Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Νοε-2020 12:48

  Bloomberg: Το ράλι των τουρκικών αγορών σε τέσσερα διαγράμματα

  Το Σαββατοκύριακο των μεγάλων 'μαχαιριών' στην τουρκική οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς την αντιστροφή του κλίματος στις τουρκικές αγορές αυτή την εβδομάδα, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.

  Το κόστος ασφάλισης στο τουρκικό χρέος έναντι χρεοκοπίας κατρακύλησε το περισσότερο σε πάνω από δέκα χρόνια, αναφέρει το πρακτορείο και προσθέτει: την ίδια στιγμή, το μέσο premium στις αποδόσεις που απαιτούν οι επενδυτές για να κατέχουν τα ομόλογα της χώρας σε δολάριο αντί για τα αμερικανικά ομόλογα συρρικνώθηκε το περισσότερο από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Και ο δείκτης Borsa Istanbul 100 οδεύει για την καλύτερη εβδομάδα σε τουλάχιστον μια δεκαετία.

  Ωστόσο, είναι η τουρκική λίρα που έχει καταγράψει την πιο εντυπωσιακή ανάκαμψη. Έχοντας βυθιστεί κάτω και από το ρεάλ Βραζιλίας την προηγούμενη εβδομάδα για να γίνει το νόμισμα με τις χειρότερες αποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές, η λίρα πραγματοποιεί πλέον ένα ράλι πάνω από 10% έναντι του δολαρίου, ανακτώντας το ένα τρίτο περίπου από τις ζημιές του 2020. Το νόμισμα οδεύει να καταγράψει τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από την ανάκαμψη του σε μια καταστροφική χρηματοοικονομική κρίση το 2001.

  Αυτό που πυροδότησε την ανάκαμψη ήταν η πλήρης αναδιάταξη των προσώπων στην καρδία της χρηματοοικονομικής διαχείρισης μετά την απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη Μουράτ Ουισάλ και την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.  Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση έκανε η δήλωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι θα εφαρμόσει "δυσάρεστες πολιτικές εάν χρειαστεί" για να σταθεροποιήσει την οικονομία, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα σε αύξηση των επιτοκίων της.

  Με τις αγορές να υποδέχονται θετικά τα μηνύματα του Ερντογάν, τα premiums στα πενταετή συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) εμφάνισαν τη μεγαλύτερη πτώση από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Το κόστος ασφάλισης τουρκικών περιουσιακών στοιχεία έναντι χρεοκοπίας με τη χρήση CDS υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, όταν οι παγκόσμιες αγορές βρέθηκαν να κατρακυλούν εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού.

  blg2

  Η λίρα ανέκαμψε αυτή την εβδομάδα, επιστρέφοντας πάνω από το επίπεδο που ήταν πριν την συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 22 Οκτωβρίου όταν αποφασίστηκε να διατηρηθεί αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, αιφνιδιάζοντας τις αγορές και οδηγώντας το νόμισμα σε βαριές απώλειες. Έκτοτε, η ισοτιμία δολαρίου-λίρας έχει υποχωρήσει κάτω από τον κινητό μέσο των 50 ημερών για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, μια πιθανή ένδειξη για περισσότερα κέρδη
   

  blg3

  Με τους επενδυτές να ξεκινούν να αγοράζουν και πάλι τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, οι αναμενόμενες διακυμάνσεις στη λίρα εκτοξεύτηκαν. Η τεκμαρτή μεταβλητότητα στο ζευγάρι δολαρίου-λίρας προσεγγίσει το υψηλό των 1,5 ετών που σημείωσε στις 7 Αυγούστου.

  blg4

  Το Bloomberg σημειώνει τέλος ότι η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 19 Νοεμβρίου θα αποτελέσει κρίσιμη καμπή για τη λίρα. Με τις ευλογίες του Ερντογάν, ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας Νατσί Αγκμπάλ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια, ενισχύοντας περαιτέρω το νόμισμα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ