Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Δεκ-2020 15:19

  Alpha Finance: Έρχεται περαιτέρω ισχυρό ράλι στις ελληνικές τράπεζες

  Alpha Finance: Έρχεται περαιτέρω ισχυρό ράλι στις ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ιδιαίτερα θετική εμφανίζεται η Alpha Finance για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς όπως σημειώνει επιστρέφουν στην οδό της ομαλοποίησης την οποία και διέκοψε η πανδημία, ενώ βλέπει ισχυρό ράλι στις μετοχές τους το επόμενο διάστημα.

  Όπως επισημαίνει, μετά από σημαντική πίεση, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν σημειώσει το τελευταίο διάστημα ισχυρά κέρδη λόγω της αντίληψης που πλέον κυριαρχεί στην αγοράς ότι "τα χειρότερα είναι πλέον πίσω", της ροής θετικών ειδήσεων γύρω από τα εμβόλια, της πεποίθησης ότι οποιοσδήποτε σχηματισμός νέων NPEs πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμος καθώς και των ροών που απολαμβάνουν οι αναδυόμενες αγορές, στις οποίες και ανήκει το Χ.Α.

  Η δημοσιονομική υποστήριξη, η ρυθμιστική ευελιξία και η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη αναμένεται, σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, να παρέχουν τα στοιχεία για την επιτάχυνση της μείωσης των αποθεμάτων NPEs των ελληνικών τραπεζών, χρησιμοποιώντας έτσι τα κεφαλαιακά "μαξιλάρια" χωρίς να υπάρξει εκτροχιασμός της προόδου που έχει σημειωθεί. 

  Τα νέα NPEs για το 2021, τα οποία εκτιμώνται να φτάνουν έως τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, έχουν αποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ η περαιτέρω πρόοδος εκκαθάρισης των ισολογισμών των τραπεζών το 2021-2022 θα βοηθήσει στη μείωση του δείκτη NPE για το σύνολο του κλάδου σε μονοψήφια επίπεδα και σε σημαντική βελτίωση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα σημειωθεί re-rating στους δείκτες P / TBV μεσοπρόθεσμα.

  Πιθανοί κίνδυνοι μπορεί να προκύψουν πάντως για τον κλάδο, όπως σημειώνει, και αυτοί αφορούν έναν υψηλότερο σχηματισμό NPE από ό, τι έχουν προβλέψει οι διοικήσεις για το επόμενο έτος.

  Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, με λιγότερα πρόσθετα οφέλη από την αναπροσαρμογή των καταθέσεων / χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος (μετά το 2022) και τα έσοδα από ομόλογα, η δημιουργία νέων δανείων είναι αυτή που θα οδηγήσει το επίπεδο των καθαρών επιτοκιακών εσόδων τα επόμενα χρόνια. 

  Μεταξύ των ελληνικών τραπεζών (η χρηματιστηριακή δεν καλύπτει την Alpha Bank καθώς ανήκει στον όμιλο της συστημικής τράπεζας) προτιμά την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank.

  Όπως σημειώνει, η πρόοδος στη μείωση των NPEs των δύο τραπεζών και η αξιοποίηση της αυξημένης κάλυψης μετρητών / εξασφαλίσεων, τους προφέρει τη δυνατότητα να είναι πιο επιθετικές και να επικεντρώνονται στην ενίσχυση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων και στα υψηλά επίπεδα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων.

  Όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, παρά το γεγονός ότι διαπραγματεύεται με ελκυστικό P / TBV στο 0,11x (προ μετατροπής CoCos), το υψηλό απόθεμα NPEs θα απαιτήσει αυξημένη προσπάθεια και περισσότερο χρόνο για τον καθαρισμό του ισολογισμού της, κάτι που δικαιολογεί το discount του δείκτη  P / TBV σε σχετική βάση και είναι πιθανό να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα.

  Ράλι 26-35%

  Οι ελληνικές τράπεζες που καλύπτει η Alpha Finance διαπραγματεύονται με λογιστική αξία  0,29x με τη δυνατότητα, κατά την άποψή της, να διαπραγματευτούν κατά 26-35% υψηλότερα, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι οι ρευστοποιήσεις είναι πιθανές μετά το αξιοσημείωτο ράλι από τα πρόσφατα χαμηλά. Όπως σημειώνει, το discount στους όρους P / TBV σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες έχει πλέον υποχωρήσει σημαντικά από περίπου 70% σε περίπου 45% (κατά μέσο όρο).

  Πάντως, η χρηματιστηριακή προχωρά στην αναπροσαρμογή των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τράπεζες καθώς ενσωματώνει τις τελευταίες εξελίξεις, διατηρώντας τη σύσταση buy για τις Eurobank και Εθνική και τη σύσταση "Hold" για την Τράπεζα Πειραιώς.

  Έτσι, "ανεβάζει" την τιμή-στόχο για την Eurobank στα 0,77 ευρώ από 0,65 ευρώ πριν καθώς και για την Εθνική Τράπεζα στα 2,70 ευρώ από 2,24 ευρώ πριν. Για την Τράπεζα Πειραιώς, προχωρά σε μείωση της τιμής-στόχου στα 1,60 ευρώ από 1,95 ευρώ πριν.

  Στα θετικά, όπως τονίζει η Alpha Finance, οι ελληνικές τράπεζες απολαμβάνουν αρκετό απόθεμα κεφαλαίων για να αντέξουν οποιαδήποτε νέα πρόβλεψη που πιθανόν να απαιτηθεί μετά τον νέο σχηματισμό NPEs. Οι τράπεζες έχουν εμπροσθοβαρώς αποτιμήσει μεγάλο μέρος των απαιτούμενων προβλέψεων λόγω της πανδημίας, ενώ απαιτούνται περαιτέρω συμπληρώσεις, όχι ιδιαίτερα μεγάλες.

  Η πρόοδος των τιτλοποιήσεων δεν έχει εκτροχιαστεί, με την Eurobank να έχει ήδη ολοκληρώσει το Cairo, την Alpha Bank να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για την ολοκλήρωση του Galaxy, η Τράπεζα Πειραιώς να είναι επίσης σε καλό δρόμο για σχετικά με τις δύο τιτλοποιήσεις που σχεδιάζει και η Εθνική Τράπεζα να προχωρά στην τιτλοποίηση Frontier στο α’ με β’ τρίμηνο του 2021.

  Όσον αφορά τη ρευστότητα, οι τράπεζες μπόρεσαν να αυξήσουν τις καταθέσεις τους με χαμηλότερα επιτόκια μέσω συνεχούς αναπροσαρμογής, ενώ απολαμβάνουν πλεονεκτικά επιτόκια μέσω των TLTROs (στο -0,5% έως -1%) για ρευστότητα περίπου 40 δισ. Ευρώ, ενώ η ΕΚΤ ανακοίνωσε πρόσφατα την επέκταση των TLTRO στα τέλη Δεκεμβρίου 2022 με ευνοϊκά επιτόκια.

  Στα αρνητικά η χρηματιστηριακή τοποθετεί τα εξής: α) η διαγραφή των NPEs θα αφαιρέσει τα έσοδα από τόκους από βασικά έσοδα, β) τα έσοδα από συμμετοχές σε ομόλογα είναι πιθανό να είναι χαμηλότερα καθώς οι αποδόσεις έχουν συμπιεστεί, γ) ο αυξητικός θετικός αντίκτυπος από τα TLTROs είναι πιθανό να μειωθεί σταδιακά μετά 2022, δ) η επανατιμολόγηση των καταθέσεων είναι πιθανό να έχει ελάχιστο περιθώριο για σταδιακά οφέλη.

  Παρά το ότι τα τραπεζικά περιθώρια δανεισμού παρουσιάζουν κάποια ανθεκτικότητα, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της δημιουργίας νέων δανείων είναι πιθανό να προέρχεται από τον εταιρικό τομέα που έχει χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού από το μέσο χαρτοφυλάκιο, είναι πιθανό να υπάρξει περαιτέρω πίεση από την πλευρά των spreads. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ