Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Δεκ-2020 16:06

  Eurobank Equities: Σημαντική αύξηση των τιμών-στόχων των ελληνικών τραπεζών - Ελκυστικές αποτιμήσεις, "ισχυρό" το 2021

  Eurobank Equities: Σημαντική αύξηση των τιμών-στόχων των ελληνικών τραπεζών - Ελκυστικές αποτιμήσεις, "ισχυρό" το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η ορατότητα αποκαθίσταται σταδιακά στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, όπως σημειώνει η Eurobank Equities και έτσι διατηρεί την εποικοδομητική της στάση, ενώ αυξάνει σημαντικά τις τιμές-στόχους που έδινε.

  Σε προηγούμενες εκθέσεις της είχε υποστηρίξει ότι η έλλειψη ορατότητας ήταν ο βασικός λόγος για τις χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας πως προς το τέλος του έτους ήταν πιθανό να υπάρξει περισσότερο "φως" γύρω από τις προοπτικές τους. 

  Το πρόσφατο ράλι των ελληνικών τραπεζών (κέρδη άνω του 120% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου) επιβεβαιώνει την άποψή της. Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια, τα θετικά νέα στο μέτωπο των εμβολίων αυξάνουν την αισιοδοξία για επιστροφή στην κανονικότητα νωρίτερα παρά αργότερα, ενώ αποκαθίσταται σταδιακά η πολύ αναγκαία ορατότητα. Επιπλέον, η Ελλάδα αναμένεται να είναι βασικός δικαιούχος της διανομής εμβολίων στην ΕΕ, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα ενισχύσει περαιτέρω τις οικονομικές προοπτικές. 

  Ανθεκτικότητα 

  Η λειτουργική απόδοση των ελληνικών τραπεζών αποδείχθηκε ανθεκτική στο εννεάμηνο, παρά το δυσμενές σκηνικό. Τα κέρδη προ προβλέψεων σημείωσαν άνοδο 5% λόγω των βασικών εσόδων και των χαμηλότερων λειτουργικών δαπανών. Όπως αναμενόταν, το κόστος κινδύνου παρέμεινε αυξημένο (στις 200 μ.β), αλλά η κερδοφορία ήταν σχετικά καλή, ενισχυμένη από τα κέρδη συναλλαγών που σχετίζονται με τα ελληνικά ομόλογα.

  Εντατικοποίηση της μείωσης των NPEs

  Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι οι προσπάθειες για την εκκαθάριση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών και την ανάκαμψη της κερδοφορίας, θα εντατικοποιηθούν περαιτέρω το 2021. Οι τιτλοποιήσεις NPE θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο οδηγώντας σε σημαντική μείωση των κινδύνων στους ισολογισμούς, αλλά και σε χαμηλότερα έσοδα και ένα κεφαλαιακό χτύπημα, το οποίο ωστόσο θα παραμείνει άνετα πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις. Οι ελληνικές τράπεζες σκοπεύουν να "ξεφορτωθούν" όπως σημειώνει, NPEs ύψους 24 δισ. ευρώ (40% του συνόλου) τους επόμενους 6 μήνες, ενώ πιθανότατα αυτό το νούμερο θα κινηθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.
   
  Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως τα νέα NPEs λόγω πανδημίας θα είναι χαμηλότερα από ό,τι προέβλεπε προηγουμένως (30% αυτών που έχουν τεθεί σε μορατόριουμ χρέους έναντι άνω του 50% πριν), ενώ επίσης εκτιμά πως τα βασικά έσοδα θα είναι υψηλότερα και οι λειτουργικές δαπάνες χαμηλότερες. Αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα προ προβλέψεων έσοδα κατά 5% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2020-22 λόγω των υψηλότερων εσόδων (κατά 2%), ενώ οι προβλέψεις για τα καθαρά έσοδα αυξάνονται κατά 11% Σε αυτή τη βάση, αναμένει ότι η κερδοφορία των ελληνικών τράπεζων θα ανακάμψει ταχύτερα από ό,τι είχε προβλέψει προηγουμένως, αν και θα περιοριστεί σχετικά έως το 2022, δηλαδή με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να κινείται σε μονοψήφια ποσοστά, δεδομένης της ανάγκης για καθαρισμό του ισολογισμού.

  Ελκυστικές αποτιμήσεις, αύξηση των τιμών-στόχων
   

  Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις, οι ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει, διαπραγματεύονται σήμερα με εκτιμώμενο P/TBV για το 2021 στο 0,27x, με discount 50% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αν και αυτό μπορεί να μην φαίνεται πολύ ελκυστικό με την πρώτη ματιά, δεδομένων των βαθύτερων discounts ιστορικά, η Eurobank Equities πιστεύει ότι το παρελθόν μπορεί να μην είναι ενδεικτικό του μέλλοντος. Αναμένει μια σταδιακή σύγκλιση των αποτιμήσεων καθώς οι τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειες εκκαθάρισης τα επόμενα 1-2 χρόνια, υποστηριζόμενες από τις οικονομικές τάσεις και την κρατική στήριξη.

  Έτσι προχωρά σε σημαντική αύξηση των τιμών-στόχων των ελληνικών τραπεζών, συστήνοντας "αγορά" σε Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα και δίνοντας σύσταση hold στην τράπεζα Πειραιώς.

  Για την Εθνική Τράπεζα δίνει τιμή-στόχο τα 2,73 ευρώ από 1,92 ευρώ πριν, στην Alpha τα 1,25 ευρώ από 0,88 ευρώ πριν και  στην Πειραιώς τα 1,24 ευρώ (δεν την κάλυπτε πριν).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ