Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Φεβ-2021 14:27

  Το... Draghi effect παρασύρει σε ισχυρό ράλι και τα ελληνικά ομόλογα

  Το... Draghi effect παρασύρει σε ισχυρό ράλι και τα ελληνικά ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το… whatever it takes της Ιταλίας ώστε να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές και το Draghi effect, παρασύρει στο πάρτι των ιταλικών ομολόγων όλα τα ομόλογα της περιφέρειας, μαζί και τα ελληνικά, ωθώντας την Ελλάδα να δανειστεί για άλλη μία φορά με αρνητικά επιτόκια.

  Αν και οι προκλήσεις για την Ιταλία παραμένουν, καθώς είναι αβέβαιο ότι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας και πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δεδομένου ότι υπάρχουν αναφορές πως αν και το Δημοκρατικό Κόμμα θα τον στηρίξει ωστόσο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που είναι και το μεγαλύτερο στην ιταλική Βουλή, ίσως και να μην το κάνει, η κίνηση της Ρώμης δίχως αμφιβολία προκαλεί ευφορία στους επενδυτές. 

  Μετά από εβδομάδες πολιτικής αβεβαιότητας, οι αγορές χαιρετίζουν την προοπτική να αναλάβει τα ηνία της χώρας ο έμπιστος πρώην κεντρικός τραπεζίτης σε μια εποχή που η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με την πανδημία και τη χειρότερη ύφεση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

  Τα ιταλικά ομόλογα σημειώνουν σήμερα την καλύτερη ημερήσια επίδοσή τους από τον περασμένο Ιούνιο με τις αποδόσεις του 10ετούς να σημειώνουν βουτιά κατά 14% και στο 0,565%, μεταδίδοντας το ράλι και στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία παρά το γεγονός ότι διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αποτελούν τα πιο ελκυστικά στην ευρωζώνη λόγω των υψηλοτέρων αποδόσεων που προσφέρουν.

  Συγκεκριμένα η απόδοση στο ελληνικό 10ετές ομόλογο (λήξης 2030) διαμορφώνεται στο 0,61%, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 9% σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα, ενώ στο μηδέν πλησιάζει η απόδοση του 5ετούς, αγγίζοντας το 0,007% με βουτιά 56%. Παράλληλα, σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στη δημοπρασία εντόκων 13 εβδομάδων, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο -0,32%, ίσο με αυτό της προηγουμένης αντίστοιχης έκδοσης που αποτελεί και ιστορικό χαμηλό. 

  Ισχυρό ράλι σημειώνουν και τα ομόλογα σε Πορτογαλία και Ισπανία, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν κατά 29% και 10% αντίστοιχα, στο 0,038% και 0,108%.

  Η επιτυχία του Ντράγκι, και συνεπώς η βιωσιμότητα αυτού του ράλι, εξαρτάται από μια ευρεία συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για την ατζέντα της κυβέρνησης, όπως σημειώνει η ING. 

  Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η ΕΚΤ αναμένεται μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης να κρατήσει χαμηλές τις αποδόσεις στην ευρωπεριφέρεια και ίσως και να τις οδηγήσει ακόμα χαμηλότερα κατά τη διάρκεια του έτους αν οι χρηματοπιστωτικής συνθήκες επιδεινωθούν.

  Οι διεθνείς οίκοι μέσα από αναλύσεις τους χαιρετίζουν την απόφαση της Ρώμης η οποία οδηγεί τον Μάριο Ντράγκι στην προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης στη χώρα, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί καλό νέο όχι μόνο για την ίδια την Ιταλία αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης. 

  Όπως επισημαίνει η Citi, μία κυβέρνηση Ντράγκι θα έχει πολλαπλά θετικά για την Ιταλία, καθώς: (i) Οι κυβερνήσεις των τεχνοκρατών καλούνται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις. Λιγότερο περιορισμένοι από πολιτικά ζητήματα, έχουν ιστορικά αποδειχθεί καλύτεροι στην πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων. (ii) Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ντράγκι θα έδινε μια στροφή προς πιο κεντρικές, φιλελεύθερες θέσεις και θα ενίσχυε την επιρροή της Ιταλίας στην Ευρώπη - ένα κρίσιμο θέμα για τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές και οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας, (iii) Οι πιθανότητες της Ιταλίας να απορροφήσει ένα σημαντικό μερίδιο των κεφαλαίων ανάκαμψης της ΕΕ θα αυξηθούν, (iv) Το δεξιό εθνικιστικό κόμμα Λέγκα μπορεί επίσης να επιλέξει να υποστηρίξει μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ντράγκι - κάτι που είναι θετικό, κατά την άποψη της Citi, και τέλος (v) μια τεχνοκρατική κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι η μόνη επιλογή που απομένει για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

  Ωστόσο ο Ντράγκι αποτελεί κατά την αμερικανική τράπεζα και ένα πολύ καλό νέο για την Ευρώπη. Ως ηγέτης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ δημιουργεί επίσης μια ευκαιρία για μια συνεχή ώθηση για μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου της Ευρωζώνης. Με την αλλαγή της ηγεσίας της Γερμανίας αργότερα φέτος και τη Γαλλία να αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2022, υπάρχει ένα παράθυρο για δράση εάν η πιθανή προεδρία του Ντράγκι διαρκέσει αρκετά.

  Ο Μάριο Ντράγκι πιθανότατα θα οδηγήσει την Ιταλία στην έξοδο από την κρίση, σημειώνει από την πλευρά του ο Sebastien Galy στρατηγικός αναλυτής της Nordea Asset Management. Όπως αναφέρει, οι αγορές θεωρούν πως αυτή η απροσδόκητη τεχνοκρατική κυβέρνηση στη χώρα είναι μία πολύ καθησυχαστική εξέλιξη, και αυτό αποτυπώνεται στην πορεία των ομολόγων αλλά και στον δείκτη FTSE MIB. Η αντίδραση της αγοράς δείχνει ότι πιστεύει πως μια κυβέρνηση Ντράγκι μπορεί να κυβερνήσει για λίγο διάστημα και να πραγματοποιήσει ωστόσο σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Το πρώτο του έργο θα ήταν να διαθέσει τα 200 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Σε περίπτωση που αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Λέγκα, θα απαιτηθούν πρόωρες εκλογές και οι πιθανότητες είναι ακόμη μέτριες ότι αυτό θα συμβεί δεδομένης της  φύσης της ιταλικής πολιτικής.

  Έτσι, όπως σημειώνει, είναι επιφυλακτικά αισιόδοξος για την Ιταλία, καθώς ο… Super Mario είναι ένας game changer και μια πολύ σεβαστή προσωπικότητα. Ενώ στα αριστερά, το κίνημα των Αστέρων είναι ήδη εναντίον της κυβέρνησης, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) είναι ευθυγραμμισμένο με τον Ντράγκι, το ίδιο ισχύει και για το μικρό κόμμα του Ρέντσι. Στα δεξιά, η Forza Italia αναμένεται να συσπειρωθεί με τον Ντράγκι, ενώ το Brothers of Italy θα είναι στην αντιπολίτευση, κάτι που το φέρνει την επιλογή στα χέρια της Λέγκας που καιρό δηλώνει σκεπτικισμό για τον Ντράγκι. Ο Σαλβίνι δήλωσε ωστόσο ότι θα υποβάλει προτάσεις στην ατζέντα του Ντράγκι, με άλλα λόγια μπορούν να ελέγξουν τον… "θρόνο" σε κάποιο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο Galy "μας αρέσει πολύ ως εξέλιξη για την Ιταλία ο Μάριο Ντράγκι"…

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ