Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Νοε-2020 11:48

  Lockdown και μάχη Μπάιντεν-Τραμπ στέλνουν σε εκρηκτικό ράλι τα ελληνικά ομόλογα

  Lockdown και μάχη Μπάιντεν-Τραμπ στέλνουν σε εκρηκτικό ράλι τα ελληνικά ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το lockdown και το εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ κάθε άλλο παρά φοβίζουν τα ελληνικά ομόλογα και τους επενδυτές οι οποίοι πραγματοποιούν για μία ακόμη ημέρα αγοραστική επίθεση...

  Το κλίμα αβεβαιότητας και τα σύννεφα που συνωστίζονται πάνω από τις αγορές και τις οικονομίες, στέλνει τους επενδυτές σε αυτό που θεωρούν "ασφαλή" επένδυση, δηλαδή τα ομόλογα και ειδικά της περιφέρειας της ευρωζώνης τα οποία έχουν έναν… ανίκητο σύμμαχο, την ΕΚΤ. Οι υψηλές αποδόσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους τίτλους τις ευρωζώνης που προσφέρουν ομόλογα όπως αυτά της Ελλάδας ή της Ιταλίας, τα κάνουν πιο ελκυστικά για τους επενδυτές οι οποίοι συνεχίζουν να τα κυνηγούν με μανία, βλέποντας πως το επόμενο διάστημα η μεταβλητότητα γύρω από τις μετοχές και τα περισσότερα risk assets θα είναι έντονη.

  Το αποτέλεσμα; Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου (λήξης Απριλίου 2024) φλερτάρει πλέον με τα… μηδενικά επίπεδα, τη στιγμή που το yield του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου γύρισε ήδη σε αρνητικά επίπεδα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι εξαιρετικά πιθανό έως το τέλος του έτους να δούμε και ελληνικούς βραχυπρόθεσμους κρατικούς τίτλους να έχουν αρνητικό επιτόκιο.

  Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 0,047% με πτώση της τάξης του… 67%, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού αγγίζει πλέον το -0,013%. Το yield στο ελληνικό 10ετές σημειώνει επίσης σημαντική βουτιά της τάξης του 8% και διαμορφώνεται στο 0,8% και μία ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα (0,78%), ενώ η απόδοση στο 15ετές είναι στο 1,025% με πτώση 7%.

  Το ελληνικό spread πλησιάζει τα χαμηλά έτους και διαμορφώνεται στις 145 μονάδες βάσης, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως μέσα σε μία μόλις εβδομάδα το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτό αποτυπώνεται στην απόδοση του 10ετούς τίτλου, έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 23%.

  Σε αυτό το εκρηκτικό ράλι σημαντικό ρόλο έπαιξαν τρεις παράγοντες.

  Πρώτον, η υπόσχεση της ΕΚΤ ότι τον Δεκέμβριο θα προχωρήσει σε περαιτέρω παρεμβάσεις, που η αγορά το μεταφράζει ως αύξηση του μεγέθους του PEPP καθώς και της χρονικής του διάρκειας. Το PEPP αποτελεί τον μεγάλο "οδηγό" του… ελληνικό ράλι φέτος και αν αυτό το "όπλο" ενισχυθεί τότε τα οφέλη για την Ελλάδα θα συνεχίσουν να είναι σημαντικά.

  Δεύτερον, το κύμα των lockdowns στα οποία προχωρούν όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά και η Ελλάδα, ενισχύει τις ανησυχίες γύρω από την πορεία της οικονομίας καθώς και το σενάριο ύφεσης με διπλό πάτο στο δ’ τρίμηνο, στέλνοντας στους επενδυτές σε πιο ασφαλείς επενδύσεις. 

  Τέλος, σήματα αβεβαιότητας στέλνουν και οι ΗΠΑ μετά το εκλογικό θρίλερ το οποίο και διέψευσε τα σενάρια για καθαρή νίκη Μπάιντεν και του Μπλε Κύματος. Πλέον το διαιρεμένο Κογκρέσο οδηγεί σε μείωση των προσδοκιών για συμφωνία γύρω από ένα νέο γενναίο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ, κάτι που θα πλήξει την πορεία της οικονομίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ