Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Ιουλ-2020 11:53

  Τι αναμένει η αγορά από την "ετυμηγορία" της Fitch για την Ελλάδα

  Τι αναμένει η αγορά από την "ετυμηγορία" της Fitch για την Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το φθινόπωρο και καμία κίνηση από την Fitch στις 24 Ιουλίου αναμένει η DZ Bank η οποία σημειώνει πως παρά τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που διατηρεί η χώρα, θα μπορούσε να κάνει χρήση της πιστωτικής γραμμής που προσφέρει ο ESM για να καλύψει μέρος των αναγκών αναχρηματοδότησης.

  Όπως σημειώνει σε νέα έκθεσή της η DZ Bank, το δημοσιονομικό πακέτο που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία διαμορφώνεται σήμερα στα 15 δισ. ευρώ περίπου, με τα 10 δισ. ευρώ από αυτά να αναχρηματοδοτούνται μέσω δανείων ή ομόλογων, και τα υπόλοιπα με μετρητά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της DZ Bank το έλλειμμα προϋπολογισμού φέτος θα διαμορφωθεί στο 8% του ΑΕΠ.

  Το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει φέτος 10,8 δισ. ευρώ από τις αγορές, σημειώνει, καθώς όπως εξηγεί στο Capital.gr ο αναλυτής της DZ Bank, Sebastian Fellechner, υπολογίζει εκτός από τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν αντληθεί από τις αγορές μέσω των εκδόσεων του 15ετούς, του 7ετούς και του 10ετούς ομολόγου, και τα 3,3 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν μέσω του private placement του 30ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο.

  Όπως εξηγεί, καθώς αυτή η κίνηση αποτελεί μεγάλο μέρος του όγκου αναχρηματοδότησης της Ελλάδας φέτος, θεώρησε ότι έπρεπε να υπολογιστεί στο ποσό που έχει αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ από τις αγορές έως σήμερα, φέρνοντας έτσι το σύνολο στα 10,8 δισ. ευρώ.

  Παράλληλα σημειώνει πως οι απαιτήσεις αναχρηματοδότησης της Ελλάδας φέτος (ομόλογα που λήγουν/νέο χρέος) διαμορφώνονται στα 4 δισ. ευρώ, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να καλύψει μέρος αυτών των αναγκών αναχρηματοδότησης μέσω της λήψης της προληπτικής πιστωτικής γραμμής πανδημίας που προσφέρεται από τον ESM.

  Συνολικά εκτιμά πως οι εκδοτικές ανάγκες της χώρας θα διαμορφωθούν φέτος στα 12-15 δισ. ευρώ, συνεπώς αναμένεται πως η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές φέτος για την άντληση 1,2 έως 4,2 δισ. ευρώ.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ αναμένεται να πραγματοποιηθούν μία ή δύο έξοδοι στις αγορές το φθινόπωρο για την άντληση 1,5 - 2,5 δισ. ευρώ, μέσω –πιθανότητα– του reopening προηγούμενων εκδόσεων.

  Απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr εάν σε δύο Παρασκευές από σήμερα, όταν και είναι προγραμματισμένη η δημοσιοποίηση της νέας αξιολόγησης της Fitch για την ελληνική οικονομία, αναμένεται κάποια κίνηση από τον οίκο, ο Sebastian Fellechner σημειώνει πως τόσο η αξιολόγηση όσο και οι προοπτικές που δίνει η Fitch Ratings στην Ελλάδα αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες (ΒΒ, σταθερές προοπτικές).

  Όπως τονίζει, τον Απρίλιο ο οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση των προοπτικών της χώρας, κάτι που ήταν λογικό να γίνει για οποιαδήποτε χώρα εν μέσω του σοκ της πανδημίας, και έτσι δεν αναμένεται κάποια άλλη κίνηση τόσο σύντομα.  Από τον Απρίλιο, η συνολική οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά και έτσι εκτιμά πως δεν υπάρχει ανάγκη η Fitch να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή της στάσης της.

  Άλλωστε ο οίκος διατήρησε την Παρασκευή την αξιολόγηση καθώς και τις προοπτικές που έδινε στην Ιταλία, "κρατώντας" έτσι τη χώρα εντός "επενδυτικής βαθμίδας", έστω και αν υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ύφεση στη χώρα προβλέποντας πλέον πως θα αγγίξει το 9,5% φέτος από 8% που εκτιμούσε πριν, προειδοποιώντας παράλληλα πως το πολύ υψηλό χρέος της Ιταλίας και η δομικά αδύναμη οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την αξιολόγησή της.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ