Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Φεβ-2021 13:06

  Citi, Société Générale: To ESG αποτελεί το απόλυτο trade – 51+43 "πράσινες" μετοχές που θα "τρέξουν"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το ESG, δηλαδή τα Περιβαλλοντικά και Κοινωνικά κριτήρια καθώς και τα κριτήρια Διακυβέρνησης, γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό μέρος των επενδυτικών διαδικασιών. Τα κεφάλαια ESG προσελκύουν σημαντικές εισροές, με το 2020 να αποτελεί μία εξαιρετική χρονιά, ενώ η αρχή του 2021 δείχνει να επιβεβαιώνει όσους τόνισαν πριν μερικούς μήνες πως οι ESG επενδύσεις θα αποτελέσουν το νούμερο 1 trade για το 2021 και πως η στροφή προς τη βιωσιμότητα αποτελεί το game changer για τα χαρτοφυλάκια. Τόσο η Citigroup όσο και η Société Générale, καθώς και πληθώρα άλλων επενδυτικών οίκων, έχουν επισημάνει την ελκυστικότητα αυτών των assets δεδομένης και της αλλαγής και του ρυθμιστικού περιβάλλοντος αλλά και της νοοτροπίας εταιρειών και επενδυτών απέναντι στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Οι δύο οίκοι με νέες τους εκθέσεις προτείνουν 51+43 μετοχές που θα επιβραβεύσουν όσους επιλέξουν να υιοθετήσουν το μεγάλο trade του 2021, δηλαδή το ESG.

  ‘Όπως σημειώνει η Citi, δεδομένης της φυσικής τους στενής συσχέτισης με την ανάπτυξη, η επένδυση με βάση το ESG, σε ό,τι αφορά το χρηματιστηριακό περιβάλλον, μένει πίσω όταν η αξία υπερτερεί, όταν δηλαδή υπάρχει στροφή προς τα assets "αξίας". Για αντιστάθμιση έναντι περαιτέρω στροφής προς την αξία, η Citi εντοπίζει τις φθηνότερες μετοχές στο διεθνές περιβάλλον των αγορών, οι οποίες έχουν καλό σκορ με βάση το ESG. Έτσι, εντοπίζει τίτλους που συνδυάζουν και το "στοιχείο" ESG αλλά και ελκυστικότητα αποτιμήσεων. Όπως τονίζει οι κλάδοι των διαρκών καταναλωτικών αγαθών αλλά και ο χρηματοοικονομικός ξεχωρίζουν έντονα και παρουσιάζουν σημαντικά περιθώρια ανόδου. 

  Η Citi υπογραμμίζει τρεις παράγοντες της αυξανόμενης σημασίας του ESG για τους επενδυτές:

  1. Πλήρης ρυθμιστική αλλαγή: από τις "εθελοντικές" γνωστοποιήσεις πριν, γίνεται πλέον δεσμευτική νομοθεσία

  2. Θεμελιώδεις κοινωνικές αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, που ενισχύονται από την πανδημία και την κοινωνική αναταραχή που παρατηρήθηκε το 2020

  3. Οι παράγοντες ESG μπορούν να παρακολουθούνται αποτελεσματικότερα δεδομένης της βελτίωσης της τεχνολογίας και των δεδομένων

  Η ρυθμιστική στροφή προς το ESG αντικατοπτρίζεται και στις αυξανόμενες ροές προς τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που επικεντρώνονται στο ESG, σημειώνει η Citi. Αυτές οι εισροές είναι ιδιαίτερα έντονες στην Ευρώπη (+31 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2018) όπου τα μετοχικά funds σημείωσαν έντονες εκροές. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι η PWC υπολόγισε ότι τα κεφάλαια ΕSG στην Ευρώπη θα αυξήσουν το μερίδιό τους από 15% τώρα σε 41% έως το 2025, με τα συνολικά assets να αυξάνονται από 1,7 δισ. ευρώ σε 5,5 δισ. ευρώ. Και αυτό αποτελεί μόνο το βασικό σενάριο. Το αισιόδοξο σενάριό της προβλέπει ότι το ESG θα υπεραποδώσει των assets που δεν έχουν κριτήρια βιωσιμότητας, για τα επόμενα 5 χρόνια.

  Καθώς λοιπόν ένα asset ESG είναι συνήθως overweight στην ανάπτυξη, και καθώς η στροφή προς τις μετοχές "αξίας" των επενδυτών που σημειώθηκε από τα τέλη του 2020 είναι πιθανό να συνεχιστεί το 2021, η Citi προτείνει επενδύσεις σε πράσινες μετοχές ή μετοχές βιωσιμότητας οι οποίες έχουν και υψηλό σκορ με βάση τα κριτήρια ESG αλλά και ελκυστικές αποτιμήσεις. Αυτό, κατά την αμερικανική τράπεζα, αποτελεί το καλύτερο εργαλείο για τους επενδυτές που θέλουν να επωφεληθούν και από τα κέρδη που προσφέρει η υιοθέτηση του κριτηρίου της βιωσιμότητας στα χαρτοφυλάκιά τους αλλά και από το rotation που παρατηρείται στις αγορές. 

  Κατά τη Citi, οι ακόλουθες 51 μετοχές αποτελούν τα καλύτερα trades:

  νμ,ν


  Από την πλευρά της η Société Générale επικεντρώνεται στην Ευρώπη, και τονίζει πως η Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε αποτελεί ένα σημαντικό trade και μία μεγάλη ευκαιρία για τους επενδυτές. Το καλάθι των μετοχών ESG που έχει επιλέξει, έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 48% το 2020, υπεραποδίδοντας όλων των βασικών δεικτών, όπως ο STOXX 600 (-2%), ο MSCI Europe Growth (6%), και ακόμα και ο Nasdaq (45% ). 

  Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτικών προτάσεων της SocGen για το 2021. Όπως τονίζει, δεν αποτελεί μόνο μία φιλόδοξη πολιτική, αποτελεί επίσης μία συναρπαστική επενδυτική πρόταση. H παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν για την Πράσινη Συμφωνία πριν μερικούς μήνες, οδήγησε τη γαλλική τράπεζα στη δημιουργία ενός πράσινου καλαθιού μετοχών στην Ευρώπη, το SG European Green Deal Basket, το οποίο εκτιμά ότι αντανακλά τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Ε.Ε. Οι μετοχές αυτές έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: ανήκουν σε εταιρείες των κλάδων της καθαρής ενέργειας, της βιώσιμης κινητικότητας, των κατασκευών και της κυκλικής οικονομίας, δηλαδή αυτών που θα επωφεληθούν το περισσότερο από το deal της Ε.Ε.

  Το καλάθι των μέτοχών που έχει επιλέξει έχει ήδη σημειώσει άνοδο της τάξης του 5,4% από τις αρχές του έτους, ξεπερνώντας το STOXX 600 (2,2%) και έχει περισσότερα περιθώρια ανόδου στη συνέχεια για τους εξής λόγους: 

  1) Η Ευρώπη θα αρχίσει να εφαρμόζει την Πράσινη Συμφωνία, ενώ στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν θα αναλύσει την πολιτική της ενεργειακής μετάβασης στο επόμενο διάστημα, 2) οι προσδοκίες ανάπτυξης παραμένουν ισχυρές (τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή το 2022 θα κινηθούν 35% πάνω από αυτά του 2019) και 3) δεν υπάρχει καμία υπερβολή στο μέτωπο των αποτιμήσεων: το P/E στο ESG καλάθι διαμορφώνεται στο 26x, στα ίδια επίπεδα με αυτό του MSCI Growth Europe και 20% κάτω από αυτό του Nasdaq. 

  Τα 43 κορυφαία πράσινα trades της SocGen είναι τα εξής:

  ?>

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ