογικές, ή ακόμη και ελκυστικές, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτιμήσεις. 

  Βραχυπρόθεσμα ωστόσο, και ελλείψει σημαντικού βραχυπρόθεσμου καταλύτη, αναμένεται ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α να κινείται γύρω από τις 800 μονάδες, με τη στρατηγική του stock picking να κυριαρχεί. Συνολικά, στο βασικό σενάριο της χρηματιστηριακής, δηλ. αποκλείοντας ένα σενάριο σοβαρής διαταραχής που σχετίζεται με ένα νέο κύμα της πανδημίας, οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν μια ελκυστική μεσοπρόθεσμη προοπτική απόδοσης και συστήνει στους επενδυτές να αναζητήσουν διαφοροποιημένη έκθεση, καθώς δεν αναμένεται όλοι οι κλάδοι και οι εταιρείες να επουλωθούν, και σίγουρα δεν θα ανακάμψουν όλοι με τον ίδιο ρυθμό.

  Τα top picks

  Οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx για το 2021 περιλαμβάνουν τις εταιρείες που, κατά την άποψή της, προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό τομέα (Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Terna Energy), καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η ενεργειακή μετάβαση, η ανάπτυξη ΑΠΕ και η αναδιάρθρωση.

  Όπως πάντα, φέτος συμπεριλαμβάνει στις κορυφαίες επιλογές της δύο εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με μεγάλη ρευστότητα, καλά θεμελιώδη μεγέθη,  ισχυρές ταμειακές ροές και βιώσιμα μερίσματα (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ).

  Όσον αφορά τις τράπεζες, η κορυφαία της επιλογή για φέτος είναι η Εθνική Τράπεζα χάρη στα ισχυρά κεφάλαιο και την καλύτερη θέση ρευστότητας στους καλύτερους δείκτες κάλυψης στο σύνολο του κλάδου.

  Για την Εθνική δίνει τιμή-στόχο τα 3,40 ευρώ και περιθώριο ανόδου 65%, για τη Μυτιληναίος τα 14 ευρώ και περιθώριο ανόδου 16%, για τον ΟΠΑΠ τα 14,5 ευρώ και περιθώριο ανόδου 43%, για τον ΟΤΕ τα 16,5 ευρώ και βλέπει άνοδο 40%, για την Terna Energy τα 15,8 ευρώ με περιθώριο ανόδου 12% και για τη ΔΕΗ δίνει τιμή-στόχο τα 13 ευρώ με περιθώριο ανόδου 63% από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό. 

  '

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ