Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Ιουλ-2020 12:25

  Jefferies: Παραμένει bullish για τις ελληνικές μετοχές – "Άφθονα τα περιθώρια ανάκαμψης"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Διατηρεί την πολύ αισιόδοξη στάση που είχε η Jefferies για τις ελληνικές μετοχές, μετά και τη συμφωνία της Ε.Ε για το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντάς πως οι τρέχουσες θέσεις των επενδυτών υποδηλώνουν ότι τα περιθώρια ανάκαμψης για τις αγορές τόσο της Ελλάδας όσο και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, είναι σημαντικά.

  Μετά από τέσσερις ημέρες και τέσσερις νύχτες, οι ηγέτες της Ε.Ε όχι μόνο συμφώνησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και για έναν προϋπολογισμό 1,82 τρισεκατομμυρίων ευρώ, σε μία διαπραγμάτευση που σχεδόν ισοφάρισε σε διάρκεια το ρεκόρ της Συνόδου Κορυφής στη Νίκαια πριν 20 χρόνια, σημειώνει η Jefferies. 

  Φυσικά, υπήρξαν συμβιβασμοί και δεν είναι ένα τέλειο deal, αλλά το γεγονός ότι οι 27 ηγέτες έδωσαν τη σφραγίδα έγκρισής τους στην Ε.Ε να εκδώσει από κοινού χρέος είναι ιστορικής σημασίας και αποτελεί το "κλειδί" για τις αγορές, καθώς ήταν κάτι που οι επενδυτές παρακολουθούσαν ιδιαίτερα έντονα από τότε που η Κομισιόν, τον Μάιο, έβαλε στο τραπέζι την πρότασή της. 

  Με μία πρώτη ματιά, σημειώνει η Jefferies, η Ιταλία και οι χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα - που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία – αναμένεται να είναι οι μεγαλύτεροι δικαιούχοι του Ταμείου, ενώ το ένα τρίτο των κονδυλίων στοχεύουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Συνεπώς, οι ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των περιβαλλοντολογικών συστημάτων, στα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα και την καθαρή ενέργεια μπορεί να καταλήξουν να είναι οι αποδέκτες ενός από τους μεγαλύτερους πράσινους προϋπολογισμούς στην ιστορία, όπως τονίζει.

  Οι ευρωπαϊκοί κλάδοι υπηρεσιών, και ειδικά αυτός της φιλοξενίας, χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση λόγω COVID-19, τονίζει ο οίκος. Έτσι, οι χώρες του Νότου θεωρούνταν από την αρχή ότι θα είναι οι πιο ευάλωτες στο τρέχον οικονομικό σοκ καθώς ο τουρισμός συμβάλλει σε σημαντικό ποσοστό των εσόδων όπως στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία. 

  Σε αυτό το πλαίσιο, η Jefferies σημειώνει ότι μετά και τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης τηρεί bullish στάση για τις ελληνικές μετοχές, καθώς και για αυτές της Ισπανίας και της Ιταλίας (δεν καλύπτει τις μετοχές της Πορτογαλίας).

  Όπως τονίζει, με τους επενδυτές διεθνώς να έχουν συσσωρεύσει μεγάλα ποσά ρευστότητας και με βάση το γεγονός ότι οι θεσμικοί παραμένουν έως και σήμερα και εν μέως της κρίσης λόγω πανδημίας, με underweight θέσεις στις μετοχές, η Jefferies εκτιμά πως υπάρχει άφθονος χώρος για ανάκαμψη αυτών των χρηματιστηρίων. 

  Η συμφωνία της Ε.Ε, προσθέτει, έρχεται σε μια στιγμή που οι αναθεωρήσεις κερδών έχουν αρχίσει και γίνονται λιγότερο αρνητικές -καθώς οι αναλυτές ήταν πιο απαισιόδοξοι στην αρχή της πανδημίας- και καθώς οι επενδυτές "κοιτούν" προς το 2021.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως από την Ευρώπη, εκτός από τις μετοχές της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, η Jefferies τηρεί bullish στάση μετά τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και στις μετοχές της Αυστρίας και της Δανίας, ενώ "μέτρια bullish" στάση τηρεί για τις μετοχές σε Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Πολωνία και Ολλανδία.

  ηγ
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ