Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Ιαν-2021 08:10

  EBury: Βλέπει ισχυρό rebound της Ευρωζώνης το 2021 -ποια νομίσματα επιλέγει

  EBury: Βλέπει ισχυρό rebound της Ευρωζώνης το 2021 -ποια νομίσματα επιλέγει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με αισιοδοξία για την οικονομία της Ευρωζώνης "ατενίζει" το 2021 η Ebury, προβλέποντας ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας χάρη στα εκτεταμένα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης που τέθηκαν σε εφαρμογή. Για την αμερικανική οικονομία αντίθετα, προβλέπει ότι θα υπο-αποδώσει έναντι άλλων μεγάλων οικονομιών το επόμενο έτος.

  Δια χειρός ΕΚΤ

  Στην έκθεσή του ο οίκος εκτιμά ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνει ιδιαίτερα διευκολυντική, με το πρόγραμμα PEPP να στηρίζει τις κυβερνητικές πολιτικές προστασίας της απασχόλησης αλλά και τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων. Αυτά θα συνδυαστούν με τα κονδύλια από το πακέτο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ που αναμένεται να διατεθούν τον Ιούνιο. 

  Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της κρίσης η ΕΚΤ ενίσχυσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 120 δισ. δολάρια, ενώ θέσπισε το πρόγραμμα PEPP για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας το οποίο επέκτεινε ξανά τον Δεκέμβριο κατά επιπλέον 500 δισ. δολάρια στα 1,85 τρισ. δολάρια. Ο οίκος σχολιάζεις πως η ΕΚΤ δείχνει επίσης ανήσυχη για την ισχύ του ευρώ, κάτι που μπορεί να βάλει "ταβάνι" στα κέρδη του νομίσματος το επόμενο έτος.

  Η EBury εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξη για την οικονομία των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε μικρή έμφαση στη στήριξη της απασχόλησης στη διάρκεια της κρίσης. Τα επιπλέον επιδόματα ανεργίας που χορηγεί η κυβέρνηση λήγουν τον Ιούλιο. Ο οίκος αναγνωρίζει, ωστόσο, την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται ραγδαία από το υψηλό του (6,7% τον Νοέμβριο, από 14,7% τον Απρίλιο).

  Σχολιάζοντας την εκλογή Biden, η EBury παρατηρεί πως ενίσχυση τη διάθεση ανάληψης ρίσκου στις αγορές ανοίγοντας τον δρόμο για ένα πιο αδύναμο καθεστώς προστατευτισμού σε σχέση με αυτό του Trump.

  Ισχυρό rebound των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών

  Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών κατέγραψαν έντονες ρευστοποιήσεις στην εκκίνηση της πανδημίας, αν και τα περισσότερα έχουν ανακτήσει μέρος ή το σύνολο των απωλειών. 

  Σύμφωνα με την EBury, την καλύτερη επίδοση κατέγραψαν

  - τα νομίσματα της Ασίας, όπου ο βαθμός εξάπλωσης του ιού είναι μικρότερος
  -τα νομίσματα που ελέγχονται στενά από την κεντρική τράπεζα της χώρας
  -τα νομίσματα με τα ισχυρότερα μακροοικονομικά θεμελιώδη
  -και αυτά που θεωρούνται ως επενδύσεις χαμηλότερου ρίσκου σε σχέση με άλλα αναδυόμενων αγορών

  Ο οίκος είναι αισιόδοξος για την πορεία των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών το 2021, αναμένοντας ότι τα περισσότερα θα παραμείνουν σταθερά ή θα σημειώσουν κέρδη έναντι του αμερικανικού δολαρίου το 2021. 

  Τα νομίσματα αυτά αναμένεται να επωφεληθούν από τη διευκολυντική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών αλλά και τη βελτίωση της επενδυτικής διάθεσης για ανάληψη ρίσκου χάρη στα εμβόλια αλλά και την αναμενόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας όταν αρχίσουν να αίρονται οι περιορισμοί.

  foragores

  Αλλά τι θα επηρεάσει την απόδοση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών το 2021; Σύμφωνα με την ΕBury, παράγοντες που θα επηρεάσουν την απόδοση των νομισμάτων θα είναι η ικανότητα των αρχών να συγκρατήσουν την εξάπλωση του ιού, η σφοδρότητα και έκταση των περιοριστικών μέτρων, το χρονοδιάγραμμα των μαζικών εμβολιασμών, ο βαθμός δημοσιονομικής και νομισματικής αντίδρασης αλλά και κρίσιμα μακροοικονομικά θεμελιώδη όπως τα συναλλαγματικά αποθέματα, το εξωτερικό χρέος, αλλά και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ