Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Οκτ-2020 11:29

  Euroxx: Το ελληνικό χρηματιστήριο θα… "ξυπνήσει" το 2021 – Οι καταλύτες-κλειδιά που θα ωθήσουν τζίρο και κεφαλαιοποίηση

  Euroxx: Το ελληνικό χρηματιστήριο θα… "ξυπνήσει" το 2021 – Οι καταλύτες-κλειδιά που θα ωθήσουν τζίρο και κεφαλαιοποίηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το ελληνικό χρηματιστήριο θα "ξυπνήσει" το 2021 καθώς τόσο η συναλλακτική δραστηριότητα όσο και η κεφαλαιοποίηση θα… ξαναζωντανέψουν, χάρη στη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, όπως εκτιμά η Euroxx. Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή σε έκθεσή της για τη μετοχή της ΕΧΑΕ την οποία και αναβαθμίζει σε στάση overweight από equal weight λόγω της πολύ χαμηλής αποτίμησής της (μειώνοντας ωστόσο την τιμή-στόχο στα 3,50 ευρώ από 5,10 ευρώ πριν), οι επενδυτές θα πρέπει να "αγοράσουν" την τρέχουσα αδυναμία του Χ.Α.

  Κατά την Euroxx, το μέτωπο γύρω από την ελληνική οικονομία αναμένεται να βελτιωθεί το επόμενο έτος καθώς η Ελλάδα θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε, ενώ το κλίμα θα υποστηριχθεί επίσης από τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο, οι οποίες ενισχύουν συνολικά τη δανειοδοτική τους δραστηριότητα.

  Όπως επισημαίνει, η ελληνική αγορά μετοχών παραμένει πολύ μακριά από τα επίπεδα πριν από τον Covid-19 με τον Γενικό Δείκτη να έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 34% (και έχοντας υποαποδώσει σημαντικά έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης. Η αβεβαιότητα σχετικά με την πανδημία και οι γεωπολιτικές εντάσεις αναμένεται να διατηρήσουν τη συναλλακτική δραστηριότητα και την κεφαλαιοποίηση της αγοράς σε χαμηλά επίπεδα για το υπόλοιπο του 2020, ενώ οι ελληνικές εταιρείες εμφανίζονται διατακτικές ειδικά όσον αφορά την εισαγωγή νέων εταιρειών στην αγορά (IPOs) και τις εκδόσεις κοινών μετοχών (SCIs).

  Πάντως η Euroxx αναμένει ότι ο τζίρος και η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α θα αναβιώσουν το 2021. Συγκεκριμένα, εκτιμά πως ο μέσος ημερήσιος τζίρος θα κινηθεί στα 55-66 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική κεφαλαιοποίησης στα 48-55 εκατ. ευρώ.

  Στους καταλύτες-κλειδιά του επόμενου διαστήματος - οι οποίοι και αναμένεται να δώσουν ώθηση στις αποτιμήσεις της ΕΧΑΕ, τοποθετεί την αύξηση του τζίρου και την κινητικότητα στο μέτωπο των IPOs και των SCIs (εκτός από όσες έχουν ήδη προγραμματιστεί για το 2021, όπως της Prodea), καθώς και η πιθανή επιστροφή του Χ.Α στο στάτους των αναπτυγμένων αγορών από τις αναδυόμενες, ένα story που αφορά πάντως περισσότερο το μεσοπρόθεσμο διάστημα. 

  Αντίθετα, στους κινδύνους τοποθετεί την υψηλή συγκέντρωση της αγοράς, ένα σοβαρό δεύτερο κύμα του Covid-19 με επαναλαμβανόμενα lockdowns, έναν νέο γύρο de-listings (εξόδου μετοχών από το ταμπλό) και τους πιο αδύναμους όγκους συναλλαγών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων