Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Ιαν-2021 12:48

  Με τα προ-πανδημίας επίπεδα φλερτάρουν οι τίτλοι Tier II των ελληνικών τραπεζών

  Με τα προ-πανδημίας επίπεδα φλερτάρουν οι τίτλοι Tier II των ελληνικών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σημαντική αποκλιμάκωση έχουν σημειώσει οι αποδόσεις των Tier 2 ομολόγων των ελληνικών συστημικών τραπεζών, και αντίστοιχο ισχυρό ράλι καταγράφουν οι τιμές τους, φλερτάροντας με τα προ πανδημίας επίπεδα και ανοίγοντας τον δρόμο για νέες εκδόσεις ανάλογα και με τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Οι Alpha Bank και Πειραιώς αναμένεται φέτος να τεστάρουν και πάλι τα "νερά" των αγορών, με την πρώτη να κάνει αυτό το βήμα μετά την ολοκλήρωση του Project Galaxy στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ η Πειραιώς εκτιμάται από αναλυτές πως θα προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση τόσο φέτος όσο και τα επόμενα δύο έτη. Σε γενικές γραμμές, οι κινήσεις τους θα πάρουν "σήμα" και από τις εξόδους του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, με την πρώτη να αναμένεται άμεσα και έως τις αρχές του Φεβρουαρίου, ενώ όπως έχει σημειώσει και ο ΟΔΔΗΧ στόχος είναι να γίνεται μία "έξοδος" κάθε τρίμηνο.

  Αν και το ράλι των ελληνικών τραπεζικών μετοχών του δίμηνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου έχει πατήσει φρένο με πιέσεις να κάνουν την επανεμφάνισή τους στον κλάδο μετά και τα κέρδη της τάξης του 125% από τις 30/10 όταν o τραπεζικός δείκτης ήταν στις 234 μονάδες, έως τις 4/1 όταν άγγιξε τις 526 μονάδες, οι τίτλοι Tier II οι οποίοι φυσικά επωφελήθηκαν από το ευνοϊκό αυτό κλίμα, έχουν καταφέρει να κρατήσουν τα "κεκτημένα" και να κινούνται σε επίπεδα που είχαν σημειωθεί πριν το μεγάλο sell-off που προκάλεσε από τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2020 το ξέσπασμα της πανδημίας.

  Έντεκα μήνες περίπου μετά από αυτό το σοκ, οι επενδυτές έχουν καλύτερη εικόνα για τις επιπτώσεις του, ενώ τα ενθαρρυντικά νέα στο μέτωπο των εμβολίων και η εκκίνηση της έστω και αργής εκστρατείας του εμβολιασμού, και το γεγονός ότι οι χώρες που έμειναν πίσω το 2020 λόγω του τουρισμού, θα βρεθούν μπροστά κατά την ανάκαμψή του, έχουν δώσει ένα σημαντικό φως στο τούνελ της αβεβαιότητας. Η σημαντική μείωση των κινδύνων που αποτιμούσε η αγορά πριν μήνες λόγω της πανδημίας, πιέζοντας σημαντικά τους τίτλους Tier II, λειαίνει πλέον το έδαφος για νέες εκδόσεις φέτος, όπως άλλωστε ανακοίνωσαν οι διοικήσεις τόσο της Τράπεζας Πειραιώς όσο και της Alpha Bank κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου του 2020.

  Πιο αναλυτικά, το Tier 2 της Alpha Bank που εκδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου με επιτόκιο 4,25%, διαπραγματεύεται στο 92,5% της ονομαστικής του αξίας, ενώ η απόδοσή του στην 5ετία διαμορφώνεται στο 5,98% και στην 10ετία 5%. Στα χαμηλά του, τον Μάρτιο, η τιμή διαμορφωνόταν στο 56,27% της ονομαστικής αξίας και η απόδοση (10ετία) κοντά στο 11%.

  To Tier 2 που εξέδωσε επίσης τον Φεβρουάριο η Τράπεζα Πειραιώς με επιτόκιο 5,5%, διαπραγματεύεται στο 77,65% της ονομαστικής του αξίας, ενώ η απόδοσή του στην 5ετία διαμορφώνεται στο 12,39% και στην 10ετία στο 8,89%. Στα χαμηλά έτους είχε φτάσει να διαπραγματεύεται στο 42,2% της ονομαστικής του αξίας ενώ η απόδοσή του (10ετία) είχε εκτοξευθεί άνω του 16%. Το Tier 2 της Πειραιώς που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2019 διαπραγματεύεται στο 91,2% της ονομαστικής του αξίας με απόδοση (10ετία) 11,02% έναντι 18% τον Μάρτιο και τιμή 62.

  Τέλος, σε ό,τι αφορά το Tier 2 της Εθνικής το οποίο εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2019 με επιτόκιο 8,25%, εμφανίζει την καλύτερη εικόνα στην αγορά καθώς διαπραγματεύεται στο 110,46% της ονομαστικής του αξίας, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 4,88% στην 5ετία και στο 6,47% στην 10ετία, όταν τον Μάρτιο είχε φτάσει το 13,6%.

  Όταν ξέσπασε η πανδημία υπήρχε η ανησυχία ότι λόγω και των υψηλών επιπέδων των NPEs οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, ενώ οι εκτιμήσεις ήθελαν και σημαντική αύξηση των προβλέψεων του κλάδου. Πλέον οι προσδοκίες έχουν αλλάξει, οι φόβοι για κεφαλαιακό έλλειμμα έχουν υποχωρήσει, υπάρχει περισσότερη ορατότητα για την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών και μέχρι στιγμής, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα αλλά και τις εκτιμήσεις των διοικήσεων, ο αρνητικός αντίκτυπος από την πανδημία φαίνεται πως είναι διαχειρίσιμος παρά την αναμενόμενη αύξηση των νέων NPEs που θα φέρει η λήξη στα μορατόρια. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το ύψος των νέων κόκκινων δανείων που θα αφήσει πίσω της η πανδημία τοποθετείται στα 8-10 δισ. ευρώ, ενώ το 34% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανήκει στην κατηγορία με σημαντική αύξηση πιστωτικού κινδύνου.  Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τα δάνεια σε μορατόρια φτάνουν τα 30 δισ. ευρώ. 

  Όπως σημείωσε η Wood, η ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να εκδώσουν περισσότερους τίτλους Tier II τοποθετείται στους θετικούς παράγοντες για τον κλάδο. Όπως εκτιμά, η Alpha Bank θα εκδώσει Tier II τίτλους 600 εκατ. ευρώ φέτος μετά την ολοκλήρωση του Galaxy, με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέση ώστε να προχωρήσει σε νέα συναλλαγή το 2022. Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, υπολογίζει ότι θα προχωρήσει σε έκδοση Tier II ύψους 100 εκατ. ευρώ φέτος, και σε άλλες δύο ίδιους ύψους το 2022 και το 2023.

  Η Wood επισημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν εκδώσει τίτλους Tier I έως σήμερα καθώς το κόστος παραμένει απαγορευτικό. Εάν ωστόσο οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν,  οι εκδόσεις Tier I τίτλων θα μπορούσαν να αυξήσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες κατά 150 μονάδες βάσης.  Ο οίκος εκτιμά ότι η Πειραιώς θα προχωρήσει το 2022 σε έκδοση Tier I ύψους 300 εκατ. ευρώ. 

  Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να σχεδιάζει να προχωρήσει σε έκδοση νέων τίτλων Τier ΙΙ. Η Eurobank έχει ήδη κεφάλαια Tier II ονομαστικής αξίας 950 εκατ. ευρώ καθώς αντικατέστησαν προηγούμενες προνομιούχες μετοχές παρόμοιου ποσού (η λήξη του Tier II είναι το 2028, με σταθερό ονομαστικό επιτόκιο 6,4%). Έτσι, δεν αναμένεται κάποια νέα κίνηση εκτός εάν η τράπεζα προχωρήσει σε έκδοση Tier II με χαμηλότερο κόστος για να αντικαταστήσει το τρέχοντα τίτλο. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ