Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Φεβ-2021 11:16

  Euroxx: Περιθώριο για ράλι άνω του 70% στη ΔΕΗ – Το μεγάλο story αναδιάρθρωσης του Χ.Α

  ΔΕΗ Στάσσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Διατηρεί τη στάση "overweight" για τη μετοχή της ΔΕΗ η Euroxx,  προχωρώντας σε σημαντική αναβάθμιση της τιμής-στόχου στα 13 ευρώ, από 5,5 ευρώ πριν και βλέποντας περιθώριο ανόδου της τάξης του 73%. Όπως τονίζει, η ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα λίγα πραγματικά stories αναδιάρθρωσης που έχουν απομείνει στο Χ.Α.

  Οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ αποφέρουν ήδη καρπούς, όπως τονίζει η Euroxx, οδηγούμενες από i) τις αυξήσεις των τιμολογίων στο β’ εξάμηνο του 2019, ii) την κατάργηση των δημοπρασιών NOME, iii) τον πιο αποδοτικό συνδυασμό παραγωγής, iv) τη μείωση του κόστους πρώτων υλών και της Οριακής Τιμής του Συστήματος (SMP) (Πετρέλαιο / Φυσικό Αέριο / SMP κατά 33% / 42% και 35% στο εννεάμηνο), και τέλος v) τον περιορισμό των εξόδων προσωπικού (μείωση 9,5% σε ετήσια βάση στο εννεάμηνο). Ως αποτέλεσμα, η ΔΕΗ σημείωσε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη EBITDA ύψους 600 εκατ. ευρώ ετησίως στα 696 εκατ. ευρώ από μόλις 97 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2019. Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ εφάρμοσε με επιτυχία δύο τιτλοποιήσεις, λαμβάνοντας ήδη 150 εκατομμύρια ευρώ και αναμένοντας να αντλήσει άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2021.

  Πρόοδος στον Μετασχηματισμό

  Καθώς ο βασικός στρατηγικός στόχος παραμένει η υιοθέτηση ενός "πράσινου" επιχειρηματικού μοντέλου, η ΔΕΗ καταργεί τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις λιγνίτη νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και μετατοπίζει το μείγμα παραγωγής ενέργειας προς τις ΑΠΕ, επισημαίνει η χρηματιστηριακή. Σύμφωνα με το νέο επιχειρηματικό της σχέδιο, η ΔΕΗ επικεντρώνεται τώρα στην κερδοφορία (δηλαδή περιθώριο EBITDA 11% έως το 2023 από 2% το 2019) έναντι του μεριδίου αγοράς λιανικής (να μειωθεί στο 54% έως το 2023 από 72% το 2019), στοχεύοντας συνολικά το 2019-2023 σε αύξηση EBITDA ύψους 362 εκατ. ευρώ. Μετά τον προγραμματισμένο μετασχηματισμό, η Euroxx αναμένει ότι η ΔΕΗ θα εξελιχθεί σε έναν μικρότερο αλλά ισχυρότερο και πιο διαφοροποιημένο εγχώριο παίκτη, στο ίδιο επίπεδο με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και βιομηχανίες.

  Αναβαθμίσεις κερδοφορίας, βελτίωση ορατότητας

  Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως το ΕBITDA του 2020 θα αυξηθεί κατά 175% ετησίως σε 918 εκατ. ευρώ (αναβάθμιση κατά 9%, σε σχέση με το τελευταίο guidance της ΔΕΗ ύψους 900 εκατ. ευρώ), υποστηριζόμενο από τις προσαρμογές τιμολογίων στα τέλη του 2019, τον πιο αποδοτικό συνδυασμό παραγωγής και τη μείωση του κόστους προσωπικού. Έτσι, εκτιμά πως το φετινό EBITDA θα κινηθεί σταθεροποιητικά κυρίως λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής. Συνολικά, τοποθετεί τον μέσο ετησιοποιημένο ρυθμό αύξησης (GAGR) του EBITDΑ για το διάστημα 2019-2023 στο 36,3% (έναντι 33,2% προηγουμένως), με βελτιωμένη ορατότητα και παρά τη συνεχιζόμενη διάβρωση του μεριδίου αγοράς (σε 53% έως το 2024).

  Προφίλ Ισολογισμού / Ρευστότητας

  Η βελτιωμένη κερδοφορία και η βελτίωση στο μέτωπο των εισπρακτέων υποστηρίζουν δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών και απομόχλευση (το καθαρό χρέος /  EBITDA φαίνεται πλέον να πέφτει στο 3,5x το 2022 από 11,0x το 2019), ακόμη και μετά την επέκταση των επενδύσεων σε ΑΠΕ καθώς και στα δίκτυα και τη διανομή. Επιπλέον, η πιθανή πώληση (έως) 49% του ΔΕΔΔΗΕ, εκτός από τη συνολική αξία για τη ΔΕΗ, θα προσφέρει και μια ευπρόσδεκτη ώθηση ρευστότητας (και πιθανώς μεγάλα κέρδη κεφαλαίου) για τη χρηματοδότηση των αυξημένων αναγκών κεφαλαιουχικών δαπανών ύψους 3,4 δισ. ευρώ το 2020 -2023.

  Overweight, ράλι άνω του 70%

  Έτσι, η Euroxx αναβαθμίζει σημαντικά την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 13 ευρώ από 5,50 ευρώ πριν, βλέποντας περιθώριο ανόδου της τάξης του 73% από τα τρέχοντας επίπεδα στο ταμπλό.  Όπως εξηγεί, η σημαντική αύξηση της τιμής-στόχου οφείλεται στη χαμηλότερη υπόθεση για τον συντελεστή απόδοσης κεφαλαίου- WACC (τώρα στο 7,0% από 7,5%), στις αναβαθμίσεις κερδοφορίας (με αποτέλεσμα επίσης υψηλότερο περιθώριο EBIT) και την κατάργηση του προηγούμενου discount αποτίμησης "χαμηλής ορατότητας" 10% που σχετίζεται με τις αβεβαιότητες Covid-19 και την εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου.

  Από την άποψη της αξιολόγησης, ο δείκτης EV/ EBITDA της ΔΕΗ ο οποίος διαμορφώνεται στο 5,7x αντιστοιχεί σε (αδικαιολόγητο σύμφωνα με την Euroxx) discount ύψους 41% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου. Κατά την άποψή της, η ΔΕΗ είναι ένα από τα λίγα πραγματικά stories αναδιάρθρωσης που έχουν απομείνει στο Χ.Α., κάτι που φυσικά εξαρτάται από την επιτυχή εφαρμογή του νέου, επιθετικού αλλά πολλά υποσχόμενου επιχειρηματικού της σχεδίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ