Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Δεκ-2020 11:32

  Capital Economics: Παράλληλο ράλι μετοχών και ομόλογων το 2021 – Θα κλείσει κι άλλο η "ψαλίδα"" των ελληνικών spreads

  Capital Economics: Παράλληλο ράλι μετοχών και ομόλογων το 2021 – Θα κλείσει κι άλλο η "ψαλίδα"" των ελληνικών spreads
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Περαιτέρω αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads μέσα στην επόμενη διετία βλέπει η Capital Economics, καθώς όπως τονίζει, η ύπαρξη και διανομή αποτελεσματικών εμβολίων θα συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης στις αρχές του επόμενου έτους μεν, ωστόσο δεν αλλάζει την άποψή της ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν την εξαιρετικά εποικοδομητική πολιτική τους για αρκετά χρόνια, διατηρώντας αποτελεσματικά τις αποδόσεις των ομολόγων γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα ή και χαμηλότερα.

  Συγκεκριμένα, από τις περίπου 120 μονάδες βάσης στις οποίες διαμορφώνεται το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, και που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους πριν περίπου 10 χρόνια, η Capital Economics εκτιμά ότι θα κλείσει το 2020 στις 100 μ.β περίπου. 

  Το 2021 αναμένεται να κινηθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και στις 70 μ.β όπου θα διατηρηθεί και το 2022. Ενδεικτικά, για την Ιταλία η Capital Economics εκτιμά ότι το spread θα κινηθεί σε ανάλογα επίπεδα με αυτό της Ελλάδας τόσο φέτος όσο και έως το 2022, ενώ το ισπανικό και το πορτογαλικό spread (έναντι της Γερμανίας) θα διαμορφωθούν γύρω στις 40 με 50 μ.β το ίδιο διάστημα. 

  Με λίγα λόγια η Ελλάδα η οποία δεν κατέχει επενδυτική βαθμίδα και βρίσκεται αρκετά μακριά σε όρους αξιολόγησης από τους οίκους, από όλες τις παραπάνω χώρες, θα "ισοφαρίσει" την Ιταλία και θα κινείται πολύ κοντά και στις μόλις 20-30 μ.β μακριά από την Πορτογαλία και την Ισπανία σε ό,τι αφορά το επενδυτικό ρίσκο. Άλλωστε ήδη απέχει κοντά στις 60 μ.β. Αυτό είναι το αποτέλεσμα κυρίως της πολιτικής της ΕΚΤ η οποία μέσω του PEPP στηρίζει τις αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών ομολόγων, αλλά και της "έξυπνης" διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων και της εκδοτικής δραστηριότητας της χώρας από τον ΟΔΔΗΧ και το οικονομικό επιτελείο. Αυτό "ανταμείβεται" από τις αγορές, μέσω της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι επενδυτές στα ελληνικά assets.

  Όπως σημειώνει η Capital Economics, συνήθως, όταν οι επενδυτές γίνονται πιο αισιόδοξοι για μία ευρεία οικονομική ανάκαμψη, τόσο οι τιμές των μετοχών όσο και οι αποδόσεις των ομολόγων τείνουν να αυξάνονται. Αυτό συμβαίνει γιατί, καθώς η οικονομία ανακάμπτει και ο πληθωρισμός ενισχύεται, οι επενδυτές αρχίζουν να αποτιμούν "σύσφιξη" των νομισματικών συνθηκών. Ωστόσο, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Παρά την ώθηση που θα δεχτεί η οικονομία από τις εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων, οι προσδοκίες για τα επιτόκια για τα επόμενα δύο χρόνια στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες δεν έχουν αλλάξει. 

  Αυτό αντανακλά το γεγονός του πόσο έχει αλλάξει η νομισματική πολιτική λόγω της πανδημίας. Πολλές κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκια από την αρχή αυτής της κρίσης. Και το πιο σημαντικό, πολλές κεντρικές τράπεζες έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα αυξήσουν τα επιτόκια για αρκετό διάστημα ακόμη, ακόμη και αν οι οικονομίες ανακάμψουν. 

  Η Fed έχει ήδη υιοθετήσει μία πιο ευέλικτη προσέγγιση για τον πληθωρισμό και η ΕΚΤ αναμένεται να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση. Επιπλέον, έχει ξεκαθαρίσει πως το PEPP θα παραμείνει βασικό εργαλείο της πολιτικής της για καιρό ακόμη παρά τα θετικά νέα για τα εμβόλια. Έτσι η Capital Economics δεν αναμένει πως η περαιτέρω άνοδος στις τιμές των μετοχών, την οποία και προβλέπει, θα συνδυαστεί από sell-off στα ομόλογα, και ειδικά για ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, ενώ εκτιμά πως οι αποδόσεις και τα spreads θα συνεχίσουν να υποχωρούν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ