Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Δεκ-2020 12:35

  Έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με 20ετή ή 30ετή ομόλογα βλέπει η SocGen το 2021– Τι σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ, τι συστήνουν οι primary dealers

  Έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με 20ετή ή 30ετή ομόλογα βλέπει η SocGen το 2021– Τι σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ, τι συστήνουν οι primary dealers
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, ενός πιο μακροπρόθεσμου τίτλου διάρκειας 20 ή 30 ετών θα ξεκινήσει το 2021 η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Société Générale, μετά και τις νέες ανακοινώσεις της ΕΚΤ για επέκταση του PEPP. Κατά τη γαλλική τράπεζα, ο Ιανουάριος θα είναι ο μήνας που θα έχει τη μεγαλύτερη κινητικότητα από πλευράς εκδοτικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη, και εκτιμά πως συνολικά θα εκδοθούν ομόλογα ύψους 175 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης μίας νέας εξόδου της Ε.Ε στις αγορές υπό το πρόγραμμα SURE. 

  Το 2021 θα κυριαρχηθεί από μακροπρόθεσμες εκδόσεις ομολόγων, όπως εκτιμά, ενώ κάποιες χώρες, όπως το Βέλγιο και η Γαλλία έχουν ήδη ανακοινώσει τις διάρκειες που θέλουν να εκδώσουν. Η έκδοση και άρα η ζήτηση για πιο μακροπρόθεσμους τίτλους είναι λογικές, όπως επισημαίνει, λόγω και των πολύ χαμηλών και κυρίως αρνητικών αποδόσεων που έχουν πλέον οι  βραχυπρόθεσμοι τίτλοι. 

  Η Γαλλία και το Βέλγιο ανακοίνωσαν πως σκοπεύουν να εκδώσουν νέους 50ετείς τίτλους στο α’ τρίμηνο του έτους, όπως αναμενόταν ευρέως από τους συμμετέχοντες στην αγορά. Άλλοι μεγάλοι εκδότες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία είναι πιθανό να είναι παρόντες στο "κομμάτι" της 15ετίας και της 30ετίας μέσω κοινοπρακτικών εκδόσεων, η Πορτογαλία πιθανώς να εκδώσει νέο 30ετές ομόλογο μετά από ένα 10ετές τον Ιανουάριο, η Αυστρία εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε μία έκδοση πολύ μεγάλης διάρκειας ενώ η Ιρλανδία είναι πιθανόν να εκδώσει 20ετή/30ετή ομόλογα στο β’ τρίμηνο μετά την έκδοση νέου 10ετούς τον Ιανουάριο.  

  Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η γαλλική τράπεζα επισημαίνει πως μετά το νέο 10ετές τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά αναμένεται να εξετάσει την έκδοση πιο μακροπροθέσμων τίτλων 20ετών ή 30ετών, στο α’ τρίμηνο. Συνολικά για το 2021, τοποθετεί την εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας στα 11 δισ. ευρώ, μετά τα 12 δισ. ευρώ που άντλησε φέτος, ενώ εκτιμά πως η χώρα θα προχωρήσει συνολικά σε τέσσερις εξόδους στις αγορές. Οι τρεις θα έχουν μέγεθος 3 δισ. ευρώ, με τις δύο να πραγματοποιούνται στο α’ τρίμηνο και την τρίτη τον Ιούλιο, ενώ η εκδοτική δραστηριότητα της χώρας για το 2021 θα "κλείσει" τον Οκτώβριο με την άντληση 2 δισ. ευρώ.

  Αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της DZ Bank η Ελλάδα θα εκδώσει ομόλογα ύψους 15 δισ. ευρώ το 2021, από 12 δισ. ευρώ φέτος, "βλέποντας" έκδοση ενός νέου 10ετούς ομολόγου καθώς και την επανέκδοση του ομολόγου λήξης 2026 (το 7ετές του 2019 οποίο το 2021 θα είναι 5ετές).

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η έκδοση νέου 10ετούς τίτλου, ο οποίος και αποτελεί Benchmark, είναι βέβαιη το επόμενο έτος. Οι περισσότερες δυνητικές αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (μπορεί να αγοράσει έως 10 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα περαιτέρω μέχρι τον Μάρτιο του 2022 με βάση το capital key της Ελλάδας, δηλαδή συνολικά 37,2 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των 16,3 δισ. ευρώ που έχει ήδη αγοράσει έως τα τέλη του Νοεμβρίου), δίνουν στον ΟΔΔΗΧ περιθώριο για περισσότερες εξόδους στις αγορές το 2021, σε σχέση με τα 11 δισ. ευρώ που έχουν υπολογιστεί έως τώρα ότι θα αντληθούν. Επίσης δίνουν στον οργανισμό μεγαλύτερη ευχέρεια βελτίωσης της καμπύλης, με ακόμα και πιο μακροπρόθεσμους τίτλους (20ετία), νέους βραχυπρόθεσμους τίτλους (5ετές) ή επανεκδόσεις (7ετές Απριλίου 2020), εκτός από την έκδοση του 10ετούς. 

  Αν και οι primary dealers έχουν εκφράσει την θέση τους η οποία είναι υπέρ μίας πιο μακροπρόθεσμης έκδοσης (20ετία, 30ετία) καθώς θα αποτελούσε ένα ισχυρό σήμα στις αγορές, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται διστακτική προς το παρόν καθώς θέλει πρώτα να δει την εξέλιξη σε ό,τι αφορά την πανδημία και τον αντίκτυπο στην οικονομία και το χρέος, προτού λάβει μία τέτοια απόφαση η οποία είναι έτσι και αλλιώς πολύ νωρίς για να ληφθεί. 

  Η βασική επιδίωξη του ΟΔΔΗΧ για το επόμενο έτος πάντως είναι η ελληνική καμπύλη να αποκτήσει ένα υγιές steepness (κλίση), και έτσι να αξιοποιήσει το ευνοϊκό κλίμα που δημιουργεί η ΕΚΤ, προς αυτή την κατεύθυνση. Με τις δύο επανεκδόσεις του 10ετούς και του 15ετούς φέτος έχει βελτιωθεί σημαντικά η ρευστότητα των μακροπρόθεσμων ελληνικών τίτλων και το πιο μακρινό κομμάτι της καμπύλης. Το επόμενο λοιπόν διάστημα ο ΟΔΔΗΧ θέλει να προχωρήσει σε κινήσεις οι οποίες θα βελτιώσουν και το πιο κοντινό κομμάτι της καμπύλης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ