Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Δεκ-2020 13:28

  Eurobank Equities: Η κρυφή αξία του ΟΠΑΠ - το πιο ελκυστικό trade του "ανοίγματος" της οικονομίας

  Eurobank Equities: Η κρυφή αξία του ΟΠΑΠ - το πιο ελκυστικό trade του "ανοίγματος" της οικονομίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε αύξηση της τιμής-στόχου του ΟΠΑΠ προχωρά σήμερα η Eurobank Equites, και στα 11,8 ευρώ από 10,1 ευρώ πριν, δίνοντας περιθώριο ανόδου της τάξης του 23% και σύσταση buy, ενώ προσθέτει τη μετοχή της εισηγημένης στο καλάθι των top picks της. Όπως τονίζει, εκτιμά πως η μετοχή του ΟΠΑΠ αποτελεί το πιο ελκυστικό play για τους επενδυτές για το re-opening της οικονομίας μετά το lockdown.

  Όπως επισημαίνει, έδωσε στους επενδυτές σχεδόν 3 χρόνια περιθώριο για να ενεργήσουν σχετικά με το καθεστώς φόρου τυχερών παιχνιδιών μετά το 2020, καθώς πρώτη επεδίωξε να αξιολογήσει τη δυνητική κρυφή αξία που σχετίζεται με τη φορολογία, ήδη από τον Ιανουάριο του 2018. Το ζήτημα έφτασε τελικά στο προσκήνιο, με την ώθηση των καθαρών ταμειακών ροών σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, η οποία κυμαίνεται στα 190-210 εκατ. ευρώ με βάση τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, κάτι που μεταφράζεται σε άνω του 6% επιπλέον απόδοση.

  Η Eurobank Equities αξιολογεί εκ νέου την εκτίμησή της για την "κρυφή αξία που σχετίζεται με τη φορολογία", προκειμένου να αντικατοπτριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι δύο πτυχές του καθεστώτος της φορολογίας τυχερών παιχνιδιών μετά το 2020 που διευκρινίστηκαν πρόσφατα: 1) H "net zero”  εταιρική φορολογική επίδραση που προστατεύει τον ΟΠΑΠ από τη σταδιακή φορολογία που σχετίζεται με το pre-paid και 2) η πτώση των ονομαστικών επιβαρύνσεων για συγκεκριμένα παιχνίδια σε 30% (από 35% προηγουμένως) κατά την επόμενη δεκαετία.

  Συνολικά, αυτά τα δύο προσθέτουν άλλα 1,6 ευρώ ανά μετοχή στην κρυφή αξία που σχετίζεται με τη φορολογία έναντι της προηγούμενης προβλέψης της χρηματιστηριακής, εξηγώντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της τιμής-στόχου στην οποία και προχώρησε. Συνολικά, εκτιμά ότι η προπληρωμή από τον ΟΠΑΠ φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2030 "αξίζει" πάνω από 4 ευρώ ανά μετοχή.

  Μετά την πρόσφατη επικοινωνία της χρηματιστηριακής με επενδυτές, το βασικό εμπόδιο στην "υλοποίηση" αυτής της αξίας σχετίζεται με τον κίνδυνο αύξησης των φόρων / νέων εισφορών ή μια πιθανή απόπειρα του κράτους για επαναδιαπραγμάτευση. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν πολλά αντίθετα επιχειρήματα (π.χ. "στροφές" από την κυβέρνηση κατά το παρελθόν σε ό,τι αφορά περιπτώσεις "αντιπαραγωγικών" εισφορών) ενώ η Eurobank Equities θεωρεί ότι, δεδομένου ότι υπάρχει σύμβαση με συγκεκριμένους όρους, οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση που θα μπορούσε ενδεχομένως να αναζητήσει η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφέρει στον ΟΠΑΠ παρόμοια "καθαρή αξία".

  Η χρηματιστηριακή λαμβάνει υπόψη το νέο καθεστώς φορολογίας τυχερών παιχνιδιών στις προβλέψεις της, αυξάνοντας τις εκτιμήσεις για το EBITDA 2021-22 κατά περισσότερο 60%. Σε οργανική βάση, μειώνει το EBITDA 2020 κατά 16%, ώστε να αντικατοπτρίζεται το εκτεταμένο lockdown, ενώ προχωρά σε μικρές αλλαγές μετά το 2021. Με τις ελεύθερες ταμειακές ροές  να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ το 2021-22, ο ΟΠΑΠ θα δώσει σημαντικές αποδόσεις στους μετόχους του στο μέλλον, με τη μερισματική απόδοση το 2021 να αναμένεται στο 13,2% και το 2022 στο 15,1%. Έτσι, παρά τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από το lockdown o ΟΠΑΠ αποτελεί το πιο ελκυστικό trade του "ανοίγματος" της οικονομίας, και έτσι περιλαμβάνεται πλέον στις κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ