Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Ιουλ-2020 11:34

  Ισχυρό ράλι σε προ-πανδημίας επίπεδα για τα ελληνικά ομόλογα

  Ισχυρό ράλι σε προ-πανδημίας επίπεδα για τα ελληνικά ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τα ιστορικά χαμηλά "βλέπουν" οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με τις τιμές τους να ακολουθούν το εκρηκτικό ράλι που σημειώνουν σήμερα όλα τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, μετά και την ιστορική συμφωνία ύστερα από θρίλερ τεσσάρων ημερών στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το Ταμείο Ανάκαμψης. 

  Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει βουτιά της τάξης του 8% και διαμορφώνεται στο 1,085% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 25 Φεβρουαρίου, επιστρέφοντας πλέον στην... κανονικότητα προ πανδημίας. Επιπλέον βρίσκεται μία ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά του 0,92% που είχε σημειώσει στα μέσα του Φεβρουαρίου, με το spread να κινείται στις 155 μονάδες βάσης και κοντά στα χαμηλά έτους (1389 μ.β).

  Ισχυρό ράλι σημειώνει και το 5ετές ομόλογο (λήξης Απριλίου 2024), με την απόδοσή του να βυθίζεται κατά σχεδόν 12% και στο 0,336% κινούμενη επίσης σε προ πανδημίας επίπεδα και κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 0,298% που είχε σημειωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου. Έντονη είναι η βελτίωση και στην υπόλοιπη ελληνική καμπύλη, με την απόδοση του 15ετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Ιανουάριο να υποχωρεί κατά 6% και στο 1,262%.

  Λιγότερο έντονο είναι το ράλι στους ιταλικούς τίτλους οι οποίοι και είχαν "τρέξει" σημαντικά τις τελευταίες μέρες ενόψει της συμφωνίας, με την απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων να υποχωρεί κατά 4% και στο 1,115% και να διατηρείται έτσι υψηλότερα από αυτήν των αντίστοιχων ελληνικών. Το spread της Ιταλίας έναντι της Γερμανίας διαμορφώνεται στις 158 μονάδες βάσης. Αξίζει να σημειώσουμε πως αναλυτές, σε μία πρώτη ανάγνωση της συμφωνίας των Ευρωπαίων, επισημαίνουν πως αν και είναι θετική για την Ιταλία βραχυπρόθεσμα, ωστόσο δεν αντιμετωπίζει το πολύ υψηλό επίπεδο του ιταλικού χρέους.

  Πτώση κατά 12% σημειώνουν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αγγίζοντας το 0,321% και το 0,327% αντίστοιχα.

  Το γεγονός ότι οι χώρες της περιφέρειας, και ειδικά η Ελλάδα, θα είναι από τους περισσότερο ωφελημένους το νέου αυτού σχεδίου-Μάρσαλ της Ε.Ε, οδηγεί τους επενδυτές να κυνηγήσουν τις αποδόσεις της περιοχής, δίνοντας σημαντική ώθηση στις αγορές του Νότου. Αντίθετα, για παράδειγμα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί ελαφρώς, μόνο κατά 0,9%, και στο -0,467%.

  Όπως σημειώνει η DZ Bank, η συμφωνία μπορεί να θεωρηθεί θετική για την αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης στο σύνολό της αλλά ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Δεν χρειάζεται άλλη σύνοδος κορυφής εντός του καλοκαιριού και το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης, στα 750 δισ. ευρώ, είναι σύμφωνο με την πρόταση της Κομισιόν. Ακόμη και αν "μόνο" 390 δισ. ευρώ αντί 500 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε επιχορηγήσεις, το deal αποτελεί επιτυχία για όλα τα μέρη

  Σε ό,τι αφορά τις αγορές ειδικότερα, οι χώρες της περιφέρειας θα περάσουν το καλοκαίρι βλέποντας τα spreads τους να μειώνονται, όπως προσθέτει η DZ Bank, καθώς μεγάλο μέρος των κεφαλαίων του Ταμείου θα κατευθυνθεί προς αυτές.

  Από την πλευρά της η SocGen επισημαίνει πως το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από δανεισμό της Ε.Ε, δεν αντιμετωπίζει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές καθώς και τις ανησυχίες γύρω από τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους, ωστόσο θα βοηθήσει στην στήριξη της ανάκαμψης των χωρών της περιοχής και επιπλέον δεν αλλάζει τα σχέδια και την πολιτική της ΕΚΤ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ