Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Σεπ-2020 14:23

  Ισχυρό ράλι στα ελληνικά ομόλογα όλων των διαρκειών, με επίπεδα κάτω του 1% φλερτάρει το 10ετές

  Η νέα “έκδοση” χρέους και ο στόχος επαναφοράς του “μαξιλαριού”  στα 36-37 δισ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Κόντρα στην επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων καταγράφουν σήμερα ισχυρό ράλι, ακολουθώντας τους υπολοίπους κρατικούς τίτλους της ευρωπεριφέρειας, με την απόδοση του 10ετούς να αγγίζει το 1% και να βλέπει σε απόσταση αναπνοής τα ιστορικά χαμηλά που σημείωσε νωρίτερα στο έτος και προ-πανδημίας (0,92%), ενώ σε ιστορικά χαμηλά διαμορφώνονται οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων όλων των υπολοίπων διαρκειών.

  Πιο αναλυτικά, το yield στο 10ετές ομόλογο αγγίζει το 1,011% με πτώση 4,3% από τα χθεσινά επίπεδα, ενώ το spread διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης και 300 μ.β περίπου χαμηλότερα από τα μέσα Μαρτίου όταν η απόδοση του τίτλου είχε εκτοξευτεί στο 4,1% λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας.

  Σε νέα ιστορικά χαμηλά και στο 0,209% διαμορφώνεται η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου (λήξης Απριλίου 2024) με πτώση 8%, στο 0,68% και σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ανέρχεται η απόδοση του 7ετούς (λήξης Απριλίου 2027), ενώ νέο χαμηλό καταγράφει και η απόδοση του 15ετούς που εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, στο 1,149% με πτώση 7,8%.

  Η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της οικονομίας έως το τέλος του έτους που προκαλεί ενδεχόμενο επιβολής νέων αυστηρών περιορισμών σε πολλές χώρες μετά και την έξαρση της πανδημίας σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, στέλνει τους επενδυτές στα κρατικά ομόλογα και ειδικά σε εκείνα που εμφανίζουν τις ελκυστικότερες αποτιμήσεις. Τα στοιχεία για τον PMI της ευρωζώνης τον μήνα Σεπτέμβριο έδειξαν πως ήδη η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχει χάσει την ορμή της.

  Τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν εδώ και καιρό ένα ασφαλές και παράλληλα ελκυστικό επενδυτικό καταφύγιο για τους επενδυτές, καθώς εκτός του ότι απολαμβάνουν το ισχυρό δίχτυ προστασίας της ΕΚΤ – κάτι που δεν είχαν πριν έξι μήνες – έχουν στο… οπλοστάσιό τους το πλεονέκτημα των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου (περίπου 38 δισ. ευρώ) κάτι που εκμηδενίζει τις όποιες ανησυχίες χρηματοδότησης της χώρας, το πολύ ευνοϊκό προφίλ του ελληνικού χρέους, το γεγονός ότι η Ελλάδα θα είναι από τις μεγαλύτερες κερδισμένες του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε (πόροι σε όρους % του ΑΕΠ) καθώς και το χαρακτηριστικό του… trade της πιστοληπτικής αναβάθμισης. 

  Αν και η επενδυτική βαθμίδα έχει απομακρυνθεί λόγω του "παγώματος" των αξιολογήσεων των οίκων που φέρνει η πανδημία και πλέον τοποθετείται στο 2023, ωστόσο οι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν σε αυτήν την προοπτική, την οποία δεν έχουν άλλοι κρατικοί τίτλοι της ευρωζώνης.

  Οι αγορές ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ οι οποίες από τον Μάρτιο έως σήμερα διαμορφώνονται κοντά στα 11 δισ. ευρώ, έχουν ήδη καλύψει ουσιαστικά την εκδοτική δραστηριότητα του Ελληνικού Δημοσίου η οποία μετά τις τέσσερις εξόδους στις αγορές φέτος διαμορφώνονται στα 10 δισ. ευρώ. 

  Το γεγονός ότι το PEPP θα συνεχιστεί έως τον Ιούνιο του 2021 τουλάχιστον, με το σύνολο των ελληνικών τίτλων που θα αγοραστούν να εκτιμάται στα 27 δισ. ευρώ, δημιουργεί σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για τους επενδυτές. 

  Παράλληλα, με δεδομένες τις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία, οι πολύ ευνοϊκές συνθήκες γύρω από τα ελληνικά ομόλογα διατηρούν το έδαφος πρόσφορο για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές πριν το τέλος του έτους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ