Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Ιουλ-2020 11:23

  Νέα "ψήφος εμπιστοσύνης" της Citi για τον OTE, βλέπει ράλι 65%

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  "Ταύρος" για τη μετοχή του ΟΤΕ παραμένει η Citi, τονίζοντας ότι συνδυάζει ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, εσωτερική στήριξη μέσω της μείωσης κόστους, έναν πολύ καλό ισολογισμό και δυνατότητες για βελτιστοποίηση των μεγεθών του γύρω από την πώληση των δραστηριοτήτων του στη Ρουμανία.

  Έτσι διατηρεί τη σύσταση "buy" για τη μετοχή του ΟΤΕ, δίνοντας τιμή-στόχο τα 20 ευρώ, και "βλέποντας" έτσι περιθώριο ανόδου της τάξης του 64,5% στο ταμπλό σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ τοποθετεί τη μερισματική απόδοση του Οργανισμού στο 4,5%.

  ;

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, στην Ελλάδα, ο ΟΤΕ συνεχίζει να σημειώνει σημαντική πρόοδο από πλευράς μείωσης του κόστους, με ένα πρόγραμμα VRS που θα αποφέρει εξοικονόμηση κόστους άνω των 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και θα τεθεί σε ισχύ στο β’ εξάμηνο. Επιπλέον, η αναδιάρθρωση των λειτουργιών υποστήριξης μπορεί επίσης να προσφέρει περαιτέρω δυνατότητες μείωσης του κόστους που θα γίνουν ορατές το 2021 και θα συμβάλουν σε περαιτέρω μείωση περίπου 30 εκατ. ευρώ του κόστους εργασίας. Αυτές οι εξοικονομήσεις αναμένεται να περιορίσουν τις όποιες πιθανές μακροοικονομικές ή άλλες προκλήσεις προκύψουν το επόμενο έτος. 

  Το lockdown θα επηρεάσει το β’ τρίμηνο χωρίς όμως δραματικές επιπτώσεις

  Ο ΟΤΕ εντόπισε γρήγορα τον κίνδυνο από την κρίση λόγω COVID-19 για τα έσοδα περιαγωγής των επισκεπτών του και εκτίμησε έναν αρνητικό αντίκτυπο ύψους 25 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Επιπλέον, αν και το lockdown επηρέασε αρνητικά την εταιρεία τον  μήνα Απρίλιο και σε κάποιο βαθμό τον Μάιο, δεν εκτιμάται ότι αυτό το "χτύπημα" είχε διάρκεια πέραν αυτού του διαστήματος, ενώ ορισμένα ζητήματα με μεταγενέστερες πληρωμές φαίνεται επίσης να είναι προσωρινά.

  Γερά θεμελιώδη

  Η ελληνική αγορά συνεχίζει να έχει τρεις ισχυρούς παίκτες που ανταγωνίζονται τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία, ενώ η ζήτηση είναι ισχυρή παρά τις μακροοικονομικές αβεβαιότητες. Η Citi σημειώνει πως ο ΟΤΕ διατηρεί ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, ενώ αναμένει ότι η ζήτηση για ευρυζωνικές συνδέσεις, για συνδέσεις υψηλής ταχύτητας και ακόμη και για τη συνδρομητική τηλεόραση (ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της διαθέσιμης πλέον επιλογής του Cosmote OTT) να επιταχυνθεί το 2021. 

  Πιθανή η αναβάθμιση των εκτιμήσεων το 2021

  Λαμβάνοντας υπόψη το ρευστό μακροοικονομικό περιβάλλον και την αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα υπάρξουν και πότε, περαιτέρω διαταραχές, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ΟΤΕ από εξωτερικούς παράγοντες (όπως ο COVID-19), η Citi διατηρεί τις εκτιμήσεις της αμετάβλητες. Ωστόσο βλέπει πιθανότητα για καλύτερα αποτελέσματα και αναβάθμιση των εκτιμήσεών της το 2021, λόγω της μεγαλύτερης ορατότητας που θα υπάρχει γύρω από τη μείωση του κόστους και της προσωρινής φύσης ορισμένων από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το ελληνικό MSR οι οποίες θα μπορούσαν να αντιστραφούν τον επόμενο χρόνο.

  Τέλος, η Citi επισημαίνει πως η Ρουμανία εξακολουθεί να αποτελεί βασικό παράγοντα για τα μεγέθη του ΟΤΕ. Όπως σημειώνει, δεν αναμένει ότι η ελληνική εταιρεία επικοινωνιών θα δεσμεύσει περαιτέρω κεφάλαια για τις δραστηριότητές της στη Ρουμανία, ενώ η πώληση των συμμετοχών παραμένει προτεραιότητα. Αυτό πάντως είναι αβέβαιο εάν θα υλοποιηθεί, παρόλο που οι καθυστερήσεις στη διαδικασία βελτιώνουν τις δυνατότητες να υπάρξει συμφωνία και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει έναν βασικό καταλύτη που θα απλοποιήσει τα δεδομένα για τον ΟΤΕ, θα βελτιώσει την ορατότητα των ταμειακών ροών και θα παρέχει επίσης την ευκαιρία για έκτακτες διανομές στους μετόχους.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ