Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Σεπ-2020 15:58

  Eurobank Equities: Πολύ ελκυστικές οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών

  Απολογισμός 'ζημιών' από COVID-19 για τις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ιδιαίτερα θετική για τις προοπτικές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών οι οποίες έχουν υποστεί ισχυρές πιέσεις το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται η Eurobank Equities μετά και τα αποτελέσματα β’ τριμήνου του κλάδου, το οποίο ήταν κερδοφόρο, με τα έσοδα να είναι ανθεκτικά και τις προβλέψεις χαμηλότερες.

  Όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν περαιτέρω βελτίωση στην παραγωγή προ προβλέψεων κερδοφορίας (στα 792 εκατομμύρια ευρώ, + 3% ετησίως, + 2% σε τριμηνιαία βάση) λόγω των ανθεκτικών βασικών εσόδων και των χαμηλότερων λειτουργικών δαπανών.

  Παράλληλα, ο προβλέψεις για τα δάνεια ήταν σημαντικά χαμηλότερες μετά τις εμπροσθοβαρείς προβλέψεις για τον αντίκτυπο της πανδημίας που λήφθηκαν στο α’ τρίμηνο (από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς). Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες σημείωσαν υψηλότερη κερδοφορία το δεύτερο τρίμηνο, με όλες να είναι κερδοφόρες, σε αντίθεση με τη μεγάλη απόκλιση του πρώτου τριμήνου.

  Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή εταιρεία, υπάρχουν τρία ενθαρρυντικά σημάδια από τα κέρδη του β’ τριμήνου: 

  i) ανθεκτικά έσοδα: τα βασικά έσοδα σε επίπεδο κλάδου ήταν σταθερά σε τριμηνιαίο επίπεδο παρά τις αντίξοες συνθήκες της αγοράς (ΑΕΠ -15,2%) κυρίως λόγω των καθαρών εσόδων από τόκους, ενώ οι εκτιμήσεις των διοικήσεων για τα προ προβλέψεων κέρδη ήταν κάπως πιο αισιόδοξες. 

  ii)   οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα μορατόρια είναι διαχειρίσιμοι: η αναστολή πληρωμών ανήλθε στο 11% περίπου των συνολικών δανείων στο β’ τρίμηνο, με τις τράπεζες να εκτιμούν ότι δεν υπάρχει σημαντική περαιτέρω αύξηση. Ενώ αυτό προσθέτει σαφώς στη συνολική αβεβαιότητα, η Eurobank Equities εκτιμά πως ο όλος αντίκτυπος είναι συνολικά διαχειρίσιμος. Ακόμη και αν το 60% αυτού του ποσοστού μετατραπεί σε NPE, θα απαιτούσε περίπου κέρδη προ προβλέψεων δύο ετών για να απορροφηθεί η σχετική πιστωτική απώλεια, γεγονός που υποδηλώνει περιορισμένο κίνδυνο για τα κεφάλαια. 

  iii) τα σχέδια μείωσης των NPEs βρίσκονται σε καλό δρόμο: Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των τραπεζών, οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις NPE μεγάλης κλίμακας φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο να ολοκληρωθούν έως τις αρχές του 2021, με τον εκτιμώμενο αντίκτυπο να βρίσκεται εντός των εκτιμήσεων των διοικήσεων. Οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις θα μειώσουν το απόθεμα NPE κατά περίπου 40%.

  Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις, η Eurobank Securities επισημαίνει πως οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών  διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη  P/TBV για το 2021 στο 0,2x, το οποίο θεωρεί ότι αποτελεί ένα "συναρπαστικό" σημείο εισόδου για τους επενδυτές και σε όρους προφίλ ρίσκου-απόδοσης. Η χρηματιστηριακή αναμένει πως οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών θα ανακάμψουν και τελικά θα μειωθεί το χάσμα που έχουν με τις αποτιμήσεις των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών, με το αν και το "πότε" να παραμένει αβέβαιο.

  Παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια που περιγράφονται παραπάνω, η αγορά χρειάζεται περισσότερη ορατότητα το 2021 και μετά, κάτι που είναι πιθανότερο να υπάρξει προς το τέλος του έτους. Η λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ αναμένεται επίσης να στηρίζει τις προοπτικές των μετοχών τους, προσελκύοντας τελικά το ενδιαφέρον των επενδυτών.

  Έτσι η Eurobank Equities δίνει σύσταση "buy" για τις Alpha Bank και Εθνική και σύσταση "hold" για την Πειραιώς. Οι νέες τιμές στόχοι έχουν προσαρμοστεί μετά τα αποτελέσματα β’ τριμήνου και διαμορφώνονται στο 1,92 ευρώ για την ΕΤΕ (από 1,85 ευρώ πριν) καθώς προφέρει έναν ελκυστικό συνδυασμό θεμελιωδών μεγεθών και αποτίμησης και βλέπει περιθώριο ανόδου 64%, στο 0,88 ευρώ για την Alpha Bank (από 0,86 ευρώ πριν) λόγω αποτιμήσεων με περιθώριο ανόδου 51% και στο 1,47 ευρώ για την Πειραιώς (από 1,52 ευρώ πριν) με περιθώριο ανόδου 23%, καθώς θεωρεί πως η θεμελιώδης θέση της είναι πιο αδύναμη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ