Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Ιαν-2021 08:36

  A-Quant: Θα συνεχιστεί η διόρθωση;

  A-Quant: Θα συνεχιστεί η διόρθωση;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με ασταμάτητους ρυθμούς εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού σε Ευρώπη και Αμερική, έστω κι αν οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες. Οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί όμως στην προμήθεια των εμβολίων φαίνεται να έχουν αναστατώσει τις αγορές που αντιδρούν με ανησυχίες. Στις ΗΠΑ, φαίνεται να πρυτανεύει η λογική και η πολιτική σταθερότητα αποκαθίσταται σταδιακά, με το νέο πρόεδρο Joe Biden να ξεκινάει τη θητεία του αυτήν την εβδομάδα με τις αναμενόμενες δηλώσεις του να βρίσκονται στο επίκεντρο. 

  Τα επιτόκια του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου που σημείωσαν ένα μίνι ράλι, αγγίζοντας το 1.19%, υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες και βρίσκονται επί του παρόντος στο 1.09% ενώ ο Jerome Powell της FED, δήλωσε πως δεν υπάρχουν ακόμα σκέψεις για άνοδο των επιτοκίων. Με όλα αυτά, το αμερικανικό δολάριο εμφάνισε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του από τον περασμένο Οκτώβριο ενώ με σαφείς διορθωτικές τάσεις κινήθηκαν οι κυριότεροι δείκτες μετοχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ελαφρώς πτωτική εβδομάδα είχαν ο χρυσός και το πετρέλαιο και αξίζει τέλος να σημειωθεί η τεράστια μεταβλητότητα που εμφανίζουν τα κρυπτονομίσματα τις τελευταίες εβδομάδες παρά τα σημαντικά τους κέρδη.

  Η τρέχουσα εβδομάδα ξεκινάει με αργία στις ΗΠΑ (Ημέρα του Martin Luther King) αλλά τις υπόλοιπες ημέρες υπάρχουν σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις και συμβάντα, όπως το Eurogroup, τα επιτόκια σε Ευρωζώνη, Κίνα, Καναδά και Ιαπωνία και οι δείκτες PMI σε ΗΠΑ/Ηνωμένο Βασίλειο/Γερμανία/Ευρωζώνη.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Με σημαντική πτώση έκλεισε την εβδομάδα το EURUSD, ανοίγοντας στο 1.2216 και κλείνοντας στο 1.2075. Τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ προς το τέλος της εβδομάδας ήταν κατώτερα του αναμενομένου αλλά ο βασικότερος παράγοντας που κυριάρχησε ήταν η μη διάθεση για ρίσκο (λόγω του COVID-19) που έσπρωξε τους επενδυτές σε ασφαλέστερες επιλογές όπως το δολάριο. Για την ισοτιμία αρχίζει και γίνεται ορατό και πάλι το ορόσημο του 1.20, μια πιθανή διάσπαση του οποίου θα βάλει το EURUSD σε καθοδική τάση. Αντιθέτως, τιμή πάνω από το 1.2230 θα σημάνει επαναφορά στην ανοδική τάση που κυριαρχεί στην ισοτιμία από τις αρχές Νοεμβρίου. Πέραν του COVID-19, των δηλώσεων Biden στις ΗΠΑ και του Eurogroup της Δευτέρας, υπάρχουν σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεταβλητότητα όπως το οικονομικό κλίμα σε Ευρωζώνη – Γερμανία και φυσικά η συνεδρίαση της ECB την Πέμπτη για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Με μικρή άνοδο έκλεισε την εβδομάδα που μας πέρασε το GBPUSD, έχοντας άνοιγμα στο 1.3560 και κλείσιμο στο 1.3585. Η εποχή του Ηνωμένου Βασιλείου έξω από την Ε.Ε. έχει ήδη ξεκινήσει αλλά αυτήν την στιγμή στη χώρα κυριαρχεί το θέμα του COVID-19, με τα επίπεδα ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους αλλά και με συνεχείς περιορισμούς που τίθενται από την κυβέρνηση. Η περιοχή του 1.37, λειτούργησε ως ισχυρή αντίσταση για την ισοτιμία αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει επαναπροσέγγιση προς έναν πιθανό δρόμο προς το 1.40, που πολλοί αναλυτές βλέπουν. Σε περίπτωση πάντως καθοδικής διάσπασης του 1.3450, οι πιθανότητες για μεγαλύτερη διόρθωση αυξάνονται σημαντικά.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Μια εβδομάδα χαμηλής σχετικά μεταβλητότητας και αναποφασιστικότητας είδαμε για το USDJPY, που άνοιξε και έκλεισε γύρω από το 103.85 – 103.90. Το αμερικανικό δεκαετές ομόλογο έπεσε από τα υψηλά του 1.19%, στο 1.09%, μη επιτρέποντας την παγίωση της ισοτιμίας πάνω από το 104 και αντισταθμίζοντας τη δύναμη του δολαρίου. Από το καλοκαίρι η ισοτιμία κινείται καθοδικά, με διαλείμματα πλάγιας τάσης και δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να στοιχειοθετούν ανοδική αντίδραση.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Έντονα πτωτική η προηγούμενη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε και έκλεισε στο 126.84 και έκλεισε στο 125.43. Η μη διάθεση για ρίσκο, ευνοεί τις ασφαλείς επιλογές όπως το ιαπωνικό νόμισμα και τυχόν καθοδική διάσπαση του 125, θα απομακρύνει την ισοτιμία από την ανοδική δυναμική που έχει αναπτύξει εδώ και μερικούς μήνες. Χρειάζεται παγίωση τιμών πάνω από το 125.70 για να υπάρξουν καλές πιθανότητες ανάκτησης του 127 και πάλι.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Σαφώς καθοδική η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.9012 και έκλεισε στο 0.8885. Η ισοτιμία "βρήκε" πάνω στην ισχυρή στήριξη του 0.8860 και έστω και προσωρινά, είδαμε μια ανάσχεση της πτωτικής της πορείας. Αν διασπαστεί τελικά αυτή η στήριξη τότε ίσως δούμε σύντομα τιμές κοντά στο 0.85 αφού μακροπρόθεσμα η στερλίνα φαντάζει δυνατή.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ελαφρώς ανοδικά αντέδρασε το USDCAD την εβδομάδα που έκλεισε, ανοίγοντας στο 1.27 και κλείνοντας στο 1.2737. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε ενώ και η πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου αποδυνάμωσε κάπως το καναδικό δολάριο. Η ισοτιμία αντιδρά ανοδικά και την τρέχουσα εβδομάδα, προσεγγίζοντας την περιοχή του 1.28 και τιμές πάνω από το 1.2835 και ακόμα περισσότερο πάνω από το 1.2955 στοιχειοθετούν εντονότερη ανοδική αντίδραση. Το 1.2630 από την καθοδική πλευρά, συνιστά μια πολύ ισχυρή στήριξη η οποία αν διασπαστεί, ανοίγει το δρόμο για το 1.25.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ήταν η 2η κατά σειρά ανοδική εβδομάδα για το USDCHF που άνοιξε στο 0.8854 και έκλεισε στο 0.8913. Η ισοτιμία δείχνει να ξεφεύγει από τα πολυετή χαμηλά του 0.8758, αρχίζοντας να χτίζει επίπεδα προς το ορόσημο του 0.90. 

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Διορθωτικά κινήθηκε το AUDUSD μετά από ένα ράλι ανόδου πολλών εβδομάδων, ανοίγοντας στο 0.7753 και κλείνοντας στο 0.7703. Το αμερικανικό νόμισμα παρουσίασε σαφή ενίσχυση, σε αντίθεση με το δολάριο Αυστραλίας που πιέστηκε εν μέσω της πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, ανακοινώθηκε το ΑΕΠ της Κίνας, το οποίο σε ετήσιο επίπεδο ανέβηκε κατά 6.5%, υπερβαίνοντας ακόμα και τα επίπεδα της προ COVID-19 εποχής. Αν δούμε παγιωμένες τιμές κάτω από το 0.7650, θα ενισχυθούν οι πιθανότητες περαιτέρω διόρθωσης αλλά η ανοδική τάση δεν έχει προς το παρόν αλλοιωθεί, με την αντίσταση του 0.7820 να είναι πρόκληση για τους αγοραστές.

  SP500

  Καθαρά διορθωτική η περασμένη εβδομάδα για τον αμερικανικό δείκτη SP500, που έκλεισε στις 3,746 μονάδες, έχοντας απώλειες 2% περίπου. Υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες και ανησυχίες από τις αγορές για τις επικείμενες δηλώσεις του νέου προέδρου Joe Biden ενώ αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της Janet Yellen (που θα είναι μάλλον η νέα ισχυρή γυναίκα της αμερικανικής οικονομίας) ότι ο στόχος δεν είναι το αδύναμο δολάριο. Μια τέτοια διόρθωση του δείκτη είναι αναμενόμενη, ειδικότερα όταν πρόσφατα κινήθηκε σε νέα επίπεδα ρεκόρ και προς το παρόν η ανοδική τάση δεν έχει διαταραχθεί. Κάτω από τις 3,650 θα υπάρξει έντονη ανησυχία για κάτι τέτοιο ενώ πάνω τιμές πάνω από τις 3,800 μονάδες θα επαναφέρουν τα χαμόγελα στους αγοραστές.

  DAX30

  Πτωτική η περασμένη εβδομάδα για τον γερμανικό δείκτη DAX30 ο οποίος έκλεισε στις 13,750 μονάδες και απώλειες 2.3% περίπου. Ο δείκτης δεν μπόρεσε να παγιωθεί πάνω από τα πολύμηνα υψηλά των 13,790 μονάδων και όσο βρίσκεται κάτω από αυτά, η μεγαλύτερη διόρθωση καραδοκεί. Πάνω από τις 13,790 μονάδες υπάρχει χώρος ακόμα και για τις 14,000 μονάδες.

  FTSE100

  Πτωτική η προηγούμενη εβδομάδα για τον βρετανικό δείκτη FTSE100, του οποίου το κλείσιμο ήταν στις 6,675 μονάδες και οι απώλειες 2.7% περίπου. Ήταν απλά μια τεχνική αντίδραση στην τεράστια άνοδο που είχε προηγηθεί; Ήταν μια καλά παγιωμένη πολιτική των επενδυτών; Οι 6,630 μονάδες είναι κομβικής σημασίας για την περαιτέρω βύθιση του δείκτη ενώ 6,765 μονάδες είναι ίσως το κλειδί της επανόδου στον ανοδικό του κανάλι.

  Χρυσός

  Συνεχίστηκε η πτωτική πορεία του χρυσού για 2η συνεχή εβδομάδα αφού το κλείσιμο της Παρασκευής ήταν στα $1,828 και οι απώλειες ξεπέρασαν το 1%. Το ισχυρό δολάριο ασφαλώς και έπαιξε σημαντικό ρόλο, υπερνικώντας ακόμα και τη μη διάθεση για ρίσκο των περισσοτέρων επενδυτών λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης του COVID-19, που θα ευνοούσε σαφώς τον χρυσό. Τα $1,770 αποτελούν τον διακαή πόθο των πωλητών αφού είναι μια ισχυρή πολύμηνη στήριξη ενώ για την αναθάρρηση των αγοραστών, απαιτείται επανάκτηση των επιπέδων των $1,865 και πάνω. 

  Πετρέλαιο

  Ελαφρώς διορθωτική η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο αφού τα futures του επομένου μήνα έκλεισαν στα $52.09, σημειώνοντας απώλειες λίγο πάνω από 1%. Το δολάριο ΗΠΑ στο οποίο αποτιμάται το πετρέλαιο, ενισχύθηκε σημαντικά και η περαιτέρω ενίσχυση ή αποδυνάμωσή του θα έχει καθοριστικό ρόλο στις τιμές του πετρελαίου το προσεχές διάστημα. Οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ και της Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παραγωγής φαίνεται να έχουν απορροφηθεί ήδη από τις αγορές και με δεδομένη τη μειωμένη ζήτηση αφού δε φαίνεται ακόμη άρση των περιορισμών των μετακινήσεων λόγω της πανδημίας, μάλλον το πετρέλαιο μπορεί να οδεύσει προς τα $50.

  Bitcoin

  Η εβδομάδα που μόλις έκλεισε ήταν εβδομάδα πολύ μεγάλης μεταβλητότητας για το Bitcoin καθώς και έντονης διόρθωσης. Το κλείσιμο ήταν στα $35,819 και οι απώλειες ξεπέρασαν το 6%. Μέσα στην εβδομάδα πάντως είδαμε τιμές που άγγιξαν τα $30,000 το οποίο σημαίνει εβδομαδιαία μεταβλητότητα πάνω από 20%! Η τάση πάντως παραμένει ανοδική αφού βάσει των τελευταίων στοιχείων, ο αριθμός των μεγάλων επενδυτών οι οποίοι κατέχουν πάνω από 1,000 Bitcoins έχει αυξηθεί σημαντικά τελευταία, δείγμα της εμπιστοσύνης τους σε αυτές τις αγορές. Επίσης το αναμενόμενο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στις ΗΠΑ που θα πληθωρίσει το συμβατικό χρήμα, ενισχύει το Bitcoin. Από την άλλη, αυτή η τεράστια μεταβλητότητα δημιουργεί θέματα διαχείρισης ρίσκου αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις της Lagarde ότι πιθανόν να χρειαστεί ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα, εμπεριέχουν κι αυτές δείκτη ανησυχίας. Η τάση παραμένει ανοδική αλλά αυτή η μεταβλητότητα κάνει τις εξελίξεις απρόβλεπτες.

   

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

   

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

  H a - Quant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ