Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Νοε-2020 12:25

  Οι καταλύτες που έκαναν τον Νοέμβριο ιστορικό μήνα για το Χρηματιστήριο – Το Greek recovery trade και οι προκλήσεις

  Οι καταλύτες που έκαναν τον Νοέμβριο ιστορικό μήνα για το Χρηματιστήριο – Το Greek recovery trade και οι προκλήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τη στιγμή που όλοι οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι αλλάζουν την επενδυτική τους στρατηγική μετά και το φως στο τούνελ της πανδημίας που έφεραν οι εξαιρετικά ενθαρρυντικές και ταχύτατες εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων, η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να ξεχωρίζει τόσο στα "μάτια" των αναλυτών όσο και των επενδυτών. Πλέον οι περισσότεροι έχουν αρχίσει και κοιτούν πέραν του βραχυπρόθεσμου διαστήματος, του οποίου οι προοπτικές δεν αλλάζουν λόγω και των καθολικών lockdowns που έχουν επιβληθεί, και προς το 2021 όπου εκτιμάται ότι θα είναι το έτος όπου η παγκόσμια οικονομία θα επιστρέψει στην κανονικότητα. 

  Σε αυτό το πλαίσιο οι οικονομίες, οι μετοχές και οι κλάδοι που έχουν σφυροκοπηθεί περισσότερο αναμένεται να κερδίσουν σημαντικό έδαφος, με την Ελλάδα να βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, όπως βρισκόταν και πριν περίπου 12 μήνες, κάτι που έστειλε το 2019 το ελληνικό Χρηματιστήριο στις πρώτες θέσεις διεθνώς και εκτοξεύοντας τον τραπεζικό δείκτη κατά 100%. Εάν δεν υπήρχε το σοκ της πανδημίας το ελληνικό story θα κυριαρχούσε φέτος, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να έχουν προχωρήσει σε ταχύτατες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, και την ανάκαμψη της Ελλάδας να είναι η ισχυρότερη στην περιοχή της ευρωζώνης.

  Ο Νοέμβριος απέχει λίγες μόνο ώρες από το να αποτελέσει τον καλύτερο μήνα όλων των εποχών για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει ράλι της τάξης του 30% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άλμα σχεδόν 70%. Κοιτάζοντας τις μετοχές που απαρτίζουν τον Γενικό Δείκτης, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι αυτές που βρίσκονται στην κορυφή των αποδόσεων. Η Eurobank σημειώνει μηνιαία κέρδη σχεδόν 77%, η Εθνική Τράπεζα είναι στο +75,2%, η Πειραιώς στο +72,5% και η Alpha Bank 67,7%. Στα μεγάλα επενδυτικά stories του Νοεμβρίου τοποθετούνται, μεταξύ άλλων, και οι MIG (+67%), Aegean (+62%), Autohellas (+48%), ΔΕΗ (+47,7%), ΟΠΑΠ (36,5%), ΕΛΠΕ (+35%), Motor Oil (+33%), EXAE (+27,8%) και Titan (+27%).

  Ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ανεβάσει ρυθμούς ενώ, όπως σημειώνουν και οι εγχώριοι αναλυτές, λόγω του ράλι έχουν επιστρέψει στην αγορά μεγάλα funds που απείχαν χρόνια από το ελληνικό Χρηματιστήριο. "Εκτός από τις εισροές παρατηρείται η συμμετοχή στο ράλι νέων παικτών ισχυρού μεγέθους και βεληνεκούς που μετά από μια πολυετή αποχή από την Ελληνική Αγορά επιστρέφουν επιλεκτικά χτίζοντας καθημερινά θέσεις βάζοντας "πλάτη" σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών" σημειώνει χαρακτηριστικά η Beta Securities.

  Τι είναι αυτό που άλλαξε τον Νοέμβριο για το Χ.Α.; Η παράλληλη έλευση πολύ σημαντικών θετικών καταλυτών, τους οποίους και κεφαλαιοποίησε η αγορά αυτή τη φορά καθώς ίσως και να το… χρωστούσε. Το αποτέλεσμα είναι πως πλέον οι απώλειες από τις αρχές του έτους έχουν συρρικνωθεί στο 20%, με τον Δεκέμβριο να αποτελεί καθοριστικό μήνα για το κλείσιμο της χρονιάς.

  Οι θετικοί λοιπόν καταλύτες  που "μεταμόρφωσαν" το Χ.Α. ήταν η νίκη Μπάιντεν που έδωσε τέλος στην αβεβαιότητα των επενδυτών διεθνώς και ξεκλείδωσε το ρίσκο, τα ενθαρρυντικά νέα στο μέτωπο των εμβολίων - που δίνουν πλέον ένα "ορατό" όπλο για το τέλος της πανδημίας και οδηγούν σε προσδοκίες ανάκαμψης τύπου V, η αναβάθμιση-έκπληξη από τη Moody’s - που έδειξε ότι η ανοδική τροχιά των αξιολογήσεων της χώρας διατηρείται παρά το σοκ του κορονοϊού, το ισχυρό μήνυμα που έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ στις αγορές για περαιτέρω παρεμβάσεις - οι οποίες ξεκάθαρα θα βοηθήσουν την Ελλάδα καθώς θα στηρίξουν ακόμα πιο έντονα τα ελληνικά ομόλογα, η κινητοποίηση στο μέτωπο των επενδύσεων και των επιχειρηματικών deals που ενίσχυσε το ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά, και η αλλαγή κλίματος γύρω από τις τράπεζες.

  Επιπλέον, ο θετικός αντίκτυπος του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν αποτιμήθηκε το καλοκαίρι, επανέρχεται στο προσκήνιο, με την Ελλάδα να αποτελεί από τους περισσότερο ωφελημένους. Παρά τα εμπόδια που εμφανίστηκαν από Πολωνία και Ουγγαρία, οι αναλυτές εκτιμούν πως μία λύση θα βρεθεί σύντομα έστω και την τελευταία ώρα.

  Ειδικά σε ό,τι αφορά τις τράπεζες που είναι και οι πρωταγωνιστές του μήνα, οι προσδοκίες έχουν αλλάξει, οι φόβοι για κεφαλαιακό έλλειμμα έχουν υποχωρήσει καθώς υπάρχει περισσότερη ορατότητα, με τον αρνητικό αντίκτυπο από την πανδημία να φαίνεται πως είναι διαχειρίσιμος. Άλλωστε και η Morgan Stanley η οποία διατηρεί την θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες τόνισε πρόσφατα πως το σφυροκόπημα που έχει υποστεί ο κλάδος στο ταμπλό είναι αδικαιολόγητο.

  Όταν ξέσπασε η πανδημία, οι επενδυτές αποτιμούσαν ισχυρό σοκ στις τράπεζες λόγω και του υψηλού αποθέματος των NPEs, ενώ η μεγάλη αβεβαιότητα που υπήρχε ενέτεινε τις ανησυχίες. Πλέον εννέα μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι επενδυτές έχουν μία πιο ξεκάθαρη άποψη και αυτό σε συνδυασμό με τα ενθαρρυντικά νέα για την οικονομία λόγω των εμβολίων, έχουν βάλει ξανά στο ραντάρ τους τον κλάδο. Επίσης, έχουν αρχίσει και πάλι να κοιτούν τους τίτλους Tier 2 των τραπεζών, κάτι που έχει οδηγήσει τον τελευταίο μήνα σε σημαντική ανάκαμψη από το sell-off που καταγράφηκε τον περασμένο Μάρτιο. Όπως σημείωσε και η JP Morgan, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα πλέον στις προοπτικές του τελευταίου τριμήνου του έτους και κυρίως του συνόλου του 2021 τη στιγμή που οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, και παρά το ράλι των τελευταίων τεσσάρων περίπου εβδομάδων είναι εξαιρετικά χαμηλά, καθώς διαπραγματεύονται σε μέσο όρο με εκτιμώμενο για το 2022 P/TBV στο 0,2x, έναντι 0,9x για τις τράπεζες της Ευρωζώνης.

  Πάντως, παρά τους θετικούς καταλύτες, το επόμενο διάστημα έχει και πολύ σημαντικές προκλήσεις, πέραν από την πιθανότητα ρευστοποιήσεων των βραχυπρόθεσμων κερδών στο Χ.Α. Αν και το trade του Greek recovery έχει επιστρέψει στο προσκήνιο, ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα θα είναι τι πληγές θα αφήσει πίσω της η πανδημία, η "επόμενη ημέρα" ουσιαστικά: η νέα κατάσταση στην αγορά εργασίας, τα νέα NPEs, η βιωσιμότητα κάποιων εταιρειών, καθώς και ο ρυθμός της απόσυρσης των μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ