Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Σεπ-2020 14:02

  Τουρκία: Αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα για να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας

  Τουρκία: Αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα για να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:30

  Αντιμέτωπη με την ανεξέλεγκτη κατρακύλα της τουρκικής λίρας σε νέα χαμηλά σε καθημερινή βάση, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναγκάστηκε σήμερα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της, κόντρα στις επιταγές του προέδρου Ερντογάν που έχει ζητήσει η νομισματική πολιτική να παραμείνει διευκολυντική προκειμένου να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας.

  Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα την αύξηση του βασικού της επιτοκίου στο 10,25% από 8,25%, αιφνιδιάζοντας τους περισσότερους αναλυτές που περίμεναν να το κρατήσει αμετάβλητο.

  Το τουρκικό νόμισμα αντιδρά έντονα ανοδικά, με το USD/TRY να διαμορφώνεται στο 7,6085 μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, ενώ νωρίτερα είχε ξεπεράσει και το επίπεδο του 7,7.

  Ακολουθώντας τις οδηγίες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για μια επεκτατική νομισματική πολιτική η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 να μειώνει το βασικό της επιτόκιο, "κόβοντας" συνολικά 1.575 μονάδες βάσης μέχρι τον περασμένο Μάιο όταν το οδήγησε στο 8,25%. Στη συνέχεια η κεντρική τράπεζα κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια, καθώς οι ισχυρές πιέσεις στο νόμισμα δεν άφηναν περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της.

  Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι στην αξιολόγηση της για την οικονομία κατέληξε πως τα μέτρα σύσφιξης που υιοθέτησε από τον περασμένο Αύγουστο θα πρέπει να ενισχυθούν προκειμένου να περιοριστούν οι πληθωριστικές προσδοκίες και οι κίνδυνοι στις προοπτικές του πληθωρισμού.

  Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει, η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης για να συνεχιστεί η κάμψη του πληθωρισμού και να στηριχθεί η σταθερότητα των τιμών.

  "Η Επιτροπή θεωρεί ότι η συνέχιση της κάμψης του πληθωρισμού είναι βασικός παράγοντας για την επίτευξη χαμηλότερου πιστωτικού κινδύνου, χαμηλότερων επιτοκίων σε μακροπρόθεσμη βάση και ισχυρότερης οικονομικής ανάκαμψης", σημειώνει η κεντρική τράπεζα.

  Όσον αφορά την τουρκική οικονομία, η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι τα τελευταία νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα που έχουν στόχο να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, συνέβαλαν στην χρηματοοικονομική σταθερότητα και οικονομική ανάκαμψη καθώς στήριξαν το παραγωγικό δυναμικό της οικονομίας.

  Αναφέρει τέλος ότι η παγκόσμια δραστηριότητα έχει δείξει σημάδια μερικής ανάκαμψης το γ΄ τρίμηνο μετά τα βήματα ομαλοποίησης που πήραν πολλές χώρες. Προειδοποιεί πάντως ότι η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη παραμένει υψηλή.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ