Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιουλ-2020 19:00

  Νέα κατρακύλα για την τουρκική λίρα

  Νέα κατρακύλα για την τουρκική λίρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Βαριές απώλειες γνωρίζει σήμερα η τουρκική λίρα, διολισθαίνοντας και πάλι κοντά στο ψυχολογικό όριο των 7 λιρών ανά δολάριο.

  Ειδικότερα, η λίρα κατρακυλά 1,2% στα 6,9522/ δολ. εμφανίζοντας μία από τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

  Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι τουρκικές κρατικές τράπεζες έχουν πουλήσει τουλάχιστον $2,5 δισ. για να βοηθήσουν να ενισχυθεί το εγχώριο νόμισμα αυτή την εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να το προστατεύσουν από μαζικές εκροές και τη ζήτηση για ξένο νόμισμα που έχει προκαλέσει το συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

  Παρά τις παρεμβάσεις αυτές το νόμισμα συνεχίζει την κατρακύλα του. Τη Δευτέρα, η λίρα υποχώρησε το περισσότερο από τον Απρίλιο ενδοσυνεδριακά, πλησιάζοντας και πάλι το όριο των 7 δολ.

  Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τουρκικές τράπεζες πούλησαν τουλάχιστον $1,5 δισ. γα να στηρίξουν το νόμισμα την Τρίτη και περίπου $1 δισ. τη Δευτέρα. Το πρακτορείο επικαλείται τρεις διαφορετικές πηγές για τις πληροφορίες του. Αν και οι τράπεζες δεν κάνουν ανακοινώσεις για τις δραστηριότητες τους στις ξένες αγορές συναλλάγματος, traders αναφέρουν ότι τέτοιες παρεμβάσεις έχουν κρατήσει το τουρκικό νόμισμα σε ένα στενό εύρος για πάνω από ένα μήνα, προσθέτει το πρακτορείο.

  Το Bloomberg σημειώνει εξάλλου ότι η προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να περιορίσει τη μεταβλητότητα στη λίρα περιορίζοντας την ικανότητα των ξένων επενδυτών να πραγματοποιούν συναλλαγές στο νόμισμα έχει επιταχύνει την φυγή από τουρκικά περιουσιακά στοιχεία. Τους τελευταίους 12 μήνες πάνω από $12 δισ. έχουν φύγει από τα ομόλογα σε εγχώριο νόμισμα και την χρηματιστηριακή αγορά, σύμφωνα με το πρακτορείο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ