Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Οκτ-2020 20:00

  Τι αναμένουν οι αγορές από το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ

  Τι αναμένουν οι αγορές από το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τριάντα μέρες απομένουν για τη διεξαγωγή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, οι οποίες πλέον αποτελούν τον Νο 1 παράγοντα αβεβαιότητας για τους επενδυτές διεθνώς, κυρίως λόγω της αυξημένης πιθανότητας για ένα μη σαφές αποτέλεσμα. 

  Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, με τις επιπτώσεις τους για τις αγορές να είναι διαφορετικές, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη νευρικότητα και μεταβλητότητα στη Wall Street, η οποία δίνει το "σήμα" για την πορεία και των υπολοίπων αγορών διεθνώς. Το "μπλε κύμα", το "status quo" και το "κόκκινο κύμα" έχουν γίνει το επίκεντρο του small talk στους διαδρόμους των μεγάλων επενδυτικών οίκων διεθνώς, καθώς ο "νικητής" των παραπάνω είναι που θα καθορίσει και την τύχη των αγορών στο επόμενο διάστημα, με τις κάλπες να έρχονται μάλιστα αμέσως μετά τον μήνα φόβου των αγορών, τον Οκτώβριο, καθώς είναι ο μήνας που έχει "δώσει" τα μεγάλα κραχ στην ιστορία. 

  To "μπλε κύμα" είναι το σενάριο μιας νίκης Μπάιντεν, με τους Δημοκρατικούς να αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Γερουσίας και να διατηρούν τη Βουλή, το status quo αφορά την επανεκλογή Τραμπ, με ένα διχασμένο Κογκρέσο (οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν την πλειοψηφία στη Γερουσία και οι Δημοκρατικοί τον έλεγχο της Βουλής), ενώ το "κόκκινο κύμα" είναι το σενάριο μιας νίκης Τραμπ, με τους Ρεπουμπλικάνους να αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Γερουσίας και να διατηρούν τη Βουλή. Σε αυτά, φυσικά, προστίθεται και η νίκη Μπάιντεν με ένα διαιρεμένο Κογκρέσο.

  Εκτός από τα ζητήματα πολιτικής, όπως τόνισε η Goldman Sachs, η ίδια η διαδικασία των εκλογών θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία των αγορών. Επειδή πολλοί Αμερικανοί σκοπεύουν να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου ή e-mail, ο νικητής της κάλπης ενδέχεται να μην μπορέσει να ανακοινωθεί άμεσα.

  Νευρικοί οι επενδυτές

  Ο Τραμπ επέτεινε τη νευρικότητα των αγορών γύρω από τις κάλπες, αρνούμενος την περασμένη εβδομάδα να δεσμευτεί σε μια ειρηνική μετάβαση εάν χάσει. Υποστήριξε − χωρίς αποδεικτικά στοιχεία− ότι η ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου είναι μια "εκτός ελέγχου" καταστροφή, που θα μπορούσε να του κλέψει τη νίκη."Η πολιτική των ΗΠΑ γίνεται όλο και πιο σουρεαλιστική ακόμα και από τα πρότυπα των τελευταίων τεσσάρων ετών, μετά το μήνυμα του Τραμπ ότι ενδέχεται να μην αφήσει το αξίωμα ειρηνικά", σύμφωνα με την J.P. Morgan.

  Οι αγορές των futures στις ΗΠΑ δείχνουν πως οι επενδυτές πλέον φοβούνται ότι η αναταραχή στις αγορές μπορεί να κρατήσει για αρκετούς μήνες. Η στάση του Τραμπ, κατά τους αναλυτές, αποτελεί για την αγορά μια τεράστια πηγή νευρικότητας, που δεν είχαν συναντήσει ποτέ σε εκλογική διαδικασία του παρελθόντος.

  Οι επενδυτές αρχίζουν επίσης να στοιχηματίζουν ότι η αναταραχή που σχετίζεται με τις εκλογές στις αγορές των ΗΠΑ θα μπορούσε να διαδοθεί και αλλού. Τα futures Οκτωβρίου και Νοεμβρίου και οι δείκτες μεταβλητότητας στην Ευρώπη και την Ιαπωνία έχουν επίσης αυξηθεί αισθητά τον τελευταίο μήνα.

  Πιθανή κρίση 

  Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, είναι το φαβορί, με τους επενδυτές να αναμένουν ευρέως αυτό το αποτέλεσμα, όπως έδειξε και η έρευνα της Survation την περασμένη εβδομάδα, και να εκτιμούν ότι θα είναι κάπως αρνητικό για τις μετοχές των ΗΠΑ, ανάλογα με το αποτέλεσμα των ταυτόχρονων εκλογών στο Κογκρέσο. Αυτό σημαίνει ότι μια νίκη του Τραμπ, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τις ρεπουμπλικανικές νίκες στο Κογκρέσο, θα μπορούσε να δώσει στις μετοχές ώθηση. Ωστόσο, ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα είναι δυνητικά ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη σταθερότητα της αγοράς, το οποίο θεωρείται επίσης αρκετά πιθανό.

  "Αν δεν υπάρξει μια ξεκάθαρη νίκη από τη μία ή την άλλη πλευρά, είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα έχουμε δικαστικές διαφορές όπως το 2000", σημειώνει ο Brad McMillan, επικεφαλής επενδύσεων στην Commonwealth Financial Network. "Μια βίαιη αντίδραση στις αγορές θα είναι σε αυτή την περίπτωση πολύ πιθανή".

  "Αρχίζουμε να μιλάμε όχι μόνο με τους πελάτες, αλλά και με το προσωπικό μας, για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια μεγαλύτερη της αναμενομένης περίοδος χωρίς σαφές αποτέλεσμα, λόγω του μεγάλου αριθμού ψήφων μέσω ταχυδρομείου", σημειώνει η Citigroup. "Ετοιμαζόμαστε για αυτό", τονίζει.

  Εάν ο νικητής δεν είναι ξεκάθαρος, θα μπορούσε να προκύψει μια νομική μάχη και ακόμα και μια συνταγματική κρίση, λένε οι στρατηγικοί αναλυτές των μεγάλων τραπεζών. Ο Τραμπ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει ότι το αποτέλεσμα θα διευθετηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο. Το ταραχώδες τηλεοπτικό debate μεταξύ των δύο υποψηφίων για την προεδρία ενίσχυσε την αβεβαιότητα της αγοράς.

  "Εάν υπάρξει συνταγματική κρίση, πιστεύουμε ότι η απώλεια πολιτικής αξιοπιστίας και η στάση των ΗΠΑ ως σταθερής χώρας θα μπορούσαν να απειλήσουν το καθεστώς τους ως ασφαλούς καταφυγίου, με δραματικές συνέπειες για την οικονομία και τις αγορές", σημειώνει ο επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της BNP Paribas, Daniel Ahn.

  Οι πιθανότητες και τα... κύματα

  Μια καθαρή νίκη των Δημοκρατικών −μια νίκη του Μπάιντεν− πιθανότατα συνεπάγεται μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από τη νίκη του Τραμπ ή οποιοδήποτε σενάριο με διαιρεμένη κυβέρνηση (αν και η έκταση τυχόν δημοσιονομικών κινήτρων θα εξαρτάται από το μέγεθος της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία).

  Η εκστρατεία του Μπάιντεν προτείνει, επίσης, την αντιστροφή τουλάχιστον ενός μέρους των μειώσεων των εταιρικών φόρων του 2017, ενώ το ρυθμιστικό πλαίσιο του κλάδου της βιομηχανίας ενδέχεται να αλλάξει υπό μια διοίκηση Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων της τεχνολογίας, της ενέργειας και πιθανώς πρόσθετων κλάδων. Επίσης, εκτιμάται πως θα υπάρξει μια πολύ διαφορετική προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής εάν νικήσει ο Μπάιντεν, με μεγαλύτερο συντονισμό με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ σε μείζονα ζητήματα πολιτικής και χαμηλότερους κινδύνους σε σχέση με τον εμπορικό πόλεμο.

  "Αναμένουμε ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει στις αγορές βραχυπρόθεσμα, καθώς οι επενδυτές εξισορροπούν τις προοπτικές για περαιτέρω δημοσιονομική τόνωση έναντι της συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας των ΗΠΑ, η οποία τονίστηκε από την ανακοίνωση του Τραμπ για τη δικαστή Amy Coney Barrett ως δική του προτεινόμενη υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο", τονίζει ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων της UBS Wealth Management.

  Η UBS βλέπει ως πιο πιθανό αποτέλεσμα το "μπλε κύμα" (πιθανότητα 50%), ακολουθούμενο από το σενάριο "status quo" (πιθανότητα 35%). Στην πρώτη περίπτωση θεωρεί ότι η επενδυτική στάση θα πρέπει να είναι ουδέτερη, καθώς η δημοσιονομική επέκταση θα αντισταθμίσει το πιο αυστηρό ρυθμιστικό περιβάλλον. Αυτό θα είναι αρνητικό για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ θετικό για τους κλάδους της βιομηχανίας, των πρώτων υλών και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. 

  Στην δεύτερη περίπτωση, δηλαδή διατήρηση των πραγμάτων ως έχουν, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές θα αποτελέσει η ενίσχυση της πιθανότητας για έναν εμπορικό πόλεμο, ενώ σε ό,τι αφορά τις χρηματιστηριακές επιδόσεις αυτό θα είναι θετικό για τον κλάδο της ενέργειας, της υγειονομικής περίθαλψης και τις τράπεζες και αρνητικό για τις μετοχές του κλάδου της βιομηχανίας και των πρώτων υλών. 

  Μία καθαρή νίκη Τραμπ, σύμφωνα με την UBS θα σημάνει πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, αλλά και πιθανότητα νέου εμπορικού πολέμου. Αυτό το αποτέλεσμα της κάλπης θα ευνοήσει τις τράπεζες και την ενέργεια, ενώ θα "χτυπήσει" τις βιομηχανικές εταιρείες. Ένα διαιρεμένο Κογκρέσο με νίκη Μπάιντεν σημαίνει για τη UBS πιο αυστηρό ρυθμιστικό περιβάλλον και αυτό θα είναι αρνητικό για τις τράπεζες και την ενέργεια, ενώ θα είναι θετικό για την υγειονομική περίθαλψη, την κοινή ωφέλεια, τη βιομηχανία και τις πρώτες ύλες.

  Ωστόσο, όπως τονίζει η ελβετική τράπεζα, ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι μια ισχυρή πιθανότητα, η οποία θα μπορούσε να προσθέσει περαιτέρω μεταβλητότητα και να οδηγήσει σε στροφή προς τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, και ειδικά προς τον χρυσό, το ελβετικό φράγκο και το γιεν Ιαπωνίας, παρά στο δολάριο ΗΠΑ, κατά την άποψή της.

  Πώς θα κινηθούν δείκτες, μετοχές και κλάδοι 

  Σε νέα έκθεσή της η Goldman Sachs εξέτασε τον αντίκτυπο των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ στην κερδοφορία και τις αποτιμήσεις των εταιρειών, καθώς και στη χρηματιστηριακή αγορά. 

  Στο μέτωπο της κερδοφορίας, μια καθαρή νίκη των Δημοκρατικών θα μπορούσε να έχει μέτρια θετική καθαρή επίδραση στην πορεία των κερδών του S&P 500. Ωστόσο, η πρόβλεψη εξαρτάται από συγκεκριμένες παραδοχές σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση των εταιρειών και τη δημοσιονομική ώθηση. Μέχρι το 2024 καταλήγει σε διαφορά της τάξης του 4% μεταξύ της αρχικής πρόβλεψης για τα κέρδη ανά μετοχή EPS (214 δολ.) (οποία βασίζεται στο σενάριο να μην υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική) και των πιθανών προοπτικών κερδών βάσει πολιτικών που αναμένεται να εφαρμοστούν σε περίπτωση νίκης Μπάιντεν (222 δολ.). Αντίθετα, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά πιστεύουν ότι ένα "μπλε κύμα" θα έχει σημαντικές πτωτικές επιπτώσεις στα κέρδη, τονίζει η Goldman Sachs.

  Η πιο άμεση συνέπεια της καθαρής νίκης Μπάιντεν στην κερδοφορία των εταιρειών του S&P 500 είναι η πιθανότητα εταιρικής φορολογικής μεταρρύθμισης. Οι οικονομολόγοι της G.S. πιστεύουν ότι μια μειωμένη έκδοση του προτεινόμενου φορολογικού σχεδίου Μπάιντεν θα γινόταν τελικά νόμος σε περίπτωση δημοκρατικής νίκης, αλλά ότι θα αρχίσει να γίνεται σταδιακά από το 2022. Μια μεγάλη αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, που θα χρηματοδοτείται εν μέρει από την αύξηση στα φορολογικά έσοδα, θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και θα συμβάλει στην αντιστάθμιση του αντίκτυπου στην κερδοφορία από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

  Ο άμεσος αντίκτυπος του εκλογικού αποτελέσματος στις αποτιμήσεις των μετοχών θα εξαρτηθεί τόσο από την αντίδραση της αγοράς επιτοκίων όσο και από το συναίσθημα του κινδύνου των επενδυτών. Σε κάποιο βαθμό, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η επίλυση ενός εξαιρετικά αβέβαιου εκλογικού αποτελέσματος θα συμβάλει στη μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου μετοχών και θα στηρίξει τις αποτιμήσεις μετοχών. 

  Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο του κορονοϊού, η πορεία της οικονομικής ανάκαμψης και η πολιτική της Fed θα είναι πιο σημαντικά για τον καθορισμό των αποτιμήσεων μετοχών από ό,τι το αποτέλεσμα των εκλογών, τονίζει η Goldman Sachs. Προβλέπει, έτσι, αύξηση 13% στον αμετάβλητο στόχο για τον S&P 500 (3.800 μονάδες) έως στα μέσα του 2021.

  Εντός της αγοράς μετοχών, αρκετές μετοχές ήδη αντικατοπτρίζουν τον κίνδυνο από τις εκλογές. Οι μετοχές που έχουν "έκθεση" στη φορολογική μεταρρύθμιση και ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης φαίνεται να καταδεικνύουν σαφέστερα την ευαισθησία τους στο εκλογικό αποτέλεσμα. 

  Οι τεχνικοί αναλυτές της Bank of America επισημαίνουν ότι oι "τακτικοί" κίνδυνοι έχουν προκαλέσει διόρθωση εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, αλλά το ανοδικό momentum παραμένει άθικτο εάν ο δείκτης S&P 500 διατηρήσει τη μεγάλη στήριξη στο εύρος των 3.200 με 3.000 μονάδων. Όπως εκτιμούν, ο S&P 500 μπορεί να κινηθεί έως και τις 4.300 μονάδες μακροπρόθεσμα.

  Διόρθωση 

  Σε περίπτωση αμφισβητούμενου αποτελέσματος, η Societe Generale από την πλευρά της αναμένει μια πιθανή διόρθωση στις αγορές της τάξης του 10%-15%. Ωστόσο, εξακολουθεί να εκτιμά πως, μόλις ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, οι επενδυτές θα έχουν πολλές αγοραστικές ευκαιρίες. Το σημείο εισόδου πιθανότατα θα είναι ελκυστικό, όπως τονίζει, καθώς η παγκόσμια οικονομία βγαίνει από την ύφεση και η αγορά θα αρχίσει να αποτιμά το αρχικό στάδιο του επόμενου οικονομικού κύκλου − αυτό κάνει τις μετοχές ελκυστικές έναντι των ομολόγων.

  Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές, πάντως, σε περίπτωση που ο Μπάιντεν κερδίσει, τότε η SocGen βλέπει σημαντική υπεραπόδοση στον κλάδο των κατασκευών και των πρώτων υλών, ενώ η υγειονομική περίθαλψη αναμένεται να υποαποδώσει. Συστήνει long θέσεις στα small caps έναντι των large caps στην Ευρωζώνη και long θέσεις στις μετοχές της Ευρωζώνης έναντι των βρετανικών μετοχών. Εάν κερδίσει ο Τραμπ, θα είναι θετικό για τον κλάδο των κατασκευών και των πρώτων υλών.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020