Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Νοε-2020 12:37

  Goldman Sachs: Μειώνει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών αλλά δίνει σημαντικά περιθώρια ανόδου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τη σύσταση buy διατηρεί η Goldman Sachs για τη μετοχή της Alpha Bank, ενώ παραμένει neutral για τις Eurobank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς, σε νέα έκθεση της για τις εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Όπως τονίζει, οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ποιότητα του ενεργητικού, στα βασικά έσοδα και στις προοπτικές για το επόμενο διάστημα.

  Πάντως, η αμερικάνικη τράπεζα προχωρά σε μειώσεις των τιμών-στόχων και των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, με τη νέα τιμή στόχο για την Alpha Bank να τοποθετείται στα 0,95 ευρώ, από 1,34 ευρώ προηγουμένως (με μείωση κατά 29%), για την Eurobank στα 0,53 ευρώ από 0,63 ευρώ προηγουμένως (με μείωση 16%), για την Εθνική στα 1,53 ευρώ από 1,94 ευρώ (με μείωση 21%) και για την Πειραιώς στα 0,95 ευρώ από 1,10 ευρώ πριν (με μείωση 14%). 

  ωδω

  Ωστόσο τα περιθώρια ανόδου σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές τους στο ταμπλό παραμένουν σημαντικά, με αυτό της Alpha Bank να διαμορφώνεται στο 69%, της Eurobank στο 35%, της Εθνικής στο 25% και της Πειραιώς στο 27%.

  Όπως αναφέρει, η ανάκαμψη των βασικών εσόδων σε τριμηνιαία βάση και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου (CoR) δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν την έλλειψη κερδών από συναλλαγές καθώς και άλλων κερδών. Η περίοδος των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων των ελληνικών τραπεζών ξεκινά με την Eurobank στις 19 Νοεμβρίου. Αναμένει τα βασικά έσοδα να βελτιωθούν κατά 1% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση, με "οδηγό" τις προμήθειες (+4% σε επίπεδο τριμήνου), με τα επιτοκιακά κέρδη (ΝΙΙ) να παραμένουν σταθερά (με στήριξη από τις εγγυήσεις δανείων, το TLTRO 3 και τις καταθέσεις οι οποίες θα αντισταθμίσουν τα χαμηλότερα spreads δανεισμού και το βάρος της μείωσης των NPEs).

  Υποθέτοντας χαμηλότερα κέρδη από συναλλαγές και άλλα έσοδα (-57% σε τριμηνιαία βάση και -51% σε ετήσια) και τα γενικά σταθερά κόστη (+1% σε τριμηνιαία βάση, -7% σε ετήσια), με τη βοήθεια εν μέρει των συνεχιζόμενων μέτρων, η Goldman Sachs προβλέπει πτώση 14% στα προ προβλέψεων κέρδη σε επίπεδο τριμήνου (πτώση 7% σε ετήσια βάση).

  Οι προβλέψεις είναι επίσης πιθανό να μειωθούν σε τριμηνιαία βάση όπως επισημαίνει (176 μ.β. το CoR έναντι 184 μ.β. στο β' τρίμηνο και 179 μ.β. στο γ' τρίμηνο του 2019), μετά τις σχετικές με τον COVID-19 εμπροσθοβαρείς προβλέψεις στο πρώτο εξάμηνο, και υποθέτοντας περιορισμένη επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού στο τρίμηνο, δεδομένων των μέτρων στήριξης που έχουν δοθεί.

  Έτσι, η G.S προβλέπει χαμηλότερο συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα (-32% σε τριμηνιαία βάση, -20% σε ετήσια) για το σύνολο του κλάδου.

  'Οπως επισημαίνει, οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ποιότητα του ενεργητικού, τα βασικά έσοδα και τις προοπτικές του επόμενου διαστήματος, ενώ αναμένει πως η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα μέτρα μείωσης NPEs των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων, στην απόδοση της ποιότητας του ενεργητικού (συμπεριλαμβανομένων των μορατόριουμ) και στις επικαιροποιήσεις των προοπτικών ή / και της υλοποίησης στρατηγικών σχεδίων.

  Κέρδη ανά μετοχή

  Σε ότι αφορά τα κέρδη ανά μετοχή, για την Alpha Bank αυξάνει τις προσαρμοσμένες προβλέψεις EPS για το 2020 (από - 0,08 ευρώ σε 0,02 ευρώ , λόγω των υψηλότερων βασικών εσόδων και του χαμηλότερου CoR), μειώνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις για το 2021 (από - 0,02 ευρώ  σε - 0,10 ευρώ ) και κατά 24% κατά μέσο όρο το 2022 -2024, σε μεγάλο βαθμό λόγω των χαμηλότερων εσόδων από συναλλαγές και το υψηλότερο κόστος. 

  Για την Eurobank, αυξάνει ομοίως τις προσαρμοσμένες προβλέψεις EPS για το 2020 (από 0,03 ευρώ  σε 0,06 ευρώ , λόγω των υψηλότερων βασικών εσόδων και του χαμηλότερου CoR), μειώνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις για το 2021-24 κατά 9% κατά μέσο όρο, λόγω των χαμηλότερων εσόδων από συναλλαγές και το υψηλότερο κόστος. 

  Για την Εθνική Τράπεζα, αυξάνει επίσης τις προσαρμοσμένες προβλέψεις EPS για το 2020 κατά 21% (κυρίως λόγω υψηλότερων εσόδων), μειώνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις για το 2021-24 κατά 20% κατά μέσο όρο, λόγω του χαμηλότερου NII και του υψηλότερου κόστους. 

  Για την Πειραιώς, αυξάνει τις προσαρμοσμένες προβλέψεις EPS για το 2020 (από - 0,59 ευρώ  στο - 0,39 ευρώ , λόγω των υψηλότερων βασικών εσόδων και του χαμηλότερου CoR), μειώνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις για το 2021-24 κατά 6% κατά μέσο όρο, λόγω του υψηλότερου κόστους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ