Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Δεκ-2020 13:26

  Eurobank Equities: Έρχεται περαιτέρω ισχυρό ράλι στη ΔΕΗ, σημαντική ευκαιρία για τους επενδυτές

  Eurobank Equities: Έρχεται περαιτέρω ισχυρό ράλι στη ΔΕΗ, σημαντική ευκαιρία για τους επενδυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Με σύσταση "buy" και τιμή-στόχο τα 10 ευρώ, βλέποντας ισχυρό ράλι άνω του 40%, ξεκινά η Eurobank Equities την κάλυψη για τη ΔΕΗ, προσθέτοντας τη μετοχή στη λίστα με τις κορυφαίες της επιλογές. Η χρηματιστηριακή τονίζει πως η ΔΕΗ έχει υποστεί ολικό μετασχηματισμό και πως έρχονται πολλά περισσότερα το επόμενο διάστημα.

  Η ιστορία της αναδιάρθρωσης του ομίλου, όπως σημειώνει, βασίζεται σε εμπειρία του παρελθόντος τόσο από τον ενεργειακό τομέα της ΕΕ όσο και από τον χώρο των ελληνικών εταιρειών, με το προσαρμοσμένο EBITDA της ΔΕΗ να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε ετήσια βάση το 2020 λόγω ρυθμιστικών τροποποιήσεων, ιδίων δράσεων και ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος κόστους.

  Το πιο σημαντικό, τονίζει η Eurobank Equities, είναι πως μια δεύτερη φάση μετασχηματισμού πρόκειται να ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα, με περαιτέρω αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου και ενίσχυση του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Ως εκ τούτου, η "ικανότητα" του προσαρμοσμένου EBITDA της ΔΕΗ φαίνεται να έχει προσαρμοστεί άνω των 0,9 δισ. ευρώ, ένα επίπεδο που θεωρείται εφικτό το 2021, παρά τα υψηλότερα κόστη παραγωγής. Με την περαιτέρω εξοικονόμηση κόστους να ξεκινά και με τη συμβατική μονάδα παραγωγής να αλλάζει σελίδα, το EBITDA της ΔΕΗ αναμένεται να διατηρηθεί σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ το 2022-23, κάτι που μεταφράζεται σε CAGR 7% στην επόμενη τριετία.

  Ιστορικά, οι ανησυχίες των επενδυτών για τη ΔΕΗ επικεντρώθηκαν στον ισολογισμό, στις ταμειακές ροές και στη ρευστότητα, σημειώνει η Eurobank Equities. Ο μετασχηματισμός του 2019-2020 είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση των μεγεθών της, με το καθαρό χρέος να υποχωρεί στα 3,4 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2020 από 3,7 δισ. ευρώ το 2018. Προβλέποντας την υγιή δημιουργία ταμειακών ροών, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως η ΔΕΗ θα μπορεί να χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από ιδίους πόρους κατά επόμενη τριετία, με το καθαρό χρέος να διαφοροποιείται ελάχιστα παρά τον καθαρό προϋπολογισμό  επενδύσεων άνω των 3 δισ. ευρώ.

  Οι εξελίξεις σχετικά με τον ΔΕΔΔΗΕ (η πώληση του 49% του φορέα βρίσκεται σε εξέλιξη) αποτελούν έναν πρόσθετο βραχυπρόθεσμο καταλύτη για την ΔΕΗ, όπως επισημαίνεται, που θα μπορούσε να προσθέσει περαιτέρω αξία και να οδηγήσει σε πρόσθετη απομόχλευση.

  Όσον αφορά την αποτίμηση, οι μετοχές της ΔΕΗ διαπραγματεύονται με discount άνω του 35% έναντι των εταιρειών του κλάδου στην Ε.Ε και έτσι η ΔΕΗ εξακολουθεί να αποτελεί ένα καλό σημείο εισόδου για τους επενδυτές κατά την άποψη της Eurobank Equities, παρά το ράλι 68% που έχει σημειωθεί από τις αρχές του έτους. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ