Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Δεκ-2020 11:34

  Capital Economics: Δεν... μεταλλάχθηκαν οι ισχυρές προοπτικές των αγορών - Νέο ράλι προσεχώς

  Capital Economics: Δεν... μεταλλάχθηκαν οι ισχυρές προοπτικές των αγορών - Νέο ράλι προσεχώς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το χθεσινό sell-off δεν μεταλλάσσει τις πολύ καλές προοπτικές για τις αγορές, αντίθετα αποτελεί ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις στο ράλι που θα συνεχιστεί, εκτιμά η Capital Economics σε νέο της report, τονίζοντας πως ακόμη τα risk assets δεν έχουν αποτιμήσει πλήρως την επιστροφή στην κανονικότητα που θα βιώσουμε το 2021.

  Σχολιάζοντας τις χθεσινές κινήσεις στις αγορές, επισημαίνει πως οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ υποχωρήσαν κατά 1-3% εν μέσω νέων ανησυχιών σχετικά με τον COVID-19. Οι κλάδοι που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ευάλωτοι στην πανδημία όπως τα ταξίδια, οι υπηρεσίες διαμονής και η ενέργεια, σημείωσαν για μία ακόμη φορά τις χειρότερες επιδόσεις. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος είχε φτάσει σε πολυετή χαμηλά την προηγούμενη εβδομάδα, ενισχύθηκε. Το αμερικανικό δολάριο σημείωσε άνοδο ειδικά έναντι των νομισμάτων που ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο, όπως το νοτιοαφρικανικό ράντ, το δολάριο Αυστραλίας και η στερλίνα η οποία έχει επίσης πληγεί από μια περαιτέρω καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. 

  Τα παραπάνω, όπως τονίζει, αντικατοπτρίζουν αυτό που συνέβη κατά τα προηγούμενα sell-offs τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο, όταν οι ανησυχίες σχετικά με την νέα εξάπλωση του κορονοϊού έκαναν τους επενδυτές να τραπούν σε φυγή από το ρίσκο.

  Αν και αυτές οι κινήσεις σήμερα σταμάτησαν ή και αντιστράφηκαν, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος οι παγκόσμιες μετοχές και τα πιο ευάλωτα νομίσματα να δυσκολευτούν να σημειώσουν κέρδη στο επόμενο διάστημα, εάν οι ειδήσεις για την πανδημία συνεχίσουν να επιδεινώνονται. Έτσι και αλλιώς, αυτά τα risk assets έχουν ανακάμψει σημαντικά το τελευταίο διάστημα και από τότε που είχαμε τα πρώτα θετικά νέα σχετικά με τις δοκιμές εμβολίων στις αρχές Νοεμβρίου. Και η εμφάνιση ενός νέου στελέχους του ιού υπογραμμίζει ότι οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάκαμψη εξακολουθούν να είναι σημαντικοί, παρά την πρόοδο στον εμβολιασμό. 

  Πράγματι, σημειώνει η Capital Economics, είναι πιθανό περισσότεροι άνθρωποι να πρέπει να εμβολιαστούν πριν αρθούν οι περιορισμοί στη δραστηριότητα εάν ο ιός εξαπλωθεί ταχύτερα,  ή ότι, παρόλο που αυτή η μετάλλαξη δεν φαίνεται να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, μία άλλη στο εγγύς μέλλον μπορεί να το κάνει.

  Ωστόσο, η Capital Economics δεν αλλάζει τη θετική της άποψη για τις αγορές και επιμένει ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και επιτρέπουν στην οικονομική δραστηριότητα να επιστρέψει στην κανονικότητα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες αγορές. Αυτό δεν φαίνεται να έχει αποτιμηθεί πλήρως στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Για παράδειγμα, τονίζει ο οίκος, παρόλο που περιορίστηκαν πρόσφατα, οι αποκλίσεις των αποδόσεων μεταξύ των assets που ήταν οι μεγαλύτεροι νικητές και οι μεγαλύτεροι χαμένοι της πανδημίας εξακολουθούν να είναι μεγάλες.

  Συνεπώς, καταλήγει η Capital Economics, "εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η περαιτέρω ενίσχυση της διάθεσης των επενδυτών για ρίσκο καθώς οι οικονομίες θα ανοίξουν ξανά, θα οδηγήσει σε περαιτέρω ράλι στις αγορές ενώ το δολάριο θα εξασθενίσει περαιτέρω το 2021".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ