Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Σεπ-2020 12:34

  Γιατί τα ελληνικά ομόλογα δεν "τρομάζουν" από την ύφεση-σοκ

  Γιατί τα ελληνικά ομόλογα δεν "τρομάζουν" από την ύφεση-σοκ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τα ελληνικά ομόλογα, σε αντίθεση με τις μετοχές, εδώ και μήνες δείχνουν να αγνοούν τους όποιους φόβους δημιουργήθηκαν γύρω από την πορεία του ΑΕΠ το τρέχον έτος λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, με το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου να κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τους επενδυτές να συνωστίζονται για να αγοράσουν ελληνικές εκδόσεις.

  Η έλευση της πανδημίας είχε μόνο ένα πρόσκαιρο αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνικές αποδόσεις με τους ελληνικούς τίτλους να ακολουθούν το διεθνές sell-off που σημειώθηκε από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου.

  Από τότε, και χάρη στην κρίσιμη βοήθεια της ΕΚΤ, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν σημειώσει βουτιά άνω του 72%, και από το 4,1% στο 1,12%. Από τότε το Ελληνικό Δημόσιο έχει βγει τρεις φορές στις αγορές με μεγάλη επιτυχία πετυχαίνοντας μάλιστα χθες ιστορικά χαμηλά επιτόκια. 

  Όπως σημειώνουν αναλυτές στο Capital.gr, τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ, τα οποία αναμενόταν εδώ και μήνες ότι θα έδειχναν ύφεση-σοκ, δεν θα επηρεάσουν την πορεία των ελληνικών κρατικών τίτλων. Άλλωστε σήμερα η απόδοση του 10ετούς κινείται στο 1,12% και στα ίδια επίπεδα με χθες χωρίς να "κουνηθεί" ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ το 5ετές σημειώνει ραλι με την απόδοσή του να υποχωρεί κατά 8% και στο 0,246%

  Η παγκόσμια οικονομία βρέθηκε σε ρυθμούς ιστορικής ύφεσης στο β’ τρίμηνο, οπότε η Ελλάδα δεν "ξεχωρίζει" ως περίπτωση. Μάλιστα το 15,2% της ύφεσης στη χώρα το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου είναι περίπου στο μισό της ύφεσης που βίωσαν οι ΗΠΑ. Εδώ και μήνες άλλωστε οι αναλυτές μιλούσαν για διψήφια ύφεση στην Ελλάδα, οπότε η αγορά το έχει "χωνέψει" και όπως δείχνει και η πορεία των ελληνικών τίτλων καθώς και η εντυπωσιακή ζήτηση στο χθεσινό re-opening του 10ετούς, οι επενδυτές συνεχίζουν να "κυνηγούν" τα ελληνικά ομόλογα βλέποντας τα σημαντικά τους πλεονεκτήματα και επιβεβαιώνοντας συνεχώς την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας. 

  Όπως σημείωσε πρόσφατα η Fitch, σημαντικό "όπλο" της Ελλάδας, και κατά συνέπεια των ελληνικών ομολόγων, είναι η στήριξη από το PEPP μέσω του οποίου η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει συνολικά τίτλους 27 δισ. ευρώ ή  16% του ελληνικού ΑΕΠ (έως τα τέλη Αυγούστου έχει αγοράσει ήδη περίπου 11,5 δισ. ευρώ). Αυτό παρέχει μια σημαντική πρόσθετη πηγή ευελιξίας χρηματοδότησης για τη χώρα και θα συμβάλει στη διατήρηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους σε χαμηλά επίπεδα.

  Σημαντική στήριξη έχει δώσει και η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., με την Ελλάδα να αναμένεται να είναι από τους περισσότερο ωφελημένους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, η Ελλάδα θα λάβει κεφάλαια σε επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 17% του ΑΕΠ της.

  Παράλληλα, το ελληνικό χρέος παρά το γεγονός ότι διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, συνοδεύεται από πολύ ευνοϊκούς όρους, κάτι που κρατά χαμηλό το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας. 

  Επιπλέον, οι προοπτικές αναβαθμίσεων της αξιολόγησης της Ελλάδας διατηρούνται, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλες χώρες όπως η Ιταλία για παράδειγμα, ανεβάζοντας την ελκυστικότητα των ελληνικών τίτλων. H σχετικά ισχυρή αναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως σημείωσαν πρόσφατα οι οικονομολόγοι της Citi,  θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει την επανέναρξη των αναβαθμίσεων της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης το 2021.

  Ένα σημαντικό όπλο και παράλληλα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τους επενδυτές είναι πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που θα βγει από αυτήν την κρίση με μεγάλο "μαξιλάρι" ρευστότητας, και σύμφωνα με πηγές της αγοράς είναι κάτι που έχει ανάγκη καθώς δεν έχει αξιολόγηση "επενδυτικής βαθμίδας", και δεν αναμένεται να την αποκτήσει πριν τα τέλη του 2023 με αρχές του 2022. Μετά και το re-opening χθες τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται στα 37 δισ. ευρώ, περίπου, στο ίδιο επίπεδο με την αρχή της κρίσης τον Μάρτιο.

  Όπως σημειώνει στο Capital.gr η Μανταλένα Μαρτίνι, οικονομολόγος της Oxford Economics, τα σημερινά στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ β’ τριμήνου δεν αιφνιδίασαν της αγορά. Το γενναιόδωρο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ θα συνεχίσει να παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην αγορά ελληνικών ομολόγων και αυτό σε συνδυασμό με το ισχυρό σήμα που έχει δοθεί προς τους επενδυτές από τη συμφωνία για τη δημιουργία του Ταμείο Ανάκαμψης, θα συνεχίσει να διατηρεί τις ελληνικές αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα.

  Μπορεί λοιπόν η ελληνική οικονομία να σημείωσε από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρωζώνη στο β΄ τρίμηνο και να αναμένεται να σημειώσει επίσης από τις μεγαλύτερες για το σύνολο του 2020, ωστόσο η αγορά ομολόγων διαμηνύει πως το σοκ που βιώνει η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα είναι προσωρινό, αποτιμώντας βελτίωση των προοπτικών και ταχεία ανάκαμψη από την τρέχουσα κρίση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ